Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 216 29.04.2009 22

5219-2009 (001, 421)

Päivähoitopalveluiden ostaminen toisilta kunnilta

Tiivistelmä:

Vuosittain muutama turkulainen perhe on anonut, että Turku ostaisi heidän lapselleen päivähoitoa Turun naapurikunnista. Tarkoituksena on, että jatkossa varhaiskasvatuspalvelujen tulosaluejohtajalle myönnetään oikeus sopia yksittäisen päivähoitopalvelun ostamisesta toiselta kunnalta.

Perla § 216

Tulosaluejohtaja Raili Koski 17.4.2009:

Vuosittain muutama turkulainen perhe on anonut, että Turku ostaisi heidän lapselleen päivähoitoa Turun naapurikunnista. Perhe on tällöin muuttanut Turus­sa lähelle toisen kunnan rajaa ja lähin päiväkoti on naapurikunnassa tai perhe muuttaa Turkuun ja haluaisi pitää lapsensa hoidossa tutussa päiväkodissa tai perhepäivähoidossa esim. toimintakauden loppuun.

Toistaiseksi kysymys on yksittäistapauksista ja asiat on viety sosiaalilautakunnan päätettäväksi. Mikäli tilaa on ollut kyseisen kunnan päivähoidossa ja kunta on suostunut pitämään turkulaisen lapsen päivähoidossa, on sosiaalilautakunta tehnyt näissä tapauksissa myönteisen päätöksen.

Koska yksittäisen päivähoitopalvelunostaminen toiselta kunnalta on verrattavissa vaikuttavuudeltaan lähinnä viranhaltijapäätökseen, jolla päivähoitopaikka on myönnetty turkulaiselle lapselle, niin päätös yksittäisen päivähoitopalvelun ostamisesta voitaisiin siirtää viranhaltijalle. Tarkoituksenmukai­sinta olisi, että jatkossa varhaiskasvatuspalvelujen tulosaluejohtajalle myönnetään oikeus sopia yksittäisen päivähoitopalvelun ostamisesta toiselta kunnalta, eikä tarkoituksena ole, että Turku ryhtyisi laajemmalti ostamaan päivähoitonsa naapurikunnista.

Toisen ryhmän muodostavat sijaiskodeissa olevat lapset, joille Turun tulee kustantaa tarvitsemansa päivähoito kyseisessä kunnassa. Näitä lapsia on ollut vuosittain 10-15. Päivähoitokustannukset heistä olivat vuonna 2008 noin 140.000 euroa. Näiden lasten osalta on maksusitoumukset hoidettu viranhaltijatasolla.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että varhaiskasvatuspalvelujen tulosaluejohtajalla on jatkossa oikeus sopia toisen kunnan kanssa päivähoitopalveluiden ostamisesta yksittäiselle turkulaiselle lapselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

mtpvKoski Raili