5858-2008 (016)

 

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke (TALK) - hakemus Sosiaali- ja terveysministeriölle

 

Tiivistelmä: -

 

 

Sosla § 1494

Osastopäällikkö Leila Visa:

 

Valtioneuvosto on 14.2.2008 hyväksynyt pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman 2008 - 2011 ja päättänyt ohjelman toimenpiteiden toteuttamisesta. Ohjelman tavoitteena on puolittaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2011 mennessä sekä tehostaa asunnottomuuden ennaltaehkäisyä.

 

Turun lisäksi Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Lahti, Kuopio, Joensuu, Oulu ja Jyväskylä ovat allekirjoittaneet valtion kanssa aiesopimukset pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi. Ohjelma on kokonaisuus, jossa yhdistetään sekä asuntojen hankinta että riittävien asumisen tukipalvelujen turvaaminen. Aiesopimuksessaan Turku on sitoutunut hankkeeseen kahdella tavalla: toisaalta selvittämään vuoden loppuun mennessä pitkäaikaisasun­nottomuuden tilanteen Turussa ja suunnittelemaan tarpeelliset toimet pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi sekä kehittämään asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn tähtäävää asumisneuvojatoimintaa.

 

Turku on hakenut hankerahoitusta Ympäristöministeriön lähiöohjelmasta asumisneuvojatoiminnan laajentamiseen (sosiaalilautakunta 17.9.2008 § 1064) ja päättänyt vakinaistaa asumisneuvojatoiminnan Varissuon ja Lausteen alueella (sosiaalilautakunta 12.11.2008 § 1287).

 

Turun sosiaalilautakunta on (10.9.2008 § 1008) pyytänyt sosiaalikeskukselta selvitystä päihdeongelmaisten asumispalveluista ja mahdollisia toimenpide-ehdotuksia siten, että valtakunnallisen asunnottomuushankkeen sisältö otetaan huomioon. Sosiaalityön tulosaluejohtaja on perustanut asiaa selvittävän työryhmän 12.9.2008.

 

Työryhmä esitti, että päihdehuollon asumis- ja hoitokotiyksiköissä sekä huoltokodissa asuvat asiakkaat haastateltaisiin ja arvioitaisiin niiden asiakkaiden osuus, joiden elämäntilanteessa olisi valmiutta tuettuun asumiseen riittävin palveluin. Haastatteluja varten palkattiin projektityöntekijä, joka aloitti haastattelut 28.11.2008. Asiakkaita haastateltiin 130, joista hoitokodin, asiakkaan ja haastattelijan arvioin mukaan tuetussa asumisessa pärjäisi noin 40 asiakasta.

 

Työryhmä laati Tuetun asumisen kehittämisen ja lisäämisen hankehakemuksen ja hankesuunnitelman. Hankkeen tavoitteena on lisätä tuetun asumisen mahdollisuuksia ja parantaa tukipalveluja määrällisesti ja laadullisesti. Näillä toimenpiteillä on tarkoitus vähentää pitkäaikaisasunnottomuutta ja sen seurannaisvaikutuksia Turussa.

 

Liite 1                                 Hakemus valtionavustuksen saamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeeseen ja hankesuunnitelma

 

Hankehakemus on käsitelty myös Länsi-Suomen Kaste -aluejohtoryhmässä.

 

Turun ja valtion ao. tahojen välillä solmittu sopimus on luonteeltaan aiesopi­mus, jossa on sovittu eräistä yhteisistä tavoitteista pitkäaikaisasunnottomuu­den vähentämiseksi sillä edellytyksellä, että valtion ja kuntien päättävät elimet myöntävät tarkoitukseen tarvittavat määrärahat. Sopimusta voidaan muuttaa osapuolten perustellusta aloitteesta kesken ohjelmakauden, tarkistus vähintään kerran vuodessa.

 

Vs. sosiaalitoimenjohtaja Riitta Liuksa:

 

Ehdotus       Sosiaalilautakunta päättää hyväksyä oheisen hankesuunnitelman mukaiset ehdotukset osaksi pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi tähtäävää työtä aiesopimuksen tavoitteiden toteuttamiseksi ja päättää lähettää hankehakemuksen sosiaali- terveysministeriölle.

 

Päätös         Ehdotus hyväksyttiin.

 

 

Jakelu

                     tpv Niininen Ossi

                     tpv Visa Leila