Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 127 25.02.2009 14

3669-2005 (343, 001)

Osallistuminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lääkkeiden yhteishankintamenettelyyn hankintakaudella 2010 - 2011

Tiivistelmä:

Vastaava yhteishankinta tehtiin viimeksi vuosille 2008 ja 2009. Yhteistyöstä on hyvät kokemukset. Nyt esitetyssä yhteishankinnassa on aikaisempaa enemmän osallistujia. Lisäksi yhteistoimintamenettelyä on tarkennettu sopimuksella.

Perla § 127

Erikoissairaanhoito, tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 17.2.2009:

Johdanto

Turun terveystoimi on ollut mukana Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) sairaala-apteekin koordinoimassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella toteutetussa lääkkeiden yhteishankinnassa vuodesta 1998 lähtien. Hankintakaudet ovat olleet kahden vuoden mittaisia. Hankintakaudella 2008-2009 mukana oli jo myös Satakunnan sairaanhoitopiiri.

Keskitetysti hoidettavat työt

TYKSin sairaala-apteekki hoitaa kilpailuttamisen yhteishankinnassa mukana olevien nimissä kunkin yhteishankintakumppanin antaman erillisen valtuutuksen perusteella. TYKSin sairaala-apteekissa työstetään tarjousten vertailuaineisto, jota käytetään hyväksi valittaessa Turun sosiaali- ja terveystoimelle oma peruslääkevalikoima.

Turun sosiaali- ja terveystoimen tehtävät

Turun sosiaali- ja terveystoimen sairaala-apteekki koordinoi tarjousten käsittelyn ja hankintojen valmistelun sosiaali- ja terveystoimessa.

Turun sosiaali- ja terveystoimi saa käyttöönsä kaikki tarjoukset ja niihin liittyvät asiakirjat. TYKSistä saatava tarjousten vertailuaineisto täydennettynä terveys- ja sosiaalitoimen kulutustiedoilla käsitellään lääkeneuvottelukunnassa.

Lääkeneuvottelukunta tekee esityksen Turun sosiaali- ja terveystoimessa noudatettavasta peruslääkevalikoimasta omien tarpeidemme mukaisesti. Esityksen laatimisvaiheessa ovat TYKSin tekemät valinnat tiedossa, jolloin voidaan soveltuvin kohdin yhtenäistää alueellista lääkekäyttöä ja edistää potilaan lääkehoidon jatkuvuutta keskinäisten potilassiirtojen yhteydessä.

Yhteishankinnan edut ja haitat

Lääkkeiden tarjousvertailu on laaja työkokonaisuus, joka vuosittain kasvaa myyntiluvallisten valmisteiden määrän jatkuvasti kasvaessa. Yhteishankintamenettelyn etuna on, että osa tästä työstä voidaan tehdä keskitetysti. Toisena etuna on se, että eri yhteishankintaosapuolien peruslääkevalikoimiinsa valitsemien valmisteiden tarjoushinnat ovat voimassa kaikille kumppaneille. Voimme siten ostaa oman peruslääkevalikoimamme ulkopuolisia valmisteita tarjoushinnoilla, mikäli joku yhteishankintakumppaneista on valinnut ko. valmisteet peruslääkevalikoimaansa. Kolmantena etuna on, että mahdollisesti kesken hankintakauden tarvittavat lisätarjouspyynnöt ja niihin liittyvä julkisen hankintamenettelyn mukainen työ hoidetaan keskitetysti TYKSin sairaala-apteekissa.

Haittana yhteishankinnassa on kireä aikataulu, jonka puitteissa yhteishankintakumppanien on pystyttävä käsittelemään tarjousvertailuaineistonsa ja antamaan vastauksensa, jotka yhdistetään TYKSin apteekissa yhteiseksi hankintapäätökseksi. Haittana on myös lyhyt hankintakausi. Peruslääkevalikoima vaihtuu kahden vuoden välein.

Vs. sairaala-apteekkari puoltaa yhteishankintaa.

Lääkekustannuksista

Vuoden 2009 talousarvion lääkekuluihin on varattu 3.8 M€.

Yhteishankinta koskee Turun sosiaali- ja terveystoimen toimintoja.

Yhteistoimintasopimus

Sopimuksen mukaan osapuolet muodostavat hankintarenkaan. Hankintayksikkönä toimii Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Hankinnan toteutuksesta sairaanhoitopiirin osalta vastaa TYKS:n apteekki. Hankinta edellyttää noin kolmen henkilön vuotuisen työpanoksen. Työpanos muodostuu proviisorin, farmaseutin ja toimistovirkailijan työstä. Kustannukset jaetaan hankintaan osallistuville yksiköille niiden ostojen suhteessa. Sopimus on voimassa toistaiseksi ja sen irtisanomisaika on yksi vuosi. Irtisanoutumalla ei voi vapautua ennen sitä tehdyistä hankintapäätöksistä.

Yhteenveto

Lääkkeiden yhteishankinnassa mukanaolo on Kansallisen terveydenhuollon tulevaisuuden turvaamisprojektin ehdotusten mukaista toimintaa ja lisäksi se on Turun sosiaali- ja terveystoimelle taloudellisesti kannattavaa. 

Liite 1Yhteistoimintasopimus

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että Turun sosiaali- ja terveystoimi osallistuu lääkkeiden yhteishankintaan kaudella 1.1.2010-31.12.2011 ja

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tiedLindberg Merja
tiedLönnqvist Max
tiedOjanperä Katja


Liitteet:

Perla § 127
Liite 1:Yhteistoimintasopimus