Turun kaupunki

Sosiaalilautakunta

Leila Visa

PL 364

20101 TURKU

 

 

 

 

 

 

 

Selvitys Tuetun asumisen toiminnasta ajalta 1.1.–30.6.2008

 

 

 

Tuetun asumisen (TUAS) toiminnan tavoitteena on tukea itsenäistyviä, yksin asumista aloittelevia syrjäytymisvaarassa olevia 18–25-vuotiaita nuoria vapaaehtoistyön ja verkostotyön keinoin. Toiminnan tavoitteena on tukea nuoria, joilla ongelmat eivät ole vielä ehtineet kasvaa kovin suuriksi ja jotka voivat hyötyä vapaaehtoisen tukihenkilön tuesta.

TUAS-toiminnassa on tehty tiivistä verkostotyötä eri yhteistyötahojen kanssa ja erityisesti Turun ammatti-instituutin oppilashuollon työntekijöiden kanssa. Suurin osa toiminnassa mukana olleista nuorista on ollut ammattia opiskelevia nuoria, joilla on ongelmia opiskelemisessa esim. mielialaongelmien tai erilaisten arkielämän ongelmien takia. Lisäksi mukana on ollut opiskelu- tai työpaikkaa etsiviä nuoria, jotka ovat tarvinneet yksilöllistä tukea oman elämän suunnittelussa ja asioiden hoitamisessa.

Poikkihallinnollinen nuorten asumisen tukitoiminnan yhteistyö- ja kehittämisryhmä ASTU on kokoontunut kaksi kertaa. Yhteistyöryhmän jäseninä ovat olleet entiseen tapaan Turun sosiaalikeskuksen, Turun psykiatrian akuuttipoliklinikan, Turun ammatti-instituutin oppilashuoltotyöryhmän, TVT-asunnot Oy:n, Y-Säätiön ja Turun NMKY:n Asukki-projektin työntekijät sekä paikallinen asumisneuvoja.

 

Kevään 2008 aikana TUAS-toimintaan koulutettiin 6 uutta tukihenkilöä. Kaikkiaan toiminnassa oli mukana 18 vapaaehtoista tukihenkilöä. Uusille vapaaehtoisille järjestetään 15 tunnin peruskoulutus, jonka jälkeen heitä ohjataan yksilöllisesti tukihenkilötoiminnan aloittamisessa. Vapaaehtoisille on järjestetty lisäksi säännöllisesti ryhmätyönohjausta, jatkokoulutusta ja virkistystilaisuuksia.

 

TUAS-toiminnassa on ollut mukana yhteensä 19 nuorta. Tuen piirissä olevat nuoret ovat olleet iältään 17–26-vuotiaita. Tuettavien keskimääräinen ikä on alle 20 vuotta.


 

Nuoret ovat ohjautuneet toimintaan seuraavilta tahoilta:

 

Sosiaalitoimisto (lastensuojelu)                                                                            3

Lasten ja nuorten psykiatrinen poliklinikka                                                              5

Turun ammatti-instituutti                                                                                       6

Nuorisoasema                                                                                                       1

Turun NMKY, Asukki-projekti                                                                                  2

Omaiset mielenterveystyön tukena L-S ry                                                             1

V-S lastensuojelujärjestöt ry, palveluohjaaja                                                          1

                                                                                                                              yhteensä 19

 

Nuoria on ohjattu itsenäisen asumisen ja elämän aloittamiseen liittyvissä asioissa, kuten raha-asioissa ja kotitöiden hoitamisessa. Yhden päihdeongelmista kärsivän nuoren kohdalla on selvitetty myös ulosottoon menneitä laskuja. Lisäksi nuoria on tuettu opintojen suorittamisessa sekä ohjattu harrastusten ja virikkeellisen vapaa-ajanvieton piiriin. Toiminnassa mukana olleet nuoret ovat pääsääntöisesti hyötyneet saamastaan tuesta. Kaikki nuoret ovat pystyneet asumaan itsenäisesti eikä suuria ongelmia ole syntynyt. Asukki-toiminnan tuen piiriin ohjattiin nuorista kaksi, koska he olivat monenlaisista ongelmista johtuen tiiviin ammatillisen tuen tarpeessa. TUAS-toiminnalle on jatkuvasti paljon enemmän kysyntää kuin mihin voimme vastata.

 

 

 

 

Turussa 25.6.2008

 

 

 

 

Päivi Rouvali

Koordinaattori, Tuettu asuminen (TUAS)