Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut 
Nuorisopalvelujohtaja923.03.2021 

3792-2021 (02 08 00)

Minikilpailutuksen käynnistäminen Turun ydinkeskustan lasten ja nuorten tulevaisuuden palvelutarpeiden selvittämiseksi

Nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos:

Tiivistelmä:

Turun kaupungin Vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut järjestää minikilpailutuksen puitesopimukseen kuuluvien palveluntuottajien kesken selvittääkseen minkälaisia palvelutarpeita lapsilla ja nuorilla on tulevaisuudessa Turun ydinkeskustan alueella. Selvitys on osa nuorisopalveluiden tila- ja palveluverkon kehittämistyötä. Selvityksen tietoja käytetään myös ”Keskustan nuorisotilatarpeen selvittäminen” – projektissa, joka on osa kaupungin sopeuttamisohjelmaa.

Minikilpailutuksen kautta hankittavan palvelun enimmäiskustannus on 12 000 euroa.

 

Tarve Turun ydinkeskustan alueen lasten ja nuorten tulevaisuuden palvelutarpeen selvittämiselle

Turun ydinkeskustan alue on lähivuosina voimakkaasti kehittyvä. Kauppatori on uudistunut, julkisen liikenteen väylät ovat järjestetty uudelleen ja kävelypainotteisia tiloja on lisätty. Ydinkeskusta myös laajenee tulevaisuuden suunnitelmissa kauppatorin lähikorttelien ulkopuolelle.

Lapset ja nuoret harrastavat, kokoontuvat ja käyttävät kaupunkitilaa luovasti ja monipuolisesti. Ydinkeskusta kauppakeskuksineen ja jokirantoineen kokoaa lapsia ja nuoria ympäri Turun seutukuntaa. Keskustan rakennetun ympäristön ja vapaiden tilojen muutokset vaikuttavat siten merkittävästi myös lasten ja nuorten oleskelumahdollisuuksiin ja kaupunkitilan käyttöön.

Ydinkeskustassa sijaitsee myös monia lasten ja nuorten käyttämiä julkisia ja yksityisiä palveluja. Turun nuorisopalveluiden palveluista keskusta-alueella esimerkiksi sijaitsevat nuorten työpaja Fendari, Taide – ja toimintatalo Vimma, ruotsinkielinen nuorisotila Zabdak, Hansakorttelin nuorisotila Poppari, Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku, etsivän nuorisotyön Komppi sekä Auran Panimon nuorisotila ja bänditilat. Näiden palveluiden sijoittelu, käytettävyys ja saavutettavuus lasten ja nuorten näkökulmasta ovat nuorisopalveluille epäselvää tällä hetkellä.

Turun kaupungin nuorisopalvelut tarkastelee jatkuvasti tila- ja palveluverkkonsa kattavuutta sekä saavutettavuutta. Tarkastelussa on jo huomioitu nuorten arjessa ja nuorisoalan kentällä useita nopeasti muuttuvia tekijöitä ja haasteita, joiden ratkaiseminen edellyttää tulevaisuuden palvelutarpeiden ennakointia.  

Toimintaympäristönä kaupunkikeskusta on siis monimuotoinen ja vauhdikkaasti kehittyvä. Tila- ja palveluverkon kehittämisen tueksi tarvitaankin lisää asiakaskeskeistä tietoa lasten ja nuorten tulevaisuuden palvelutarpeista.

Perusteet minikilpailutuksen käynnistämiselle

Turun nuorisopalveluilla ei ole osaamista tulevaisuuden palvelutarpeiden kartoittamiseen. Turun kaupunki on kuitenkin kilpailuttanut muotoilumenetelmien ja asiakaslähtöisen kehittämisen asiantuntijapalvelut ja tehnyt kilpailutuksen perusteella puitesopimukset viiden palveluntuottajan kanssa.

·        Roger Studio Oy

·        Gofore Oy

·        Etnografinen tutkimustoimisto Kenno Oy

·        LNK Design and Development Oy

·        Oy Design studio Muotohiomo Ab

Puitesopimukseen toiminnan ja palveluiden kehittämisestä asiakaslähtöisin muotoilumenetelmin sisältää mm. seuraavat palvelut:

·        Palveluiden käyttäjien tarpeiden tunnistaminen ja asiakasymmärryksen lisääminen kaupunkiorganisaatiossa sekä palvelupolkujen ja palvelukonseptien kehittäminen

·        Palveluiden uudelleenjärjestämisen vaihtoehtoiset tavat ja palvelukokeilut

 

Minikilpailutuksen sisältö ja palvelutuottajan valintakriteerit

Turun ydinkeskustan alueen lasten ja nuorten tulevaisuuden palvelutarpeen selvityksen tulee kohdistua ensisijaisesti Turun kaupungin sekä Turun kaupungin kumppanitahojen järjestämiin ja ylläpitämiin palveluihin. Rajaus ei kuitenkaan ole muita palveluja poissulkeva ja on tärkeää, että selvityksessä huomioidaan mahdolliset tarpeet ja toiveet palveluiden joustavalle yhdistämiselle sekä palvelupolkujen jatkuvuudelle; esimerkkinä Kelan ja TE-toimiston palvelut. Ydinkeskustan alueella tarkoitetaan keskustan ruutukaava-aluetta, jokivarren aluetta Kirkko- ja Myllysillan väliltä sekä tulevaisuudessa kehittyviä alueita keskustan liepeille kuten Linnakaupungin ja Vanhan Turun alueet.

Selvitystyössä tulee huomioida keskustan lasten ja nuorten palveluiden nykytilannenuorten liikkumisen sekä palvelujen käytön ja saavutettavuuden (esteettömyys ja käytettävyys) näkökulmastasekä keskustan kehittämistoimenpiteiden mahdollinen vaikutus. Lasten ja nuorten kuuleminen ja osallistaminen tulee olla laajaa ja saavutettavaa.

Selvityksessä tulee hahmottaa ja esitellä todennäköiset skenaariot lasten ja nuorten palvelutarpeiden muutoksille sekä lasten ja nuorten kaupunkitilan käytölle keskusta-alueella.

Selvityksen toteuttamissuunnitelmassa tulee kuvata lasten ja nuorten kuulemisen ja osallistamisen menetelmät, tulevaisuustyön ja -ennakoinnin menetelmät, taustamateriaalin käyttö, selvitysraportin muoto ja esitystapa sekä työn eteneminen. Lisäksi tarjouspyynnössä tulee ilmetä kokemus vastaavien selvitystöiden toteuttamisesta ja niissä käytetyistä menetelmistä.

Selvitystyö ja loppuraportti tulee olla toteutettu viimeistään 30.6.2021 mennessä.

Työn kokonaiskustannus on enintään 12 000 euroa.

Minikilpailutuksen järjestäminen 

Puitesopimuksen ehtojen mukaisesti kaikki tilaukset kilpailutetaan puitesopimustoimittajien kesken minikilpailutusta käyttäen seuraavasti:

1.   Nuorisopalvelut lähettää kaikille sopimustoimittajille Cloudia-järjestelmän kautta yhtä aikaa tarjouspyynnön, jossa toimeksiannon kohde on yksilöity mahdollisimman tarkasti.

2.   Puitejärjestelyyn valitut toimittajat antavat, määräaikaan mennessä, halutessaan tarjouksensa toimittamalla pyydetysti toimeksiannon toteuttamissuunnitelman ja työhön kuluvan kokonaistuntimäärän asiantuntijoittain.

3.   Valintaperusteena ovat toteuttamissuunnitelman laadun realistisuus sekä tuntimäärä. Sopimushintoja ei voi muuttaa.

4.   Nuorisopalvelut valitsee tarjouksista kokonaistaloudellisesti edullisimman ja tekee perustellun hankintapäätöksen.

5.   Valitun palveluntuottajan kanssa tehdään sopimus

Esitys:

Nuorisopalvelut käynnistää minikilpailutuksen Turun ydinkeskustan alueen lasten ja nuorten tulevaisuuden palvelutarpeen selvittämiseksi edellä mainituin ehdoin. Työn kustannus on enintään 12 000 euroa ja se maksetaan kustannuspaikalta 25002.

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

PäätösPäätin, että nuorisopalvelut käynnistää minikilpailutuksen Turun ydinkeskustan alueen lasten ja nuorten tulevaisuuden palvelutarpeen selvittämiseksi edellä mainituin ehdoin. Työn kustannus on enintään 12 000 euroa ja se maksetaan kustannuspaikalta 25002.

 

 

Annina Lehtiö-Vainio

nuorisopalvelujohtaja

Jakelu

mtpvKonsernihallinto, vapaa-aikatoimialan talouden toimialapalvelu
tpvEkroos Toni