Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 129 25.02.2009 16

2239-2009 (032, 421)

Varhaiskasvatuspalveluiden kesäajan toiminta ja päivähoidon maksuttomuus

Tiivistelmä:

Perheet ovat vuosittain saaneet pitää lapsensa pois päivähoidosta ilman päivähoitomaksua heinäkuun lisäksi myös muina kesäkuukausina, mikäli ovat ilmoittaneet etukäteen poissaolosta. Kesäaikana on ollut mahdollisuus supistaa päivähoitotoimintaa ja vähentää sijaistarvetta.

Perla § 129

Tulosaluejohtaja Raili Koski 16.2.2009:

Päiväkotien toimintaa on supistettu vuosittain kesä-, heinä- ja elokuun ajaksi. Suuri osa päiväkodeista on ollut suljettuna joko heinäkuun tai juhannuksesta heinäkuun loppuun. Pienimmät päiväkodit on voitu sulkea jo kesäkuun alussa. Päiväkotien pihojen kunnostus ja rakennusten korjaukset vaikuttavat osaltaan päiväkotien kesäajan aukioloihin. Perhepäivähoitajat pitävät usein lomansa samoihin aikoihin kuin hoidossa olevien lasten vanhemmat. Kuiten­kin lomien osuessa eri aikoihin, hoitolapset sijoitetaan toisille hoitajille tai avoinna oleviin päiväkoteihin.

Päivähoidossa olevien lasten vanhemmilta kysytään keväällä, mihin aikaan kesästä heidän lapsensa tarvitsevat päivähoitoa. Monilla perheillä on mahdollisuus eri syistä hoitaa lapset kesäaikana muulla tavoin kuin talviaikana. Perheiden antamien vastausten perusteella mitoitetaan tarvittava henkilökunta palvelualueilla päivystäviin päiväkoteihin. Tämän lisäksi myös varsinaisen päivystysajan ulkopuolella kesä- ja elokuussa supistetaan päivähoitotoimintaa päiväkotikohtaisin järjestelyin yhdistämällä vajaana toimivia ryhmiä.

Toimintavuoden viimeinen kuukausi, heinäkuu, on sosiaalilautakunnan 15.11.2006 § 1681 tekemän päätöksen mukaan ilmainen sillä edellytyksellä, että lapsen voimassa oleva hoitosuhde on alkanut ennen edellisen vuoden syyskuun ensimmäistä päivää.

Lisäksi sosiaalilautakunnan päätösten mukaan perheiden on ollut mahdollisuus pitää lapsi ilman maksua pois päivähoidosta muinakin kesäkuukausina. Kahtena viime kesänä päivähoidosta ei ole peritty maksua kesäkuulta ja heinäkuulta, jos lapsi on pois päivähoidosta ennalta ilmoitetusti molemmat kuukaudet. Useana aikaisempana vuonna on ollut mahdollisuus pitää lapsi ilman maksua pois päivähoidosta myös kesä-, heinä- ja elokuun tai heinä-elokuun. Edellä esitetynlainen järjestely on poikkeus vallitsevaan käytäntöön, sillä yleensä, jos lapsi on pois päivähoidosta koko kuukauden muusta syystä kuin sairauden vuoksi, peritään perheeltä puolen kuukauden hoitomaksu.

Mahdollisuus maksuttomiin kesäkuukausiin ja näin mahdollisuus saada useampilapsisissa perheissä tuntuvatkin säästöt päivähoitomaksuissa, on ollut vanhempien mielestä hyvä käytäntö. Samalla on voitu vähentää päivähoidon toimintaa eikä ole tarvinnut palkata sijaisia.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että päiväkoti- ja perhepäivähoidosta ei peritä toistaiseksi kesäaikana maksua, jos lapsi on poissa päivähoidosta ennalta ilmoitetusti kesä-, heinä- ja elokuun aikana kaikki kolme kalenterikuukautta tai kaksi perättäistä kalenterikuukautta joko kesäkuun ja heinäkuun tai heinäkuun ja elokuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKoski Raili