Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 165 01.04.2009 10

7797-2005 (310)

Hoitotakuun toteutuminen 1.3.2009 Turun terveyskeskuksessa

Tiivistelmä:

Terveysasemilla hoidon tarpeen arviointi tapahtuu kolmen päivän sisällä, pääsääntöisesti samana päivänä puhelinkontaktin yhteydessä. Kiireellinen hoito pystytään antamaan pääsääntöisesti samana päivänä. Pääsy ei-kiireellisille vastaanotoille on selvästi parantunut viime syyskuun tilanteeseen nähden ja vaihteluväli vastaanotolle pääsyssä on 0-69 päivää, keskimäärin 16 työpäivää. Ei-kiireellisen hoidon jono pysyy hyvin hoitotakuussa. Sen sijaan vaihtelu eri terveysasemien ja siellä eri lääkärien välillä on edelleen suurta. Hammashuollossa hoitotakuu toteutuu, mutta jonotusaika ei-kiireelliseen hammashoitoon on lähes kuusi kuukautta. Erikoissairaanhoidon tulosalueella toiminta tapahtuu hoitotakuun aikarajoissa.

Perla § 165

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 16.3.2009:

Perusterveydenhuollossa kaikilla terveysasemilla ja sairaanhoidon neuvontapuhelin 10023:ssa on edelleen käytössä puhelinpalvelujärjestelmä. Hoidon tarpeen arviointi  onnistuu pääsääntöisesti suoraan puhelinkontaktissa. Kaikki hoidon tarpeen arviointi, myös terveysasemilla tapahtuva, pystytään antamaan kolmen päivän sisällä pääsääntöisesti samana yhteydenottopäivänä.

Suoraan vastattujen puhelujen määrä on terveysasemilla pysynyt muutamassa prosentissa puheluista. Jätettyjen soittopyyntöjen määrä sen sijaan on ollut jälleen hieman kasvussa, ollen helmikuussa 22 648 soittopyyntöä.

Ei kiireellisessä tapauksessa pääsi maaliskuun alussa vastaanotolle keskimäärin 23 kalenteripäivän kuluessa. Vaihteluväli ei kiireelliseen hoitoon oli 0-69 päivää. Työpäivinä vaihteluväli oli 0-46, ollen keskimäärin 16 työpäivää. Viime syyskuun tilanteesta pisin jono on lyhentynyt neljällä viikolla. Myös Varissuon terveysaseman tilanne on helpottanut, kun Lauste-Huhkolan 4000 asukkaan väestö ohjattiin käyttämään pääterveysaseman palveluja. Nyt Varissuolla ei-kiireellisen hoidon jonon vaihteluväli on 0-32 päivää. Pisin odotusaika 69 päivää löytyy Keskusta 2 terveysasemalta. Nykyisen omalääkärijärjestelmän puitteissa terveysasemien ja eri lääkäreiden välisten erojen tasoittaminen ei ole mahdollista ja tästä johtuen perusterveydenhuollon kehittämisohjelman puitteissa tilannetta muutetaan syyskuun alusta alkaen.

Toimipiste Välitön yhteys

Hoidon tarpeen

arvio

Ei kiireellinen

hoito

Terveysasemat Samana päivänä 0-3 työpäivää 1-69 kalenteripäivää, keskimäärin 23

Hammashuolto on pysynyt hoitotakuun määrittelemässä kuuden kuukauden aikarajassa oman toiminnan ja ostopalvelutuottajien yhteisvoimin. Maaliskuun alun tilanteessa kiireetöntä hoitoa odottavien aikuispotilaiden jonon pituus oli 4482 (17.3.09 tilanne) ja jonotusaika muutama päivä alle kuusi kuukautta.

Erikoissairaanhoidon tulosalue, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen:

Erikoissairaanhoidon tulosalueella on pääsääntöisesti pystytty toimimaan hoitotakuun rajoissa. Oheisessa taulukossa on erikoisaloittain esitetty aika lähetteen saapumisesta sen käsittelyyn, lähetteen käsittelystä 1. tutkimuskäyntiin ja hoitopäätöksen teosta hoidon aloittamiseen.

Erikoisala lähetteen saapuminen - lähetekäsittely lähetekäsittely -  1. tutkimuskäynti hoitopäätös – hoidon aloitus
Sisätaudit yht. 3 vrk-3 vk alle 3 kk alle 3 kk
Sisät., hematologia  3 vrk-3 vk 1 kk 1 kk
Sisät., kardiologia 3 vrk-3 vk 1-3 kk 1-3 kk
Sisät., reumatologia 3 vrk – 3 vk 2-3 kk 1-3 kk
Neurologia 1 vk 1-4 kk 1-4 kk
Korvataudit 3 vrk 5 vk leikkaukset 3 vk, kuulokojeet 5 kk
Silmätaudit alle 3 vk alle 3 kk alle 3 kk
Lastentaudit 1-3 vrk 1-2 kk välittömästi tutkimusjakson jälkeen
Lasten ja nuorten psykiatria 1-5 vrk 4-6 vk välittömästi tutkimusjakson jälkeen
Aikuispsykiatria 1-2 vrk 18 vrk välittömästi tutkimusjakson jälkeen
Vanhuspsykiatria 1-2 vrk alle 1 kk välittömästi tutkimusjakson jälkeen

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 16.3.2009

Esitän, että peruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen hoitotakuun toteutumisen Turun terveyskeskuksessa ja nettitiedotteeseen päivitetään hoitotakuun toteutuminen.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 20.3.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä tiedokseen hoitotakuun toteutumisen Turun terveyskeskuksessa ja nettitiedotteeseen päivitetään hoitotakuun toteutuminen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSantalahti Anne
tiedVirtanen Hilkka