Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 202 29.04.2009 8

5272-2009 (041, 316)

Talousarvioennuste suun terveydenhuollossa

Tiivistelmä:

Suun terveydenhuollossa toteutetaan hoitotakuun mukaista kustannustehokasta kehittämisohjelmaa. Toimenpiteistä huolimatta hammashoitopalveluja jouduttaneen ostamaan tämän vuoden aikana yksityisiltä palveluntuottajilta arviolta 1.620.000 eurolla, jotta lakisääteinen hoitotakuuvelvollisuus täyttyy. Vajaus ostopalvelumäärärahassa on 625.000 €.

Perla § 202

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti ja Suun terveydenhuolto, johtava ylihammaslääkäri Anna-Leena Eriksson, 17.4.2009:

Suun terveydenhuolto on lähtenyt toteuttamaan hoitotakuun mukaista kustannustehokasta kehittämisohjelmaansa.

Hammaslääkäreiden vaikeasta rekrytointitilanteesta johtuen yksi hammaslääkärin vakanssi (varahenkilö) on esitetty muutettavaksi kolmeksi suuhygienistivakanssiksi. Hammaslääketieteen kolmannen vuosikurssin opiskelijoita on rekrytoitu kesäksi 2009 yhteensä 20 kuukauden ajaksi tekemään kliinisiä hoidon tarpeen arvioita (seulontatarkastuksia) jonopotilaille ja suorittamaan parodontologisia ja ehkäiseviä toimenpiteitä. Lisäksi on saatu yksi hammaslääketieteen lisensiaatti 9 kuukauden käytännön palvelua suorittamaan.

Digitaalisten kuvanlukijoiden tarjouspyyntöjen sisäänjättö on 4.5.2009.

Kuvanlukijoiden avulla siirretään aikaa kuvankehityksestä (a 6 min) itse potilaan hoitoon ja näin on laskettu hammaslääkärien pystyvän hoitamaan loppuvuoden aikana 450 potilasta lisää.

Ostopalvelutoimintaa yksityisten palvelutuottajien kanssa on kehitetty siten, että tällä hetkellä ostamme ns. kiireellistä hammashoitoa (arviolta 4 500 käyntikertaa) sekä perushammashoitoa terveyskeskuksen hammaslääkärien tekemien tutkimusten ja hoitosuunnitelmien mukaan.

Edellä mainituista toimenpiteistä huolimatta hammashoitopalveluja jouduttaneen ostamaan tämän vuoden aikana yksityisiltä palveluntuottajilta arviolta 1 620 000 eurolla, jotta lakisääteinen hoitotakuuvelvollisuus täyttyy. Budjetissa varauksena kyseiseen toimintaan on 694 260 €, minkä lisäksi avoimien hammaslääkärivakanssien palkkarahoja on siirretty asiakaspalvelujen ostomomentille 300 000 €. Vajaus ostopalvelumäärärahassa on noin 625 000 euroa.

Esitämme, että suun terveydenhuolto jatkaa esittämiään kehittämistoimenpiteitä, tehostaa edelleen hammaslääkärien rekrytointia ja että lautakunta merkitsee tiedoksi suun terveydenhuollon ostopalvelujen määrärahaennusteen 625 000 euron vajeen. 

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 20.4.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä tiedokseen talousarvioennusteen suun terveydenhuollossa ja että suun terveydenhuolto jatkaa esittämiään kehittämistoimenpiteitä ja tehostaa edelleen hammaslääkärien rekrytointia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvEriksson Anna-Leena
tpvSantalahti Anne