Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 205 29.04.2009 11

5476-2008 (652, 021)

Lausunto kaupunginhallitukselle hankesuunnitelmasta koskien eläinhoitolan, luonnonvaraisten eläinten talon ja puistolintujen lintulan rakentamista

Tiivistelmä:

Hankesuunnitelmassa korvataan uudisrakennuksella nykyinen eläinhoitola ja puistolintujen säilytyspaikka. Tilat esitetään rakennettavaksi kaupungin omistamalle tontille Paimalassa, jossa rakentaminen voisi alkaa 2010 keväällä. Toimintaa ei suunnitelluissa tiloissa ole mahdollista kasvattaa. Suunnitelma sisältää myös toiminnallisen muutoksen, koska nykyiselle pieneläinklinikalle ei esitetä korvaavia tiloja. Hankkeen rakennuskustannukseksi on arvioitu 1 909 000 €.

Perla § 205

Ympäristöterveydenhuolto, yleinen terveysvalvonta, tulosaluejohtaja Esko Salonen ja II kaupungineläinlääkäri Liisa Palmu 15.4.2009:

Taustaa:

Kaupunginhallitus palautti 16.3.2009 § 151 peruspalvelulautakunnalle terveyslautakunnan 21.5.2008 § 102 ja 17.12.2008 § 234 tekemät esitykset koskien eläinten hyvinvointikeskuksen hankesuunnitelmaa. Kaupunginhallitus edellyttää, että pieneläinten päivystyspalvelut hankitaan kilpailuttamalla yksityisiltä palveluntuottajilta ja että eläinhoitolan korvaavat tilat tai tilaratkaisut sisältävät puistolintujen talvisäilytyksen. Lisäksi tulee selvittää kaupungin järjestämisvastuun edellyttämä eläinlääkärien lukumäärä ja tehtävät.

Hankesuunnitelman 8.4.2009 sisältö:

Tilaliikelaitoksen laatimassa hankesuunnitelmassa korvataan uudisrakennuksella nykyinen eläinhoitola ja puistolintujen säilytyspaikka. Eläinsuojeluvalvojan asunto on hoitolan yhteydessä ja luonnonvaraisten eläinten hoitoon on varattu tilat. Suunnitelma sisältää myös toiminnallisen muutoksen, koska nykyiselle pieneläinklinikalle ei esitetä korvaavia tiloja ja se tulee poistumaan käytöstä. Tilat esitetään rakennettavaksi kaupungin omistamalle tontille Paimalaan raviradan tuntumaan, ei kuitenkaan aikaisemmin esillä olleelle koulun tontille. Tontti soveltuu hyvin eläinhoitolan paikaksi ja sinne on hyvät, myös julkiset, kulkuyhteydet. Rakentaminen voitaisiin aloittaa 2010 alkupuolella.

Turun eläinsuojeluyhdistys tukee 500 000 €:lla luonnonvaraisten eläinten tilojen rakentamista.

Kaupunginhallitukselle esitetty terveyslautakunnan 17.12.2008 karsiman hankesuunnitelman rakennuskustannus oli 2 970 000 €. Tiloja oli alkuperäisestä hankesuunnitelmasta (rakennuskustannus 3 642 000 €) karsittu kaikkien eläintilojen ja myös ulkotarhojen osalta. Tällöin jo todettiin, että merkittävä karsiminen eläinhoitolan tiloista ei ole mahdollista toiminnan oleellisesti kärsimättä. Saman toteaa uutta hankesuunnitelmaa valmistellut työryhmä. Pieneläinklinikan poistamisen jälkeen jäljelle jääneiden tilojen koko on tästä syystä ennallaan lukuun ottamatta eläinhoitolaa.

Pieneläinklinikan poiston aiheuttama tilalisäystarve eläinhoitolaan on yhteensä 45 m2. Eläinhoitolan tiloja on lisätty yhteisellä taukotilalla, joka aikaisemmin oli eläinklinikan yhteydessä sekä eläinlääkärin virkatehtävien hoitoon tarvittavalla tutkimus-/toimenpidehuoneella. Hoitolan henkilökunta tarvitsee myös erillisen tilan hoidokkien perushoitoa varten, jonka tulee olla erillinen eläinlääkärin tilasta.

Kustannukset:

Tilaohjelma ja tavoitehinta:

Eläinhoitola                         281,0 m2                             961 000 €     

Luonnonvaraiset eläimet    177,5 m2                             534 000 €

Asunto                                 75,0 m2                             180 000 €.       

Lintula puistolinnuille           108,5 m2                             234 000 €

yht.                                     642,0 m2                         1 909 000 €

Perustamiskustannukset:

Rakennuskustannukset      1 909 000 €

Irtaimisto                                  80 000 €

Rakennusaikaiset korot            35 000 €

yht.                                      2 024 000 € 

Hankkeen bruttoneliöhinnaksi tulee tavoitehintalaskelman rakennuskustannuksista laskettuna 2300 €.

Vuosivuokrat:

Käytön aikainen rakennusten vuosivuokra (pääomavuokra + ylläpitovuokra) on yhteensä 138 000 €, josta sosiaali- ja terveystoimen osuus on 117 000 € ja viherliikelaitoksen 21 000 €. Tontin vuosivuokra on 1800 € /vuosi

Perustelut tilatarpeelle:

Nykyiset eläinhoitolan tilat ovat huonokuntoisuuden lisäksi toimintaan nähden aivan liian pienet. Eläimiä joudutaan hoitamaan väliaikaisissa tiloissa, jotka eivät täytä eläinsuojeluvaatimuksia. Eri eläinlajien tarpeita ei myöskään ole kyetty huomioimaan. Myös eläinsuojeluvalvojan asuntoon on sijoitettu eläimiä.

Hankesuunnitelmaa laadittaessa on otettu huomioon vuonna 2008 hoitolassa hoidettujen eläinten keskimääräinen lukumäärä /vrk sekä nykyisten eläinpaikkojen määrä ja riittävyys. Hankesuunnitelman mukaiset tilat mahdollistavat nykyisen eläinmäärän asianmukaisen hoidon hoitolan keskimääräisen käyttöasteen aikana. Ruuhkatilanteisiin ei ole varauduttu, mutta esim. kesäaikana tyhjän puistolintujen säilytystilan käyttömahdollisuus tulee selvittää. Hoitolan eläinmäärät ovat kasvaneet joka vuosi, kuten myös lemmikkieläinten määrä yleensäkin.

Tilatarpeeseen vaikuttaa myös se, että Turku myy eläinhoitolapalveluja löytöeläinten hoitoon 10 eri kunnalle. Kunnat maksavat Turulle väestöpohjaan sidotun vuosimaksun.

Nykyaikaiset eläintilat tulee rakentaa materiaaleista, jotka on helppo pitää puhtaina ja ovat kauttaaltaan desinfioitavissa. Materiaalien tulee kestää kulutusta ja pesua vesiletkulla. Myös koppien yhteydessä olevien koirien ja kissojen ulkotarhojen tulee olla helposti puhtaana pidettäviä, jotta esim. loistaudit eivät leviä. Sairas eläin tulee voida myös tarvittaessa eristää toisista eläimistä. Vaatimukset edellyttävät erityistä rakennustekniikkaa, mikä lisää kustannuksia.

Vaikka luonnonvaraisten eläinten hoidon järjestäminen ei ole kunnan velvoite, edellyttää eläinsuojelulaki, että luonnonvaraista eläintä on autettava tai se on tarvittaessa asianmukaisesti lopetettava. Kuntalaisella tulisi olla mahdollisuus toimittaa löytämänsä villieläin hoitoon tai lopetettavaksi ilman kustannuksia. Turun Eläinsuojeluyhdistys avustaa luonnonvaraisten eläinten tilan rakentamista 500 000 €:lla, joka lähes kattaa arvioidut rakennuskustannukset.

Eläinsuojeluvalvojan asunto on hoitolan yhteydessä, koska huonokuntoiset eläimet vaativat ympärivuorokautista hoitoa. Myös rakennuksiin ja toimintaan kohdistuva ilkivallan riski vähenee. Koska osa eläinsuojeluvalvojan työstä kohdistuu luonnonvaraisiin eläimiin ja vapaaehtoiseen eläinsuojelutyöhön, eläinsuojeluyhdistyksen kanssa tulisi neuvotella osallistumisesta asunnon vuokrakustannuksiin. 

Puistolintujen sisä- ja ulkotilat tulee erottaa luonnonvaraisten eläinten tilasta tautiriskin takia. Villilinnut voivat kantaa mm. lintuinfluenssa- ja Newcastle Disease-virusta, joiden löytyminen edellyttäisi myös puistolintujen lopetusta.

Puistolintujen hoidon ostamisesta ulkoiselta toimijalta käydään parhaillaan neuvotteluja apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän johdolla. Mikäli tämä toteutuu, vähenevät rakennuskustannukset n. 200 000 €.

Turun järjestämisvastuulla olevien eläinlääkintähuoltolain mukaisten tehtävien hoito:

Eläinlääkäripalvelut päivystys mukaan lukien voidaan ostaa yksityiseltä toimijalta sekä voimassa olevan että uuden eläinlääkintähuoltolakiehdotuksen mukaan. Mikäli katsotaan, että yksityistä palvelua on riittävästi lemmikkieläimille saatavissa, ei välttämättä tarvita kunnallista pieneläinklinikkaa. 

Turussa ja sen naapurikunnissa on viisi yksityistä pieneläinklinikkaa, joissa kussakin työskentelee useita eläinlääkäreitä. Näistä neljä osallistuu tällä hetkellä Turun kaupungin järjestämään viikonloppupäivystykseen ja yksi arki-iltapäivystykseen.

Eläinlääkintähuoltolain tarkoittamat valvontatehtävät, kuten eläinsuojelu ja tarttuvien eläintautien valvonta ja vientiin ja tuontiin liittyvät eläinten tarkastukset, on kuitenkin virkaeläinlääkärin hoidettava. Nämä tehtävät voidaan hoitaa ympäristöterveydenhuollon eläinlääkäreiden keskinäisin järjestelyin myös ilman pieneläinklinikkaa. Tehtävien hoitoa varten tarvitaan työtila, joka on tarkoituksenmukaista sijoittaa eläinhoitolaan. Työtilassa suoritetaan eläinsuojelutapauksiin ja eläinten vientiin/tuontiin liittyviä tarkastuksia ja hoitotoimenpiteitä, jotka eivät edellytä klinikkavarustusta, sekä tarvittaessa eläinten lopetuksia.

Yhteenveto:

Eläinhoitolalle esitetty paikka Paimalassa on hyvä sekä kulkuyhteyksien, suunnitellun kaavoituksen ja sopivan rakentamisaikataulun kannalta.

Hankesuunnitelman mukaisia tiloja ei voi enää supistaa toimintaa rajoittamatta. Toiminnan rajoittaminen nykyisestä ei ole tarkoituksenmukaista, kun Turku pyrkii myymään hoitolapalveluja myös ympäristökunnille ja hoidokkien ja yleensäkin lemmikkien määrät ovat vuosittain lisääntyneet.

Eläinsuojeluyhdistyksen tuki eläinsuojelutyössä ja luonnonvaraisten eläinten hoidossa on merkittävää ja luonnonvaraisten eläinten hoitola on tärkeää yhteistyötä eläinsuojelun edistämiseksi. Koska eläinsuojeluvalvoja tekee myös vapaaehtoista eläinsuojelutyötä, tulisi asunnon vuokrakustannuksista neuvotella eläinsuojeluyhdistyksen kanssa.

Mikäli päädytään sijoittamaan luonnonvaraiset lintujen ja puistolintujen tilat samalle tontille, tulee rakentamisessa huomioida puistolintuihin kohdistuva tautiriski.

Eläinlääkintähuoltolain edellyttämät virkatehtävät hoidetaan ympäristöterveydenhuollon sisäisin järjestelyin, jos pieneläinpäivystys saadaan hankittua ostopalveluna.

Liite 1Hankesuunnitelma 14.4.2009 liitteineen 

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas 15.4.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää ilmoittaa kaupunginhallitukselle hyväksyvänsä osaltaan hankesuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus
tiedTilaliikelaitos


Liitteet:

Perla § 205
Liite 1:Hankesuunnitelma 14.4.2009