LAUSUNTO CRAMO INSTANT OY:N SUUNNITTELEMAN VANHUSTENHUOLLON SIIRTOKELPOISTEN VÄLIAIKAISTEN LAITOSHOITOTILOJEN TOIMINNALLISESTA SOPIVUUDESTA KO. TARKOITUKSEEN

 

 

Cramo Oy:n tarjous siirtokelpoisesta vanhustenhuollon laitosrakennuksesta koskee 40-asukkaan hoitoyksikköä väistötiloiksi, Runosmäen vanhainkodin peruskorjaushankkeen toteuttamisen ajaksi. Vanhainkoti tulee siirtämään väistötiloihin yhden osaston kokonaisuudessaan koko peruskorjauksen ajaksi. Tilat tulevat näin olemaan samojen vanhusten ja heidän hoitajiensa asuin- ja työpaikkana pidemmän aikaa; mahdollisesti 1-2 vuotta. Tämän jälkeen rakennusta tullaan käyttämään todennäköisesti vastaavanlaisiin tarkoituksiin. Mielestämme rakennuksen tulee olla tiloiltaan ja mitoituksiltaan sellaisen, että se vastaa vähintään kohtuullisesti pitkäaikaishoidon yksikölle asetettuja laatuvaatimuksia.

 

Cramo Oy esittämä suunnitelma (Liite 1) siirrettäväksi laitosrakennukseksi perustuu esittämäämme tarvesuunnitelmaan. Suurin osa tarveselvityksessä mainituista tiloista on saatu sisältymään suunnitelmiin. Huomattavin puute on toisen siiven pienemmän ruokailutilan puuttuminen. Jos ruokailutilan paikalla olevaa teknistä tilaa ei saada sisällytettyä rakennukseen nyt suunniteltuihin neliöihin, on lisäneliöiden tarve 10-15m2, sisäinen vuokra noin 28,-€/m2. Kokonaiskustannus neliöiden lisäyksestä 280,- - 420,-€/kk. Yleisesti ottaen tilat ovat pienet, mutta eivät tämän vuoksi väistämättä toimimattomat. Suunnittelijan kanssa tulisi kuitenkin ennen rakennuksen menoa tuotantoon varmistaa, että vanhusten hoidossa käytetyt suurimmat apuvälineet (henkilönosturit, pesuvaunut) ja tarvittaessa 2 avustajaa mahtuvat vaivatta tiloihin.

 

 

 

selvitys tarveselvityksessä mainittujen toiminnallisten vaatimusten täyttymisestä.

 

Asukashuoneet, käytävät ja oleskelutilat

·Tarveselvityksessä on esitetty rakennukseen asuintiloja 40 vanhukselle, niin että asukkaat on mahdollista osastoida 20 asukkaan osastoiksi. Osastojen tulee olla lukittavissa toisistaan (toisessa mahdollisesti dementiaosasto) 20 asukkaan osastokin voi olla joskus tarpeen rauhoittaa esim. käytävän poikki suljettavalla paljeovella rauhattomien vanhusten vaeltelun estämiseksi.

·Suunnitelmassa on asukashuoneita riittävästi. Koska huoneita on pitkä rivi ilman väliin sijoitettua oleskelutilaa, joka katkaisisi käytävän, tulee miettiä, mistä käytävälle saataisiin päivänvaloa. Voidaanko käyttää kattoikkunoita?

·Suunnitelmassa rakennus on U-mallinen ja sisäpiha on suunniteltu suojaisaksi ulkoilualueeksi aitaamalla. Tämä on sinänsä hyvä ratkaisu. Jos rakennus kuitenkin suunniteltaisiin H-malliin, jolloin yhteiset tilat olisivat keskellä rakennusta, saataisiin melko suuri kokonaisuus osastoitua paremmin ja vältettäisiin pitkä, ilman päivänvaloa oleva käytävä. Sopiva jako olisi esimerkiksi 8+12 asukasta, jolloin suurempi syntynyt alue voitaisiin edelleen aidata suojatuksi piha-alueeksi.

 

Sosiaalitilat:

·Tarveselvityksessä esitetty sosiaalitiloja n. 30 työntekijälle, mukana myös miehiä n. 10 – 20% (esim. 24+6).

·Suunnitelmassa on riittävästi sosiaalitiloja

 

 

Toimisto- ja huoltotilat:

 

Kanslia:

·Tarveselvityksessä on esitetty 1 kanslia 3 näyttöpäätteellä (Pegasos ja kaksi muuta) tai kaksi toimistotilaa, joista toisessa työskentelytila kahdelle ja toisessa yhdelle hoitajalle.

·Suunnitelman kansliatila vaikuttaa melko kapealta, mutta ilmeisesti siihen on kuitenkin mahdollista sijoittaa 3 työasemaa/työpöytää. Kansliatila ei ilmeisesti kuitenkaan tällaisenaan sovellu raporttihuoneeksi/hoitopalaverihuoneeksi. Ehdotamme, että kummastakin siivestä varataan ison oleskelu/ruokailutilan vierestä 12m2:n tila tilaksi, jota voidaan käyttää tällaiseen tarkoitukseen. Oikeassa siivessä (pääovesta katsoen) on tällainen tila – vasemmassa siivessä tähän kohtaan on suunniteltu sijoitettavaksi tekninen tila. Toivomme, että tekniselle tilalle etsittäisiin uusi sijoituspaikka ja kummankin siiven oleskelu/ruokailutilasta tulisi identtiset. Pienempi osa tulisi olla muusta kokonaisuudesta erotettavissa esimerkiksi paljeovella.

 

Lääkkeidenjako:

·Tarveselvityksessä pyydetty lääkkeidenjakohuone, jossa on määräykset täyttävä metallinen huumekaappi sekä lääkkeidenjakotila kahdelle hoitajalle kerrallaan.

·Suunnitelman lääkkeidenjakohuone on pieni, mutta muuten ilmeisesti toimiva.

 

Siivous:

·Tarveselvityksessä on esitetty kummallekin osastolle oma siivoustila, johon mahtuu siivouskärry, pölynimuri ja tupla roskavaunu ja toiseen lisäksi lattioidenhoitokone.

·Suunnitelman siivouskomero on niin pieni (2m2) että siihen mahtuu ainoastaan siivouskärry (tilatarve n.110X60cm) ja pölynimuri. Roskavaunun voi hätätilassa sijoittaa huuhteluhuoneeseen. Lattianhoitokoneelle(tilantarve n. 110x60cm) siivouskomeroissa ei ole tilaa. Kodinhoitohuoneeseen lattianhoitokonetta ei voi sijoittaa. Ainakin toisen (mielellään molempien) siivouskomeron tulisi siis olla suurempi. Huuhteluhuoneesta takana olevaan siivouskomeroon johtava tavallinen ovi tulisi korvat jollakin vähemmän tilaa vievällä (palje/liukuovi)

 

Huuhteluhuoneet:

·Tarveselvityksessä kummallekin osastolle esitetty huuhteluhuonetta (hygieniasuositukset), jossa on myös alusastioitten pesulaite – tilat likaisen pyykin säkeille (esim. 2 tuplavaunua)

·Suunnitelman huuhteluhuoneet ovat pienet, mutta muuten ilmeisesti toimivat.

 

 

Liinavaatteiden säilytys:

·Tarveselvityksessä esitetty kummallakin osastolla liinavaatekomero, jossa on myös tankokaappi.

·Suunnitelman liinavaatekomerot ovat pienet, mutta muuten ilmeisesti toimivat

 

Kodinhoitotilat:

·Tarveselvityksessä on esitetty osastoille yhteinen kodinhoitohuone, jossa mm. laitospesukone ja kuivausrumpu, sekä tilat puhtaan pyykin käsittelylle.

·Suunnitelman tilat vaikuttavat toimivilta.

 

WC- ja peseytymistilat:

·Tarveselvityksessä on esitetty jokaiselle asukkaalle oma WC-tila bidé- suihkulla sekä kummallekin osastolle oma suihkutila, johon pesuvaunun ei tarvitse mahtua ja yhteinen sauna-tila, jonka pesuhuoneeseen tulee mahtua pesuvaunun kanssa.

·Jos suunnitelmassa olevien asukashuoneiden Wc- saniteettitiloissa on mahdollisuus suorittaa suihkutukset, ei erillisiä pesuhuonetiloja (1/osasto) välttämättä tarvita vaan, tilat voidaan ottaa esimerkiksi teknisiksi tiloiksi. Asukashuoneiden WC/pesutilojen lattioiden kaadot tai muut vesiesteet tulee kuitenkin suunnitella niin, ettei vesi pääse huonetiloihin, mutta esteet eivät kuitenkaan saa aiheuttaa vanhuksille kaatumis- tai liukastumisvaaraa tai muuten olla liikkumisen esteenä. Asukashuoneen ja WC/peseytymistilan välillä on pieni pätkä seinää (oviaukko) joka melkoisella varmuudella haittaa henkilönosturin käyttöä, mahdollisesti myös suurempien apuvälineitten kanssa tulee ongelmia. Mitoitus tulee tarkastaa tai korvata tavallinen ovi liukuovella. Mahdollisesti jälkimmäinen olisi parempi vaihtoehto.

·Suunnitelman sauna ja pesuhuone vaikuttavat toimivilta, jos pesuvaunut mahtuvat ovista sisään. Mitat tulee tarkistaa.

.

 

Ruokailu ja oleskelu:

·Tarveselvityksessä esitettiin kummallekin osastolle kaksi ruokailu- ja oleskelutilaa, joissa pieni keittiö (lukittavissa oven taakse) Ruokailutilojen yhteyteen kulkuteistä erillään ”rolloparkki”.

·Suunnitelmassa oikeassa siivessä (pääovelta katsottuna) on kaksiosainen oleskelu/ruokailutila. Nämä tulisi voida erottaa toisistaan paljeovella, jotta saadaan muodostumaan pienempi tila raportteja, hoitopalavereja tms. varten. Toiseen siipeen tulisi järjestää samanlainen tila, siirtämällä paikalle suunniteltu tekninen tila muualle.

 

 

Yleis toiminnallisia vaatimuksia ja rajoituksia, joista on huolehdittava LVI-suunnittelun, materiaalien valinnan, laitevalintojen ja mitoituksen avulla

 

·Kiinteistön tulee soveltua huonokuntoisten vanhusten asumiseen ja hoitoon. Rakennuksen tulee olla hyvin ilmastoitu ja lämmin.

·Tilojen tulee olla kodikkaat, valoisat ja viihtyisät.

·Pintamateriaalien tulee olla helposti puhdistettavat ja sellaiset etteivät ne aiheuta vanhuksille tai työntekijöille liukastumis- tai kompastumisvaaraa.

· Ovien tulee olla niin leveät, että sähkösängyillä, pesuvaunuilla, paareilla ym. pääsee esteettä pois asukashuoneista ja liikkumaan tilasta toiseen.

·Tiloissa tulee ottaa huomioon työergonomia esim. keittiötilojen mitoituksessa

·WC-tilojen tulee olla niin tilavat, että niihin mahtuu kaksi avustajaa ja tarvittaessa henkilönosturi. Wc-tiloissa tulee olla tukikaiteet sekä WC-istuimen vierellä että seinässä.

·Asukashuoneet, WC-tilat, kylpytilat ja ruokailu/oleskelutilat tulee olla varustettu hoitajakutsujärjestelmällä. Ulko-ovissa tulee olla valmius dementiahälytykseen.

 

 

 

 

 

Turussa 21.1.2009

 

 

 

Soile Lahtonen-Kiviranta

Runosmäen vanhainkoti

johtaja