Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 169 01.04.2009 14

2271-2009 (101)

Kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinteen ym. valtuustoaloite 16.2.2009 kotihoitoon perustettavasta varahenkilöjärjestelmästä

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinne ym. on tehnyt valtuustoaloitteen kotihoidon henkilökunnan varahenkilöjärjestelmästä. Kotihoidossa toimii jo varahenkilöjärjestelmä, mutta koska hoitoalan työvoimapula on niin suuri, vakansseista on lähes kaikki täyttämättä.

Perla § 169

Kotihoidon johtaja Anne Rauhala 23.3.2009:

Kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinne ym. on tehnyt valtuustoaloitteen 16.2.2009 varahenkilöjärjestelmän perustamisesta sosiaali- ja terveystoimen kotihoitoon. Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 16.2.2009 § 67 päättänyt lähettää aloitteen valmisteltavaksi sosiaali- ja terveystoimeen.

Liite 1Pirjo Rinteen ym. aloite / varahenkilöjärjestelmä

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yhdistymisessä suurin yksittäinen muutos on ollut kotihoidon yhdistyminen. Kotihoidon vakansseja järjestettäessä uutta organisaatiota varten siirrettiin kumpaankin kotihoidon suuralueeseen varahenkilöstö. Varahenkilöstöjärjestelmä on hyvä tapa hoitaa lyhytaikaisia sijaisuuksia vaikean työvoimapulan vallitessa. Varahenkilöstön käytöstä on saatu eri sosiaali- ja terveystoimen yksiköissä hyviä kokemuksia. Vakansseja kotihoidon varahenkilöstössä on 25, joista 11 on sairaanhoitajan/terveydenhoitajan vakansseja ja lähihoitajan vakansseja on 14.  Kotihoidon henkilökunnalla oli mahdollisuus lokakuussa 2008 esittää toiveita tulevasta sijoittumisalueesta. Yhtenä vaihtoehtona oli myös työskentely varahenkilöstössä. Vakituisen henkilöstön kiinnostus varahenkilöstöön sijoittumisesta oli todella laimeaa. 

Hoitoalan työvoimapula koettelee erityisesti vanhustenhuollon toimintaa. Kotihoidon varahenkilöstön vakansseja ei ole saatu täytettyä. Priorisointina on ollut saada sijaiset ensisijaisesti pitkiin sijaisuuksiin kotihoidon tiimeihin. Lisäksi hoitoalan työnhakijoita ei hyvässä työllisyystilanteessa kiinnosta varahenkilöstössä työskentely. Tällä hetkellä varahenkilöstön vakansseista on täytetty ainoastaan 8. Kotihoidon varahenkilöstöä on jouduttu käyttämään nyt myös pitkissä sijaisuuksissa, koska sijaistyövoimaa ei ole saatavissa.

Sosiaali- ja terveystoimessa vuoden 2009 talousarvion uudelleen jaon yhteydessä joulukuussa 2008 kotihoidon palkkavaroista vähennettiin 1 miljoona euroa. Varahenkilöstön käytön rajoittaminen on lähes ainoa tapa saada kotihoidon talousarvio pysymään raameissaan.  Käyttämättömien vakanssien palkkavarat ovat vuodessa 420.000 €. Kotihoidon talousarvio vuodelle 2009 ei anna myöten ottaa käyttöön kyseisiä vakansseja.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Pirjo Rinteen tekemään aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvKaupunginhallitus
tiedRinne Pirjo


Liitteet:

Perla § 169
Liite 1:Pirjo Rinteen ym. aloite / varahenkilöjärjestelmä