Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 213 29.04.2009 19

3119-2009 (451, 032)

Vammaispalvelutoimiston hankkimien asiakaspalvelujen käyttöpäivähinnat vuonna 2009

Tiivistelmä: -

Perla § 213

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut, johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 5.3.2009:

 

Vammaispalvelutoimisto hankkii vaikeavammaisille henkilöille palveluasumista ja päivätoimintaa sekä kehitysvammaisille henkilöille laitoshoitoa, asumispalvelua sekä työ- ja päivätoimintaa kuntayhtymiltä ja eri palveluntuottajilta. Laitoshoidon ja palveluasumisen käyttöpäivähinnan suuruuteen vaikuttaa muun muassa asiakkaan hoidon ja huolenpidon tarve.

 

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle mm. päivätoimintaa sekä palveluasuminen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista (Vammaispalvelulaki 8 §). Laissa kehitysvammaisten erityishuollosta todetaan, että erityishuoltoon kuuluvia palveluja ovat mm. työtoiminnan ja asumisen järjestäminen sekä yksilöllinen hoito ja muu huolenpito (laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2 §).

 

Palvelujen tuottajat ovat tarkistaneet suoritehintojaan vuodelle 2009. Liitteenä olevassa taulukossa on eri palvelutuottajien ilmoittamat kunnilta perittävät käyttöpäiväkorvaukset. Korotukset ovat keskimäärin 3 – 6,5 % vuoden 2008 hintoihin verrattuna.

 

Parhaillaan tehdään selvitystä kehitysvammahuollon asumispalvelujen ja laitos­hoidon nykytilasta, palveluihin ohjautumisesta, palvelun tasosta ja kustannusrakenteesta. Selvityksen perusteella on tavoitteena luoda vaihtoehtoisia malleja asumispalveluiden kustannustehokkaaseen ja asiakaslähtöiseen toteuttamiseen. Selvitys valmistui maaliskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen se tuodaan lautakunnan käsiteltäväksi. Kehitysvammahuollon asumispalvelujen osalta on suunniteltu kilpailutuksen järjestämistä vuoden 2009 aikana (soslk 21.8.2008 § 936). Selvitys esitellään lautakunnalle 6.5.2009 kokouksessa.

 

Liite 1                                 Vammaispalvelutoimiston asiakaspalvelujen suoritehinnat vuonna 2009

 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 30.3.2009:

 

Ehdotan, että peruspalvelulautakunta merkitsee asiakaspalveluihin talousarvioon varatun määrärahan ja palveluntuottajien uudet hinnat vuodelle 2009 tiedokseen.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 31.3.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä asiakaspalveluihin talousarvioon varatun määrärahan ja palveluntuottajien uudet hinnat vuodelle 2009 tiedokseen.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian lisäneuvottelujen käymiseksi palvelutuottajien kanssa.