Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 172 01.04.2009 17

3666-2009 (451)

Vammaisten koululaisten kesäkerhotoiminnan periaatteet ja maksut

Tiivistelmä: -

Perla § 172

 

Vammaispalvelut, johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski ja leikkitoiminnan ohjaaja Eira-Erika Piironen 16.3.2009:

 

Vammaisille lapsille on järjestetty lasten päivähoidosta annetun lain 1 § 4 momentin mukaisesti koulujen kesälomien aikana kerhotoimintaa ja tarpeen mukaan myös siihen liittyvät kuljetukset. Sosiaalilautakunta on viimeksi 21.5.2003 § 528 päättänyt kesäkerhotoiminnasta perittävistä maksuista. Sosiaali- ja terveydenhuollon maksuista annettua lakia on muutettu lasten päivähoidon maksujen osalta 1.8.2008. Tämän muutoksen takia kesäkerhotoiminnan maksuja tulee tarkistaa.

 

Sosiaalikeskus on järjestänyt kesätoimintaa erityiskoulujen oppilaille. Nuorisotoimi ja seurakunnat järjestävät kesätoimintaa muille koululaisille. Pääsääntöisesti palvelua on järjestetty sosiaalikeskuksen toimesta lähinnä vanhempien työssäkäynnin takia hoidon tarpeessa oleville koululaisille. Toiminta on kokopäiväistä hoitoa.

 

Sosiaali- ja terveystoimen hallinnollisten muutosten myötä vammaisten koululaisten kesäkerhotoiminta on siirtynyt päivähoidosta vammaispalvelutoimiston tehtäväksi. Vammaispalvelutoimiston järjestämän kerhojen kohderyhmänä ovat oppivelvolliset 6-18 –vuotiaat vaikeasti vammaiset ja kehitysvammaiset lapset, jotka huoltajien työssäkäynnin tai muun erityisen syyn vuoksi tarvitsevat hoitoa koulujen loma-aikoina.

 

Kesäkerhotoimintaan osallistuu noin 100 lasta. Kesäkerhot järjestetään koulujen kesälomien aikana. Useimmat kerhot ovat kuitenkin suljettuna heinäkuun ajan, jolloin hoitoa järjestetään päivystysluontoisesti tarpeen mukaan.

 

Kesäkerhoja järjestetään vammaispalvelutoimiston toimesta pääsääntöisesti neljässä eri yksikössä toiminnan tarkoituksenmukaisuuden ja tilojen soveltuvuuden mukaan. Lisäksi liikuntaesteisten koululaisten kesäkerhotoiminta hankitaan maksusitoumusmenettelyllä sosiaalilautakunnan 15.1.2003 § 37 tekemän päätöksen mukaisesti Invalidiliiton Asumispalvelut Oy Turun Validia- palveluilta. Validia-palvelut perii kesä- ja elokuuhun ajoittuvasta toiminnasta 87 euroa/käyttöpäivä vuonna 2009. Toimintaan osallistuu noin viisi lasta.

 

Osa kesäkerhoista toimii opetustoimen tiloissa ja toiminnasta vastaa opetustoimen henkilökunta. Sosiaali- ja terveystoimi korvaa opetustoimelle toiminnasta aiheutuneet todelliset kustannukset. Opetustoimen kerhoissa on noin 50 lasta.

 

Keväällä tiedustellaan iltapäivätoimintaan osallistuvien lasten vanhemmilta kesäajan hoidon tarpeesta. Ilmoituksen yhteydessä vanhemmat toimittavat tuloselvityksen. Vanhemmille ilmoitetaan kesäkerhopaikka ja toiminnasta perittävät maksut. Kesäkerhoista peritään sosiaali- ja terveydenhuollon maksuasetuksen 7 a §:n mukainen perheen tuloihin perustuva hoitomaksu.

 

Hoitomaksua määriteltäessä käytetään maksukriteerinä etukäteen ilmoitettuja hoitopäiviä. Kuukausimaksu on 50 % täydestä kuukausimaksusta, jos hoitopäiviä on kuukaudessa 1- 10 päivää ja täysi kuukausimaksu, kun hoitopäiviä on kuukaudessa 11 päivää. Sosiaali- ja terveystoimen maksut kesäkerhojen osalta noudattavat soveltuvin osin nuorisotoimen määrittelemiä maksuja koululaisten kerhotoiminnasta. Nuorisolautakunta on 23.10.2008 § 121 päättänyt aamu- ja iltapäivätoiminnan maksusta, joka on tällä hetkellä vähintään 110 euroa kuukaudessa. Elokuun päiviltä maksu on puolet määräytyvästä maksusta, kuitenkin vähintään 55 euroa. Jos koululainen aloittaa elokuussa kerhossa vasta koulun alettua, iltapäivätoiminnan maksu on elokuulta 45 euroa.

 

Mikäli perhe ei ilmoita tulojaan, kesäkerhon maksu peritään päivähoidon enimmäismaksun suuruisena, mikä on 233 euroa kuukaudessa.

 

Kerhoon liittyvät kuljetukset järjestetään vain silloin, kun kuljetus on perheen toimesta mahdotonta järjestää. Mikäli vanhemmat eivät itse pysty järjestämään kuljetusta kerhoon ja kerhosta kotiin, kuljetuksesta peritään omavastuuosuutena 2 euroa/yhdensuuntainen matka. Kehitysvammaisten erityishuoltona järjestettävään kerhotoimintaan liittyvistä kuljetuksista ei peritä maksua alle 16-vuotiailta (sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 4 § 2).

 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 17.3.2009:

 

Esitän, että peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä edellä mainitut vammaisten koululaisten kesäkerhotoiminnan periaatteet ja maksut.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 17.3.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä edellä mainitut vammaisten koululaisten kesäkerhotoiminnan periaatteet ja maksut.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa
tiedLönnqvist Max
tpvPiironen Eira