Turun kaupungin sosiaalikeskus

 

 

ESITYS NUORTEN TUKIHENKILÖTOIMINNAN TARJOAMISESTA TURUN SOSIAALIKESKUKSELLE

 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin (MLL) tarjoama Nuorten tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistyötä. Se on ehkäisevää, avohuollollista lastensuojelua varhaisen puuttumisen ja yhteistyön näkökulmasta. Sen tavoitteena on parantaa 9-18 – vuotiaiden nuorten ja heidän perheidensä elämänhallintaa.

 

Tukihenkilötoiminnassa MLL rekrytoi ja kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilöiksi, käynnistää, arvioi ja päättää tukisuhteet yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa, ohjaa ja tukee tukihenkilöitä suhteen aikana sekä seuraa tukisuhteiden kehitystä ja raportoi niistä sovitusti sosiaalityöntekijälle.

 

Tukihenkilöt ovat valittuja ja koulutettuja vapaaehtoisia, jotka noudattavat vapaaehtoistyön eettisiä periaatteita. he ovat sitoutuneet toimimaan tukihenkilöinä ja he saavat säännöllistä jatkokoulutusta ja työnohjausta.

 

Sosiaalityöntekijä hakee MLL:lta tukihenkilöä siihen tarkoitetulla sähköisellä lomakkeella ja lähettää sen MLL:n ohjaajalle. Tukisuhde solmitaan tuettavan ja tukihenkilön välille useimmiten vuodeksi. Siitä tehdään kirjallinen sopimus, jossa määritellään MLL:n tukihenkilötoiminnan ohjaajan ja sosiaalityöntekijän kanssa tukisuhteen tavoitteet ja käytännöt tapaamisista. Tuki­suhdetta arvioidaan säännöllisesti sen aikana.

 

MLL tarjoaa 20 tukihenkilöä toimimaan turkulaisten lasten ja nuorten tukihenkilöinä vuonna 2009. Turun sosiaalikeskus maksaa siitä MLL:lle sopimukseen mukaan korvauksen, joka on 900 €/tukisuhde (75€/kk). Sopimus toiminnan tarjoamisesta on liitteenä.

 

Vuonna 2008 MLL:lla on tukisuhteita Turun sosiaalikeskuksen kanssa ollut 15, niistä on voimassa 8 ja päättyneitä on 7. Vireillä on tällä hetkellä 3 tukisuhdetta.

 

 

Turussa 12.11.2008

 

 

 

Raija Haataja-Nurminen

Juhani Rantanen

Toiminnanjohtaja

Nuorisotyön päällikkö

 

 

Liite              Sopimus Nuorten tukihenkilötoiminnasta