Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 170 01.04.2009 15

10860-2008 (451)

Vastine kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinteen aloitteeseen koskien vammaisten asumispalveluja Turussa

Tiivistelmä: -

Perla § 170

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelut, johtava sosiaalityöntekijä Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Birgitta Huurre 5.3.2009:

 

Kaupunginvaltuutettu Pirjo Rinne esittää 25.8.2008 tehdyssä aloitteessaan, että vammaisten asumispalvelut Turussa ovat olleet pitkään vailla selkeää suunnitelmaa. Aloitteessa Pirjo Rinne viittaa Asumispalvelusäätiön ASPA:n toimesta tehtyyn selvitykseen, missä käytiin läpi sekä mielenterveyskuntoutujien, kehitysvammaisten että vammaisryhmien tämänhetkistä asumista ja tulevaisuuden toiveita.

 

Lisäksi kirjeessä todetaan, että yli 80-vuotiaiden vanhempien luona asuvien kehitysvammaisten määrä nousee vuosi vuodelta. Ongelma on tunnistettu, mutta selkeää suunnitelmaa ei ole laadittu. Muiden vammaryhmien tilanne on samankaltainen. Vammaisille henkilöille sopivia asuntoja on Turussa liian vähän. Aloitteessa esitetään, että Turun kaupungin on välittömästi tehtävä selkeä suunnitelma vammaisten asumispalveluiden lisäämisestä Turussa.

 

Liite 1                                 Aloite

 

Sosiaalitoimen kehittämissuunnitelmissa vammaispalvelutoimiston osalta on ensisijaisena kehittämiskohteena pitkään ollut kehittää ja lisätä asumiseen liittyviä palveluja sekä palveluasumisen paikkalukua niin, että vaikeavammaisille ja kehitysvammaiselle henkilöille järjestyy kunkin elämäntilanteeseen sopiva ja tarkoituksenmukaisen asumisvaihtoehto.

 

Vaikeavammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelutarpeista on tehty erilaisia selvityksiä ja kartoituksia. Sosiaalilautakunta on 18.5.2004 § 2004 käsitellyt vammaispalvelutoimiston laatiman selvityksen ja toimenpide-ehdotukset, jotka koskivat vaikeavammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden palveluasumistarpeita. Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n kuntalaisaloite, jossa muun muassa pyydettiin selvitys asumistarpeista sekä toimenpide-ohjelma, on käsitelty sosiaalilautakunnassa 14.9.2005 § 1254. Lisäksi Turussa on syksyllä 2008 valmistunut Asumispalvelusäätiö ASPA:n tekemä ”Selvitys vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelutarpeista”.

 

Sosiaalilautakunta on 21.8.2008 § 936 käsitellyt vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon asiakaspalvelujen hankintaan liittyvää kustannusselvitystä ja päättänyt, että kehitysvammaisten asumispalvelujen kilpailuttamisen valmisteluun ryhdytään julkisia hankintoja koskevien säännösten mukaisesti. Ehdotus kilpailuttamismenettelystä tuodaan päätettäväksi keväällä 2009. Samalla lautakunta hyväksyi esitetyt toimenpide-ehdotukset jatkotoimenpiteiden pohjaksi niin, että pitkän aikavälin toimenpide-ehdotukset voidaan hyväksyä syksyllä 2009. Vaihtoehtojen sekä tehokkaan tuotantotavan arvioimiseksi sosiaali- ja terveystoimi (Resurssijohtaja/sarja 10 § 7 / 18.2.2009) on pyytänyt selvityksen, joka pitää sisällään palvelurakenteen muutokseen liittyvän kilpailutuksen arvioinnin ja sitä tukemaan tarvittavan sisältökuvauksen selkiyttämisen. Selvitys valmistuu maaliskuun loppuun mennessä ja tuodaan peruspalvelulautakunnalle kevään aikana.

 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 6.3.2009:

 

Esitän, että peruspalvelulautakunta edellä olevan selvityksen vastauksenaan Pirjo Rinteen tekemään aloitteeseen.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 6.3.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Pirjo Rinteen tekemään aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
aoRinne Pirjo


Liitteet:

Perla § 170
Liite 1:P.Rinteen aloite