Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 166 01.04.2009 11

208-2009 (651)

Vastaus Kati ja Sami Ventelän 7.1.2009 tekemään aloitteeseen

Tiivistelmä:

Kati ja Sami Ventelä ovat tehneet aloitteen Skanssin alueelle rakennettavasta terveysasemasta, joka palvelisi Skanssin väestön lisäksi myös Huhkolan ja Lausteen asukkaita. Kokemukset pientä väestöpohjaa palvelevien terveysasemien toimivuudesta ovat melko huonoja. Ottaen huomioon muista pienistä terveysasemista olevat kokemukset ei ole tarkoituksenmukaista, että Skanssin alueelle suunniteltaisiin omaa terveysasemaa.

Perla § 166

Perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja Anne Santalahti 16.3.2009:

Kati ja Sami Ventelä ovat tehneet aloitteen Skanssin alueelle rakennettavasta terveysasemasta, joka palvelisi Skanssin väestön lisäksi myös Huhkolan ja Lausteen asukkaita. Aloitteessaan Kati ja Sami Ventelä toteavat, että lauste- ja huhkolalaiset eivät enää voi asioida Varissuon terveysasemalla vaan heidät on ohjattu Mäntymäkeen pääterveysasemalle. He kokevat, että matka pääterveysasemalle on pitkä ja Lausteelta ja Huhkolasta on tähän asti voinut kävellä Varissuolle. Lisäksi he toteavat, että Lausteelta ja Huhkolasta ei ole suoraa bussiyhteyttä terveysasemalle.

Lausteen ja Huhkolan alueiden asukkaat ovat käyttäneet 12.1.2009 asti Varissuon terveysaseman palveluita. Varissuon terveysasema on kuitenkin kolmen viimeisen vuoden ajan kärsinyt jatkuvasta lääkäripulasta ja siellä on ollut täyttämättä 2-4 lääkärin virkaa tuona aikana. Viroissa on ollut sijaisia yhdestä kuukaudesta muutaman kuukauden mittaisiin sijaisuuksiin ja vuonna 2008 pääsääntöisesti sijaistukset on hoidettu MedOne:n kautta tulleilla vuokralääkäreillä. Myös vuokralääkärien saanti Varissuolle on ajoittain ollut hyvin vaikeaa. Ajoittain lääkäreitä  on puuttunut kokonaan ja potilaita on ohjattu Kirkkotien terveysasemalle.

Mäntymäkeen sekä Käsityöläiskadun terveysasemalle lääkärin sijaisia on ollut huomattavasti helpompi rekrytoida kuin Varissuolle, Pansioon tai Jyrkkälään. Jotta Varissuon ja Lauste- Huhkolan alueen väestölle pystyttäisiin tarjoamaan terveyskeskuslääkärin palveluja tasapuolisesti ja tarvetta vastaavasti, päädyttiin Lauste- Huhkolan noin 4000 asukasta ohjaamaan pääterveysasemalle ja siellä Mäntymäki 2 terveysaseman piiriin. Kyseiselle asemalle onnistuttiin rekrytoimaan 2 lääkäriä ja yksi sairaanhoitaja ja Varissuolta siirtyi yksi lähihoitaja antamaan palveluja tänne siirtyvälle väestölle. Siirron jälkeen Varissuon terveysasemalla on käytössä olevalla lääkärityövoimalla pystytty palvelemaan Varissuon alueen väestöä hyvin.

Joukkoliikennetoimiston kanssa on käyty neuvottelut palvelulinjan reitin muuttamisesta siten, että se kulkisi joustavasti Huhkolan ja Lausteen alueelta pääterveysasemalle. Kävelymatka Huhkolasta Varissuon terveysasemalle on noin 4 km ja Mäntymäen terveysasemalle noin 5,5 km. Tällä hetkellä Lausteelta pääsee pääterveysasemalle vaihtamalla bussia Jaanintien bussipysäkillä. Samoin vaikuttaa todennäköisemmältä se vaihtoehto, että palvelulinjaa vaihtamalla pääsee Huhkolasta Mäntymäkeen.

Kokemukset pientä väestöpohjaa palvelevien terveysasemien toimivuudesta ovat melko huonoja: Pansion terveysasema palvelee noin 5500 asukasta ja sinne on ollut erittäin vaikea rekrytoida lääkäreitä. Viimeisen kahden vuoden aikana terveysasemalla on ollut vain yksi lääkäri pysyvästi. Myöskään vuokrafirmojen kautta sinne ei lääkäreitä ole riittävästi saatu. Jyrkkälän kahden lääkärin terveysasema on ollut kaksi vuotta täysin ilman lääkäreitä ja palvelut on jouduttu tuottamaan Keskusta 1 terveysasemalta käsin. Sen sijaan Suikkilan kahden lääkärin terveysasema on koko ajan ollut hyvin miehitettynä, samoin kuin Maarian kahden lääkärin terveysasema.

Useassa selvityksessä on todettu terveysaseman optimaaliseksi kooksi  20 000 väestöpohja. Perusterveydenhuollon syksyllä 2008 hyväksytyn kehittämissuunnitelman mukaisesti Turussa pyritään pääsemään terveysasemakokonaisuuksiin, joiden väestöpohja olisi 20 000. Ottaen huomioon muista pienistä terveysasemista olevat kokemukset en pidä tarkoituksenmukaisena, että Skanssin alueelle suunniteltaisiin omaa terveysasemaa. Sen sijaan tarkoituksenmukaista on pyrkiä parantamaan joukkoliikenteen toimivuutta, jotta Lauste- Huhkolan alueelta ja tulevasta Skanssista on hyvät liikenneyhteydet pääterveysasemalle.

Esitän, että peruspalvelulautakunta antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Kati ja Sami Ventelän tekemään aloitteeseen.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 20.3.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Kati ja Sami Ventelän tekemään aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHiltunen-Ventelä Kati
tiedKaupunginhallitus