Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 240 13.05.2009 1

3816-2009 (444)

Maahanmuuttajien palvelut sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä: -

Perla § 240

Vs. kehityspäällikkö Markku Lehtinen:

Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän koolle kutsumassa palaverissa 27.2.2009 käsiteltiin maahanmuuttaja-asioita ja todettiin, että toiminnan koordinoinnissa ja yhteistyössä on parannettavaa ja että koko kaupungin kattavaa strategiaa ja konkreettista kotouttamispolitiikkaa kaivataan.

Tämän johdosta perusturvajohtaja Markku Suokas on 19.3.2009 §9 asettanut maahanmuuttaja-asioita koordinoivan työryhmän valmistelemaan selvitystä maahanmuuttajien palveluista sosiaali- ja terveystoimessa. Työryhmän tulee jättää selvityksenä perusturvajohtaja Markku Suokkaalle 30.4.2009 mennessä. Perusturvalautakunnan yleisjaostossa 25.3.2009 vs. kehityspäällikkö Markku Lehtinen esitteli yleisesti maahanmuuttajia koskevia tilastotietoja ja palveluja joita maahanmuuttajat käyttävät sosiaali- ja terveystoimen eri tulosalueilla. Perusturvalautakunnan yleisjaosto päätti vilkkaan lähetekeskustelun jälkeen käsitellä asetetun työryhmän tuloksia yleisjaoston kokouksessa 4.5.2009.

Työryhmään nimettiin seuraavat henkilöt:

vs. kehityspäällikkö Markku Lehtinen (puheenjohtajana)

Palvelujohtaja Maisa Kuusela

Turun seudun tulkkikeskuksen johtaja Marjatta Nieminen

erityissosiaalityöntekijä Leila Rauvola

Johtava sosiaalityöntekijä Jyri Mikkola

Ylihoitaja Leena Savunen

Apulaiskaupunginjohtajan avustaja Juha Rantasaari

Suunnittelija Mirjam Jarhio (tilastoasiantuntijana/sihteerinä)

Asiantuntijana työryhmä kuuli kaupungin maahanmuuttajakoordinaattoria Regina Ruohosta ja työryhmän työskentelyyn osallistui lisäksi työllistymispalveluyksikön toimistopäällikkö Jaana Malen

Työryhmän tehtävänä oli

1. Koota aineistoa nykytilanteesta, missä määrin maahanmuuttajat käyttävät sosiaali- ja terveystoimen palveluja

2. Osoittaa palvelujen ”pullonkaulat”, sekä tehdä esitykset niiden poistamiseksi ja palveluiden kehittämisestä

3. Selvittää mitä ongelmia asiakkuudessa on ilmennyt asiakkaan ja palvelutuottajan näkökulmasta

4. Luoda pohja SOTE:n omalle maahanmuuttajien palveluohjelmalle, joka voisi toimia pohjana ja mallina muillekin hallintokunnille ja koko kaupungin strategialle ja kotouttamisohjelmalle

5. Rajata ja arvioida ne toimintapolitiikkamme kärjet/painopistealueet johon resurssit tulisi hallintokunnassamme kohdistaa (TOP TEN)

6. Arvioida myös muiden hallintokuntien ja toimijoiden palveluja, joiden tulisi toimia saumattomasti koko palveluketjussa (esitykset ao. hallintokunnalle/toimijalle)

7. Esityksien tulee rakentua ydinprosesseihimme

8. Koota lyhennelmä vireillä olevista maahanmuuttajille suunnatuista hankkeista

Työryhmä käynnisti työnsä välittömästi 6.3.2009 pidetyn neuvottelun tuloksena annetun toimeksiannon perusteella (Suokas, Liuksa, Sannola ja Lehtinen). Työryhmä on kokoontunut neljä kertaa (17.3. 19.3. 31.3. ja 8.4.2009).

Työryhmä otti tavoitteekseen tehdä selvityksestään lyhyen ja ytimekkään taulukon, jossa toimeksiannon mukaisesti kuvataan 1.maahamuuttajien asiakasmäärät vuosittain, 2. nykyiset käytettävissä olevat kohdennetut resurssit 3. palvelutarpeen ongelmat, 4.tarvittavat kehittämistoimenpiteet, 5. tarvittavat resurssit kustannusvaikutuksineen, 6. aikataulu/työsuunnitelma ja 7. vastuutahon/henkilön osoittaminen.

Asiakasmäärät ja työntekijäresurssit on luettavissa liitteenä olevasta yhteenvedosta.

Työryhmä yhtyy kaupunginvaltuustossa joulukuussa 2007 hyväksyttyihin kotouttamisohjelman painopistealueisiin. Kaupunginhallitus linjasi tammikuussa 2008 seuraavat kehittämiskokonaisuudet:

1. Suomen kielen opetuksen ja muun opetuksen kehittäminen

2. Väliinputoajanuorten kotoutumisen tukeminen

3. Alkuvaiheen kotoutumiseen panostaminen

4. Pienten lasten kotoutumisen tukeminen

5. Yhteistyö maahanmuuttaja yhdistysten kanssa

6. Maahanmuuttajien asumiskeskittymiin vaikuttaminen

Työryhmän tulokset; ongelmat/palveluvajaukset ja kehittämistoimenpiteet ovat eriteltynä tärkeysjärjestyksessä kustannusvaikutuksineen esityslistan liitteenä.

Suurimmat välittömät henkilöstöresurssivajaukset ovat koto-toiminnassa, sosiaalitoimen hallinnossa, perusterveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa.

Työryhmä esittää, että sosiaali- ja terveystoimen kärkihankkeiksi otetaan tulevien vuosien toimintaohjelmassa:

A. Koto-toiminnan alkuvaiheen ohjauksen kehittäminen ja resursointi selvityksessä esitetyllä tavalla.

B. Maahanmuuttajakoordinaattorin palkkaaminen sosiaali- ja terveystoimeen kokeiluluontoisesti Drop in -hankkeen avulla.

C. Perusterveydenhuollon lisäresursointi tiimi- ja parityöhön.

D. Varhaiskasvatukseen lisäresursointi suomen kielen opetukseen.

E. Nopean työllistämisen mahdollistavan hanketoiminnan tai pysyvän työkäytännön kehittäminen. Suunnittelutyö olisi käynnistettävä välittömästi.

Työryhmä esittää lisäksi maahanmuuttopolitiikkaa koskevia aloitteita kaupungin päättäjille ja alueen kansanedustajille/valtioneuvostolle. Aloitteet on kirjattu selvityksen loppuosaan.

Maahanmuuttajille suunnatuista käynnissä ja vireillä olevista hankkeista on 25.3.2009 yleisjaoston kokouksessa jaettu yleisjaoston jäsenille yhteenveto.

Oheismateriaali 1Selvitys maahanmuuttajien palveluista sosiaali- ja terveystoimessa

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas 11.5.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi työryhmän selvityksen maahanmuuttajien palveluista sosiaali- ja terveystoimessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLehtinen Markku