Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 236 13.05.2009 6

5264-2009 (642)

Itsenäisten asuntojen hankkiminen yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa

Tiivistelmä: -

Perla § 236

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut, johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski 29.4.2009:

 

Kuntoutumispalvelujen tulosalueeseen kuuluva vammaispalvelutoimisto on neuvotellut alustavasti Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa mahdollisuudesta hankkia itsenäisiä asuntoja Turusta kehitysvammaisille tai erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on hankkinut vapaasta asuntokannasta itsenäisiä asuntoja kehitysvammaisille henkilöille eri puolelta Suomea vuodesta 2007 alkaen. Raha-automaattiyhdistys avustaa asuntojen hankintaa. Edellytyksenä on, että asuntojen hinnat pysyvät Tilastokeskuksen pitämien myytyjen asuntojen tilaston keskihinnoissa asuntotyypeittäin.

 

Liite 1                                 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön esitys

 

Lievästi kehitysvammaisia tai erityistä tukea tarvitsevia asiakkaita jonottaa asumispalveluihin kiireellisesti noin 10 asiakasta. He tarvitsevat lähinnä ns. ohjattua tai tuettua asumista, jossa ei ole ympärivuorokautista valvontaa. Ohjattua asumista järjestetään omana toimintana sekä hankkimalla Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymältä ja yksityisiltä palveluntuottajilta. Nyt kyseessä olevaa tuetun asumisen mallia ei ole aikaisemmin toteutettu Turussa.

 

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö voi ostaa sopivan asunnon kehitysvammaiselle henkilölle, jonka kanssa asunnosta tehdään vuokrasopimus. Ennen asunnon hankkimista Palvelusäätiö edellyttää kuitenkin, että kunta sitoutuu järjestämään asiakkaan tarvitsemat palvelut asumisen tukemiseen liittyen. Kunta voi järjestää palvelut itse tai hankkia ne yksityiseltä palveluntuottajalta. Turussa palvelu olisi mahdollista järjestää KVPS Tukena Oy:n Neliapilan palvelukodista, josta Turku ostaa kehitysvammaisten ympärivuorokautista asumispalvelua.

 

Kyseessä olevaa tuettua asumista odottaa tällä hetkellä kolme vanhempiensa luona asuvaa lievästi kehitysvammaista tai erityistä tukea tarvitsevaa henkilöä. Mikäli he eivät saa asuntoa ja sinne järjestettäviä palveluja tällä tuetun asumisen mallilla, heidän asumisensa järjestetään ohjattuna asumisena, mikä on kalliimpi palvelumuoto. Ohjatussa asumisessa on vuorokausihinta, kun taas itsenäisen asumisen tukemisesta maksetaan ohjaamiseen käytettyjen tuntien mukaan. Ensimmäisen vuoden aikana ohjausta ja tukea tarvitaan todennäköisesti enemmän. Asiakkaalle tehtävän suunnitelman mukaan ohjausta vähennetään tavoitteiden ja asiakkaan elämänhallinnan taitojen lisääntymisen puitteissa. Suunnitelma tehdään yhdessä asiakkaan, vammaispalvelutoimistoon kuuluvan Paletin sosiaalityöntekijän ja palveluntuottajan kanssa.

 

Tuettuun asumiseen tarvittavaa säännöllistä ja tavoitteellista ohjausta ja tukea ei pystytä tuottamaan tällä hetkellä omana toimintana. Asiakkailla tulee olla tiedossa asumisyksikkö, josta he saavat apua ja tukea ympäri vuorokauden. Raision Neliapilan palvelukoti pystyisi järjestämään ohjausta asiakkaan omaan kotiin ja toimimaan tukipisteenä tarvittaessa. Asuntojen hankintaan Turussa käytettävien rahojen varaamisen edellytyksenä on, että asuntojen hankinta aloitetaan mahdollisimman nopeasti. Tämä edellyttää sopimusta asumiseen liittyvien palvelujen järjestämisestä, mikä olisi mahdollista toteuttaa KVPS Tukena Oy:n palveluna.

 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 4.5.2009:

 

Esitän, että vammaispalvelutoimisto voi olla mukana asiakaskohtaisesti Kehitysvammaisten Palvelusäätiön itsenäisten asuntojen hankkimisessa ja että asumiseen liittyviä palveluja voidaan hankkia tarvittaessa 31.12.2009 asti KVPS Tukena Oy:ltä asiakassuunnitelman mukaisesti.

 

 

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 4.5.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että vammaispalvelutoimisto voi olla mukana asiakaskohtaisesti Kehitysvammaisten Palvelusäätiön itsenäisten asuntojen hankkimisessa. Samalla lautakunta päättää, että asumiseen liittyviä palveluja voidaan hankkia tarvittaessa 31.12.2009 asti KVPS Tukena Oy:ltä asiakassuunnitelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa
tiedLiuksa Riitta


Liitteet:

Perla § 236
Liite 1:Kehitysvammaisten Palvelusäätiön esitys