TURUN KAUPUNKI

TILALAITOS

Tiina Aaltonen                                                               8.12.2008                          1 (3)

 

 

 

Sosiaalilautakunta

 

 

 

 

 

 

 

vanhustenhuollon siirtokelpoisten väliaikaisten laitoshoitotilojen vuokraus TAI OSTO

 

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä esitti kaupunginhallitukselle 10.4.2008:

 

”Sosiaalilautakunta on esittänyt, että Runosmäen vanhainkodin korjaamisen aikataulua nopeutetaan Tilalaitoksen laatimasta suunnitelmasta, koska rakennus ei ole enää työturvallinen ja toisaalta koska vanhusten hoivapaikkoja joudutaan poistamaan käytöstä, jollei korjauksia suoriteta.

 

Tilahankkeiden hankesuunnitteluohjeen mukaan tarveselvitys ja hankesuunnitelma laaditaan kaikista kaupungin tiloja koskevista hankkeista, joista syntyy vuokramuutoksia. Jos kysymyksessä on yksinomaan rakennuksen tarpeista johtuva tekninen hanke, esimerkiksi paalutus, joka ei nosta vuokraa, ei tällainen hanke edellytä tarveselvitystä ja hankesuunnittelua. Nyt käsillä olevassa hankkeessa on kyse juuri edellä kuvatun kaltaisesta hankkeesta, minkä vuoksi hankesuunnitelman laatiminen ei ole tarpeen vaan korjaukset voidaan aloittaa Tilalaitoksen 10.4.2008 laatiman selvityksen korjaustarvetaulukon perusteella. Jotta korjaukset saadaan suoritettua nopeasti ja ilman kohtuutonta haittaa asukkaille, olisi korjattaville tiloille hankittava väistötila. Esitän, että kaupunginhallitus oikeuttaa sosiaalilautakunnan tekemään vuokrasitoumuksen myös väistötilasta ilman hankesuunnitelmaa. Väistötilana käytettäisiin parakkiratkaisua”.

 

Kaupunginhallitus päätti 14.4.2008, että sosiaalilautakunta oikeutetaan tekemään väistötiloista vuokrasopimus ilman hankesuunnittelua.

 

Turun kaupungin Tilalaitos pyysi osallistumishakemuksia vanhustenhuollon siirtokelpoisten laitosrakennustilojen, vuokra-aika 15 vuotta, vuokraamisesta Turun kaupungin sosiaalitoimen käyttöön. Tarjouksessa oli lisäksi ilmoitettava väistötilojen ostohinta paikalleen asennettuna ja käyttötarkoitukseen hyväksyttynä.

 

Saatujen tarjousten perusteella kaupunki ratkaisee sen toteutetaanko hanke ostamalla tilat vai vuokraamalla ne 15 vuoden määräajaksi. Ostopäätöksenteko edellyttää, että kaupunginvaltuusto päättää myöntää väistötilojen ostamiseen tarvittavat määrärahat.

 

Kyseiset väliaikaiset tilat sijoitetaan Luolavuoren kaupunginosan korttelin 24 tontille 7, osoite Virvoituksentie 3-5, tontilla on rakennusoikeutta riittävästi ja tontti on Turun kaupungin omistuksessa. Tontilla sijaitsee Mäntyrinteen vanhainkoti, jonka sivurakennuksen paikalle tilat sijoitetaan. Turun kaupunki purkaa sivurakennuksen.

 

Tilat palvelevat vanhainkotien saneerauksen väistötiloina ja ne tulisi saada käyttöön viimeistään vuoden 2009 lopussa. Vuokraus voi alkaa kun tilat on viranomaisten toimesta hyväksytty käyttöön.

 

Tarjouspyynnössä esitettiin:

 

Väistötiloihin tulee voida sijoittaa yhteensä 40 hoitopaikkaa sisältävät kaksi osastoa oheistiloineen liitteenä olevan ohjeellisen tilaohjelman mukaisesti. Rakennus liitetään kaukolämpöön.

 

Tilojen määräaikainen vuokra-aika on 15 vuotta, jonka jälkeen vuokraus jatkuu toistaiseksi 6 kk irtisanomisajalla.

 

Vuokralainen hankkii kustannuksellaan kaikki rakennukseen tarvittavat liittymät ja luvat kuin myös kaikki viranomaislausunnot (mm. palotarkastaja, työsuojelupiiri, käyttäjän työsuojeluvaltuutettu, ympäristöterveydenhuolto, esteettömyysasiamies). Vuokralainen nimeää kohteeseen oman valvojan.

 

Sisäänkäyntiportaiden, aitojen, kaiteiden, katosten, varaston ja invaluiskien tulee sisältyä toimitukseen.

 

Vuokralainen tekee kustannuksellaan kaikki perustus- ja piha-aluetyöt. Tähän on tilalaitos varautunut vuoden 2009 talousarviossa.

 

Tilojen tulee täyttää kaikki viranomaismääräykset, jotta ne voidaan ottaa hoito-osastokäyttöön.

 

Vuokranantaja laatii suunnitelmat yhteistyössä vuokralaisen kanssa ja hakee rakennusluvan tilalaitoksen valtakirjalla. Suunnitelmat on hyväksytettävä vuokralaisella.

 

Tarjoajan oli esitettävä tarjouksen yhteydessä arkkitehtisuunnitelma tilaratkaisusta ja tontin käyttösuunnitelma.

 

Hankinta on kansallisen kynnysarvon ylittävä. Kyseessä on käyttöoikeusurakka ja valittu hankintamenettely oli neuvottelumenettely.

 

Osallistumishakemusten jättäneiden kelpoisten ehdokkaiden kanssa, joita oli vain yksi, eli Cramo Instant Oy, käytiin tarkemmat neuvottelut tilaratkaisuiden vaihtoehdoista ja tarkemmista vuokraehdoista ja vuokraan sisältyvistä kustannuksista. Tämän jälkeen neuvottelumenettelyyn valitulta ehdokkaalta pyydettiin tarjoukset neuvottelumenettelyssä tarkentuneista väistötiloista. Tarjouksessa oli myös ilmoitettava väistötilojen ostohinta paikalleen asennettuna ja käyttötarkoitukseensa hyväksyttynä.

 

Tarjousten vertailuperusteena oli vain hinta.

 

Tarjoushinta tuli eritellä seuraavasti: vuokra x euroa/kuukausi (alv 0%). Vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin. Tämän lisäksi oli ilmoitettava väistötilojen ostohinta (ALV 0 %).

 

Tarjoukseen tuli eritellä rakennuksen asennus- ja kuljetuskustannukset Virvoituksentie 3-5 tontille kokonaiskustannuksena, tämä hinta on 495.000 €.

 

Vuokrauksen päättymisen jälkeen on tarjoajan purettava- ja kuljetettava rakennus pois tontilta ilman erillistä korvausta.

 

Tilalaitos on laskenut molemmille vaihtoehdoille, eli vuokraus- ja ostovaihtoehdolle sisäiset vuokrakustannukset, jotka peritään sosiaalitoimelta, ne pitävät sisällään myös perustusten ja piha-töiden osuuden.

 

Erikseen käyttäjä maksaa tilojen käyttökustannukset.

 

Vuokrausvaihtoehto:

 

Vuokra-aika 180 kk, tilojen huoneistoala 1412 m2.

Cramo Oy:n vuokratarjous 26.200 € kuukaudessa.

Tilalaitoksen kustannukset, perustuksen ja pihatyöt, sekä liittymät, asennus ja siirtokustannus, hoitajakutsujärjestelmä yms. nämä kustannukset huomioiden sisäinen vuokrahinta noin 28 € neliö.

 

Ostovaihtoehto:

 

Cramo Oy:n tarjous 4.200.000 €, lisäksi siis perustukset, liittymät, hoitajakutsujärjestelmä yms. Nämä investointikustannukset huomioiden sisäinen vuokrahinta on noin 24 € neliö.

Molemmissa tapauksissa vuokrahinta tarkentuu kun on tarkemmat tiedot tilalaitoksen kustannusosuuksista.

 

Tilalaitos pyytää sosiaalilautakuntaa tekemään päätöksen väistötilojen hankinnasta ja siitä, onko sosiaalitoimen näkökulmasta asiassa parempi vaihtoehto vuokraus- vai osto. Ostopäätöksen tullessa kyseeseen on hankkeen toteuttamiseen tällöin erikseen saatava rahoitus kaupunginvaltuustolta vuodelle 2009.

 

 

 

Tilalaitoksen johtaja          Martti Kuitunen

 

 

 

Liite:             Tilojen pohjapiirustus

 

 

pohjapiirros

 

 

sijoitus tontille