TURUN KAUPUNKI § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 22 08.01.2009 1

17-2009 (069)

Sosiaali- ja terveystoimen hankinta- ja myyntivaltuudet

Tiivistelmä: -

Perla § 22

Resurssijohtaja Max Lönnqvist ja lakimies Outi Kari-Granfors 2.1.2009:

 

Sosiaali- ja terveystoimen ylimpien viranhaltijoiden tehtävät ja vastuualueet on kuvattu peruspalvelulautakunnan toimintasäännössä. Toimintasääntöön kiinteästi liittyvässä delegointisäännössä on määritetty toimivallat muun muassa hallinto-, talous- ja henkilöstöasioissa. Delegointisäännön mukaan hankintojen toteuttamisesta hankintalain ja kaupungin sekä peruspalvelulautakunnan antamien hankintaohjeiden mukaisesti vastaa resurssijohtaja, joka huolehtii hankintatoiminnan ohjeistuksesta ja koordinoinnista sekä valmistelee peruspalvelulautakunnalle esitykset hankintoja koskevista toimintavaltuuksista.

 

Hankintoihin luetaan mukaan kilpailutus, tilaaminen, laskutus ja varastointi. Kuljetuksen ja varastoinnin kokonaistilanteen selvittyä tehdään varastosta tilaamista ja varastointia koskeva erillinen esitys. Hankintoja koskeviin sopimuksiin eivät sisälly sopimusohjausjärjestelmään liittyvät sopimukset.

 

Hankintatoimen koordinointi kuuluu resurssien hallinnan vastuualueeseen. Hankintatoimintaa ohjaa resurssijohtaja erillisen hankintatapaohjeen ja muun ohjeistuksen mukaisesti.

 

Virastopäällikön ja palvelutuotantojohtajan vastuulla on lautakunnan alaisen tehtäväalueen ja tulosalueiden toiminnan kehittäminen, talous ja toiminta sekä asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Palvelutuotantojohtaja huolehtii palvelujen oheispalvelujen hankinnasta yhteistyössä tulosalueiden kanssa. Palvelujohtajat vastaavat kukin ydinprosessinsa ja hallintopalveluiden johtajat kukin vastuualueensa taloudesta. Tulosyksiköiden vastuuhenkilöt vastaavat kukin tulosyksikkönsä talousasioista toimintasäännön liitteenä olevan delegointisäännön määrittelemän toimivallan rajoissa. Toiminnan vastuuhenkilö vastaa hankittavien tavaroiden ja palvelujen sopivuudesta toiminnan asettamiin tarpeisiin sekä osaltaan kaupungin, peruspalvelulautakunnan ja resurssijohtajan antaman ohjeistuksen noudattamisesta hankintoja tehtäessä.

 

Sosiaali- ja terveysviraston toiminnan järjestäminen edellyttää vakanssikohtaisten hankinta- ja myyntivaltuuksien vahvistamista erikseen eräille johtaville toiminnasta vastaaville, yleisesti tulosyksiköiden vastuuhenkilöille sekä yksittäisesti joidenkin erityisluonteisten toimintojen kuten keskusvaraston, sairaala-apteekin, hammashuollon ja eräiden asiakaspalvelujen hankinnoista vastaaville.

 

Hankintavaltuuksien vahvistamisen lähtökohdaksi esitetään hankintalain ja kaupungin hankintaohjeiden mukaisia periaatteita kuten sitä, että myös han­kintalain mukaisten kansallisten kynnysarvojen alittavat hankinnat kilpailutetaan. Yleiseksi tulosyksiköiden vastuuhenkilöiden hankintavaltuudeksi esitetään enintään 5.000 euron määrää, koska mainitun määrän ylittäviä hankintoja ei kaupungin hankintaohjeen mukaan yleensä voida pitää niin sanottuna vähäisenä hankintana. Hankintalain mukaiset kansalliset kynnys­arvot alittavat erillishankinnat, eli vähemmän kuin 15.000 euron arvoiset tavara- sekä vähemmän kuin 50.000 euron arvoiset sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnat kilpailutetaan kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksen ja hallintokuntien välisen työnjaon mukaan hallintokunnassa.

 

Peruspalvelujohtajan ja palvelutuotantojohtajan hankintavaltuudeksi esitetään 50.000 euroa. Tarkoituksenmukaisena hankintavaltuutena hallintokunnan taloudesta vastaavalle resurssijohtajalle esitetään 75.000 euroa. Hankinta- ja myyntivaltuudet on eritelty liitteinä olevissa luetteloissa.

 

Liite 1                                 Hankintaoikeudet

Liite 2                                 Myyntivaltuudet

 

Hankintavaltuus lasketaan hankinnan kokonaisarvona hankintapäätöstä kohden ilman arvonlisäveroa. Mikäli sopimuksen kokonaisarvo ei ole määritettävissä, katsotaan sopimuksen arvoksi neljän vuoden laskennallinen arvo.

 

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

 

Ehdotus       Peruspalvelulautakunta päättää vahvistaa liitteen 1 mukaiset vakanssikohtaiset hankintaoikeudet ja liitteen 2 mukaiset myyntivaltuudet ja oikeuttaa resurssijohtajan antamaan hankintoja koskevia tarkentavia ohjeita.

 

Peruspalvelulautakunta päättää lisäksi, että peruspalvelulautakunnan päätökseen perustuvat sopimukset allekirjoittaa peruspalvelujohtaja hallintojohtajan varmennuksella ja muut sopimukset allekirjoittaa se, jolla on hankintaoikeus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

JAKELU

tpvAhonen Sari
tpvArve Seija
tpvJuvonen Jukka
ilmKari-Granfors Outi
tpvKoski Raili
tpvKuronen Sirpa
tpvKuusela Maisa
tpvLiuksa Riitta
tpvLönnqvist Max
tpvPakkala Lassi
tpvPerälä Antti
tpvSalonen Esko
tpvSannola Päivi
tpvSantalahti Anne
tpvSuokas Markku
tpvVirtanen Hilkka
tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 22
Liite 1:Hankintaoikeudet
Liite 2:Myyntivaltuudet