Lounais-Suomen Mielenterveysseura ry.

Yliopistonkatu 12 A 602

20100 Turku

p. 02- 2333 442 / 050- 5488 977

email: marja-liisa.suorlahti@turunkriisikeskus.fi     

 

Turun kaupungin sosiaaliosasto

Leila Visa, osastopäällikkö

Linnankatu 23

20100 Turku

 

 

 

Turun kaupungin sosiaalitoimelle osoitettu avustushakemus tukihenkilötoiminnan järjestämisen jatkamiseksi Lounais-Suomen Mielenterveysseurassa vuonna 2009

 

 

Taustatietoa Lounais-Suomen Mielenterveysseuran vapaaehtoistoiminnasta.

 

Lounais-Suomen Mielenterveysseura ry. on sitoutumaton, voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, jonka toiminnan päämääränä on edistää mielenterveystyötä Turun seudulla. Yhtenä toiminnan muotona Lounais-Suomen Mielenterveysseura on järjestänyt ostopalvelusopimukseen perustuen vapaaehtoisuuteen perustuvaa tukihenkilötoimintaa Turun seudun ulkomaalais- ja valtaväestölle. Olemme tehneet yhteistyötä mm. Turun kaupungin eri sosiaali- ja terveystoimen yksiköiden kanssa vuodesta 1994 lähtien. Tällä hetkellä Turun kaupungin eri sosiaalitoimistoilla on käytössään 30 Lounais-Suomen Mielenterveysseuran tukihenkilöä. Tukihenkilötoiminnan alueella teemme yhteistyötä myös Kaarinan ja Raision kuntien kanssa.

 

Vapaaehtoistyö käytännössä.

 

Vapaaehtoistyön tarkoituksena on ennaltaehkäistä sosiaalista eristyneisyyttä ja yleensä syrjäytymiskehitystä ja näiden aiheuttamia mielenterveysongelmia. Vapaaehtoistyötä tehdään tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin, eikä se siis korvaa ammattityötä, vaan täydentää ja tukee sitä, mikä tulee ottaa huomioon tukisuhteita solmittaessa. Vapaaehtoistyön kohderyhmänä ovat ennen muuta syrjäytymisvaarassa olevat lapset, nuoret, nuoret aikuiset, lapsiperheet ja yksinhuoltajat.

 

Lounais-Suomen Mielenterveysseura anoo avustusta Turun sosiaalilautakunnalta tukihenkilötoiminnan järjestämisestä siten, että sosiaalitoimistoilla olisi vuonna 2009 käytössään yhteensä 40 koulutettua tukihenkilöä. Tukihenkilöistä 30 olisi Turun eri sosiaalitoimistojen osoittamille asiakkaille sekä 10 tukihenkilöä erityisesti Turun kaupungin ulkomaalaistoimiston osoittamille maahanmuuttajille. Lounais-Suomen Mielenterveysseura huolehtisi vapaaehtoistyötä tekevien tukihenkilöiden valitsemisesta, kouluttamisesta ja huoltamisesta sekä mahdollisista kulukorvauksista, esimerkiksi matkakuluista ja tukitoiminnasta aiheutuvista muista mahdollisista kohtuullisista kuluista, kuten jonkin harrastustoiminnan aloittamisesta.

 

Tukihenkilöiden valinta, koulutus ja toimintaedellytyksistä huolehtiminen.

 

Kaikki tukihenkilöehdokkaat valitaan haastattelemalla ja haastattelijoina on aina kaksi ammattityöntekijää. Tukihenkilöiden koulutukseen kuuluu pakollinen peruskoulutus, joka kestää 30 tuntia. Peruskoulutuksessa käydään läpi mm. tukihenkilönä toimimisen perusteita ja sen rajoja ja etiikkaa. Peruskoulutus on myös osa valintaprosessia. Vuosittain järjestetään vähintään kuusi jatkokoulutustilaisuutta, joihin kaikilla vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua. Tukihenkilöiden huoltamiseen sisältyvät ryhmätyönohjauksen järjestäminen kuukausittain sekä tukihenkilöille tarkoitetut virkistystapahtumat. Lisäksi tukihenkilöt saavat tarvittaessa yksilötyönohjausta ja neuvonta-apua akuuteissa tilanteissa. Ammattityöntekijät seuraavat ja tukevat vapaaehtoistyötä ja vapaaehtoistoimijoita säännöllisesti toistuvien tukisuhteiden tarkistusten, arviointien ja työnohjauksen keinoin.

 

Sosiaalitoimelta haettava avustus osuus.

 

Edellä kuvatun tukihenkilötoiminnan toteuttamiseksi Lounais-Suomen Mielenterveysseura hakee vuodelle 2009 Turun kaupungin sosiaalitoimelta 13.500 euron avustusta. Anomus perustuu viime vuoden aikana järjestetyn toiminnan kustannuksiin ja kustannusten nousuun (tukihenkilötoiminnasta tukihenkilölle aiheutuvat kulut mm. bussimatkakulut ja harrastusmaksut ovat kasvaneet yleisen hinnannousun vuoksi). Kesäkuussa 2008 on toimitettu sosiaalitoimelle selvitys alkuvuoden 2008 toiminnassa olevista tukisuhteista. Loppuvuoden osalta selvitys toimitetaan sovitun mukaisesti viimeistään 15.1.2009.

 

 

Turussa 10.11.2008

 

 

 

Roope Kankaanranta

Marja-Liisa Suorlahti

toiminnanjohtaja

vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Lounais-Suomen Mielenterveysseura ry

Lounais-Suomen Mielenterveysseura ry