Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 168 01.04.2009 13

13253-2008 (642)

Vanhustenhuollon väistötilojen hankinta

Tiivistelmä: -

Perla § 168

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 20.3.2009:

Sosiaalilautakunta on vuoden 2008 alussa kiirehtinyt Runosmäen vanhainkodin peruskorjausaikataulua koska syksyn 2007 aikana kävi ilmeiseksi, että kiinteistön kuntokartoitukseen perustunut 10 vuoden korjausaikataulu ei ole mahdollinen rakennuksen kunto ja nykyinen käyttötarkoitus huomioiden. Syksyllä 2007 rakennuksen asukashuoneisiin oli syntynyt silmin havaittavia kosteusvaurioita ja tiloissa oli todettu kosteusvaurioista johtuvaa selkeää mikrobikasvustoa.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 14.4.2008. Asian esittelytekstissä todetaan, että Runosmäen vanhainkodin välttämättömien korjaustoimenpiteiden suorittaminen on kiireellinen tehtävä ja korjaustoimenpiteiden aikataulu riippuu siitä, onko hoidettavana oleville vanhuksille löydettävissä väistötilaa peruskorjauksen ajaksi. Koska korjaushanke nähtiin kiireelliseksi ja välttämättömäksi, esitti kaupunginhallitus edelleen kaupunginvaltuustolle, että tilalaitoksen peruskorjauskohteisiin lisätään uutena hankkeena ”Runosmäen vanhainkodin talotekniset ja rakennustekniset korjaustyöt” ja hankkeelle sidotaan kustannusarvioksi 3,6 miljoonaa euroa vuosille 2008-2010. Asian käsittelyn yhteydessä todettiin, että korjausten toteuttaminen nopeasti ja taloudellisesti ilman, että asukkaille aiheutuu kohtuutonta haittaa edellyttää väistötilan hankintaa. Tarkoituksenmukaiseksi ratkaisuksi katsottiin siirrettävän hoitotilan hankinta ja hankkeen nopeuttamiseksi sosiaalilautakunta oikeutettiin etenemään asiassa ilman hankesuunnitelman laadintaa.

Tilalaitos on kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti viipymättä käynnistänyt Runosmäen vanhainkodin korjaustoimenpiteet ja kilpailuttanut kaupunginhallituksen esittelytekstin mukaisen siirrettävän hoitotilan hankinnan.

Peruspalvelulautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 25.2.2009 ja päätti palauttaa asian jotta selvitetään onko asiaan löydettävissä muita vaihtoehtoja.

Oheismateriaali 1Tilaliikelaitoksen selvitys (salainen, suppea jakelu)

Kuten Tilaliikelaitoksen selvityksestä ilmenee, on Runosmäen vanhainkodin remontti tulossa keväällä vaiheeseen, jonka jälkeen ilman riittäviä väistötiloja remontti ei etene. Olemassa olevan kiinteistön peruskorjaus kestää tilalaitoksen arvion mukaan noin 2,3 vuotta. Tämän jälkeen on mahdollista käynnistää, mikäli niin päätetään, Runosmäen vanhainkodin laajennusosan rakentaminen.

Sosiaali- ja terveystoimi on yhteistyössä tilaliikelaitoksen kanssa kartoittanut tämän jälkeen olemassa olevia vaihtoehtoisia ratkaisuja väistötiloiksi. Kartoituksen perusteella on saatu kolme tarjousta.

Oheismateriaali 2Esperi Oy:n tarjous

Oheismateriaali 3TYKS:n tarkennettu vuokratarjous

Oheismateriaali 4Ruissalosäätiön tarjous

Saaduista vaihtoehdoista voidaan todeta, että Esperi Oy ei tarjoa tiloja vuokralle, vaan tarjoaa ostopalvelua. Ruissalosäätiön tarjoamat ratkaisut edellyttävät mittavia muutostöitä, eivätkä siten tule prosessin ollessa tässä vaiheessa kyseeseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tarjous koskee keväällä 2009 valmistuvia T sairaalan D-osan viidennessä ja kuudennessa kerroksessa olevia vuodeosastokäyttöön tarkoitettua tiloja, joissa on yhteensä 48 vuodepaikkaa. Tilojen yhteenlaskettu pinta-ala on 2762 m2.  Vuokra-ajaksi on esitetty 1.8.2009 - 31.12.2011, jonka jälkeen VSSHP ottaa tilat omaan käyttöönsä.

Ilmoitetut vuokrahinnat käsittävät tilojen lämmön ja sähkön, sekä normaalit omistajan vastuuseen liittyvät velvoitteet, kuten vakuutukset ja teknisen päivystyksen.

VSSHP:n 16.3.2009 tarkentama vuokratarjous on 32.000 euroa kuukaudessa, jolloin neliöhinta on 11.60 euroa. Tarjottu neliömäärä on merkittävästi suurempi kuin aikaisemmin käsittelyssä olleessa kohteessa. Paikkamäärä VSSHP:n tarjouksessa on lisäksi 8 enemmän.

Tilojen sijoittuminen kahteen kerrokseen ja paikkamäärän kasvu edellyttävät lisähenkilökunnan palkkaamista. Tarvittavat lisäresurssit edellyttävät ympärivuorokautisen hoidon resurssien sisäistä uudelleenarviointia.

Runosmäen henkilökunta on tutustunut Tilaliikelaitoksen esittelemänä rakennuspiirustuksiin eikä heillä ole huomautettavaa tarjottaviin tiloihin. Ruoka ym. huoltopalvelujen järjestämisestä on sovittava erikseen. Tarjotulla siirtotilavaihtoehdolla voidaan toteuttaa Runosmäen käynnissä oleva peruskorjaustyö asianmukaisesti. Mahdollisen uudisrakentamisen ja Liinahaan peruskorjauksen tarvitsemat väistötilat on toteutettava erikseen

Konsernin ja VSSHP:n kanssa tehtävän yhteistyön tiivistämiseksi on perusteltua vuokrata tarvittavat väistötilat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin 16.3.2009 tekemän tarjouksen perusteella.

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas 25.3.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää ilmoittaa Tilaliikelaitokselle, että tehdyn kartoituksen perusteella peruspalvelulautakunta puoltaa väistötilojen vuokraamista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian yksimielisesti.