Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 217 29.04.2009 23

5221-2009 (421, 542)

Suomenkielisessä esiopetuksessa olevien lasten uimaopetusjärjestelyt

Tiivistelmä:

Turussa esiopetusikäisten lasten uimaopetus järjestetään osana esiopetussuunnitelmaa. Käytännön järjestelyt uimaopetuksen toteuttamiseksi vievät kohtuuttomasti sekä esimiesten että hoitohenkilökunnan työaikaa. Koulutetut uimaopettajat ovat useita viikkoja poissa omasta lapsiryhmästään. Tämän vuoksi esitetään, että esiopetussuunnitelmasta poistetaan uimaopetusosuus.

Perla § 217

Tulosaluejohtaja Raili Koski 17.4.2009:

Turussa noudatettavan suomenkielisen esiopetussuunnitelman kohdassa 4.6. Liikunta ja terveys todetaan, että uimaopetus Turussa toteutetaan jatkumona esiopetuksesta perusopetukseen. Valtakunnallisissa Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2000 ei mainita erikseen uimaopetusta. Ruotsinkielisen esiopetuksen järjestäminen kuuluu opetustoimen alaisuuteen

Sosiaali- ja terveystoimen alaisissa päiväkodeissa olevien esiopetusikäisten uimaopetus on järjestetty ja toteutettu päivähoidossa. Uimaopetusta on järjestetty sekä kaupungin liikuntapalvelukeskuksen uimahalleissa, joiden käyttö on ilmaista, että yksityisten ylläpitämissä uimahalleissa, joista päivähoito maksaa vuokraa käytön perusteella.

Käytännön järjestelyt uimaopetuksen toteuttamiseksi vievät kohtuuttomasti työaikaa päivähoidon esimiehiltä sekä alue- että yksikkötasolla. Koulutetut uimaopettajat ovat useita viikkoja poissa omasta lapsiryhmästään, jolloin sijaistukset on pyritty hoitamaan joko varahenkilöllä tai yksikön sisäisin järjestelyin, josta taas on seurannut henkilöstövajetta muihin lapsiryhmiin. Lisäksi ylimääräisiä kustannuksia tulee uimaopetuksen ajalta henkilökunnan sijaisjärjestelyistä silloin, kun samanaikaisesti henkilökuntaa on esim. sairaslomalla.

Uimaopettajan pätevyyden saaneita lastentarhanopettajia on työssä enää n. 15 alkuaan 43 koulutetusta lastentarhanopettajasta. Kun kaupungin päiväkodeissa on elokuussa 2009 alkavana lukuvuonna n. 1200 suomenkielistä lasta esiopetuksessa, on uimaopetusta ostettava myös ulkopuolisilta uimaopettajilta.

Oman hankaluutensa tuo uimahallien kunnostukset, jolloin lasten kuljetusmatkat kasvavat. Uimaopetuksen hallivuokrista, kuljetuksista ja uimaopetuksen ostamisesta koostuvat kustannukset ovat vuosittain n. 40.000 €.

Liikuntatoimesta saadun tiedon mukaan heillä ei ole mahdollisuutta nykyisillä henkilöstöresursseilla hoitaa uimaopetusta. Kesäuimakoulujen lisäksi liikuntatoimi järjestää jonkin verran lasten uimaopetusta. Liikuntatoimi toivoo, että uintitoiminta voisi jatkua päivähoidossa edelleenkin osana esiopetuksen normaalitoimintaa.

Kuluvan vuoden kaupungin henkilöstöön kohdistuvan säästötavoitteen toteuttamiseksi tulisi luopua uimaopetuksen järjestämisestä päiväkodeissa ja muuttaa Turun kaupungin suomenkielistä esiopetussuunnitelma 2001 siten, että kohdasta 4.6. Liikunta ja terveys poistetaan uimaopetusta koskeva lause.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että Turussa ei lukuvuodesta 2009 lukien järjestetä kaupungin suomenkielisessä esiopetuksessa oleville lapsille uimaopetusta. Lisäksi lautakunta päättää, että Turun kaupungin esiopetussuunnitelma 2001:stä poistetaan lause ”Uimaopetus Turussa toteutetaan jatkumona esiopetuksesta perusopetukseen.”

PäätösPeruspalvelulautakunta hylkäsi päätösehdotuksen Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti.