Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala 
Toimialajohtaja2710.03.2021 

271-2021 (09 06 00)

Koronaviruspandemian vaatimat toimenpiteet nuorisopalveluissa

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio 8.3.2021:

Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan toimialajohtaja on päättänyt (§ 26, 5.3.2021) vapaa-aikatoimialalla vaadittavista toimenpiteistä Lounais-Suomen aluehallintoviraston 4.3.2021 tekemään päätökseen perustuen.

Esitän, että kaikki yli kuuden henkilön tilaisuuksia koskevat ja ulkopuolisten käyttäjien ennen vuotta 2008 syntyneiden harrastustoiminnan varaukset nuorisopalveluiden tiloissa perutaan 26.3.2021 asti. Leirialueita esitän suljettavaksi 28.3.2021 asti.

Kaiken toiminnan ehtona on, että toiminta voidaan järjestää turvallisesti ja tilassa on tosiasiallisesti mahdollista pitää koko ajan vähintään kahden metrin turvavälit. Työntekijät noudattavat kaupungin ohjeistusta maskien käytöstä ja myös nuorille on vahva maskisuositus toiminnassa.

Alueellinen nuorisotyö:

Suurin osa aluenuorisotiloista pidetään avoinna normaalein aukioloajoin. Nuorisotilat ovat avoinna 8 - 19 -vuotiaille. Tilassa saa olla korkeintaan 10 asiakasta kerrallaan sekä työntekijät. Toiminnassa ei valmisteta eikä tarjota ruokaa eikä toteuteta retkiä ja leirejä.

Hansan ja Hoodin nuorisotiloja on ohjeistettu toimimaan Turun kaupungin nuorisopalveluita vastaavin toimintatavoin. Hansan ja Hoodin nuorisotilat ovat avoinna em. tavalla.

Nuorisotiloista esitän suljettavaksi 8.3.2021 alkaen seuraavat tilat: Zabadak, Teräsrautela, Maaria ja Paattinen.

Pelitoiminta siirtyy kokonaan verkkoon ja toiminnan ympärille kootaan poikkeusajan pelitiimi suljettujen nuorisotilojen työntekijöistä.

Avoinna olevista tiloista Skanssista, Runosmäestä, Ypsilonista ja Varissuolta yksi työntekijä vuorotellen osallistuu talon avoimen toiminnan pyörittämisen lisäksi Varaa keskusteluaika nuorisotyöntekijältä -palveluun. Nuorilla on mahdollisuus varata näiltä työntekijöiltä keskusteluaika digialustalla tai ulkoilla työntekijän kanssa.

Pelitoiminnasta ja Varaa keskusteluaika nuorisotyöntekijältä -palveluista viestitään laajamittaisesti sosiaalisessa mediassa, jotta nuoret löytävät uudet palvelumuodot.

Skeittihalli Cuben toiminta on harrastetoimintaa. Toiminta on suljettu ennen vuotta 2008 syntyneiltä nuorilta. Toiminta jatkuu vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden osalta siten, että tilassa saa olla korkeintaan 10 asiakasta kerrallaan ja työntekijät.

Kulttuurinen nuorisotyö: 

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston toiminta jatkuu rajoitetusti niin, että poikkeusaikana toimintaryhmissä on vain vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä enintään 10 hengen ryhmissä. Toimintaan on ennakkoilmoittautuminen. Perheryhmien toiminta jää tauolle. Mahdollisuuksien mukaan lisätään digitaalista palvelutuotantoa. Toiminnan aikana noudatetaan turvallisuusohjeita tarkasti; turvaetäisyydet, maskisuositus, käsi- ja yskimishygienia. Lapsia ohjataan ja muistutetaan turvallisuusohjeiden noudattamisesta.

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa järjestetään harrastustoimintaa vain vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneille: Präkäämö-ryhmä jatkuu maanantaisin ja torstaisin. Ennakkoilmoittautuminen on käytössä. Ulkoisista toimijoista Vimmassa toimivat vain Nuoren Teatterin vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneiden ryhmät. Uusia tilavarauksia ei oteta.

Em. toimintaryhmien lähikontakteja vältetään. Ryhmät toimivat Vimman eri kerroksissa ja järjestelyt toteutetaan niin, että ryhmät eivät kohtaa toisiaan toiminnan aikana. Toiminnan aikana noudatetaan turvallisuusohjeita tarkasti; turvaetäisyydet, maskisuositus, käsi- ja yskimishygienia. Osallistujia ohjataan ja muistutetaan turvallisuusohjeiden noudattamisesta. Vimman kahvila on kiinni, eikä oleskelua aulatiloissa ole. Radio Vimman, sometiimin ja asiakaspalvelun toiminta jatkuu.

A-Panimo on suljettu asiakkailta. Turku Rock Academy -toiminnassa mukana olevia bändejä ohjataan etänä. Etäkeikkatoiminta jatkuu sulkuaikana uudella tavalla: Turku Rock Academy -toiminta ja viestintäpaja tuottavat makasiinikoosteet poikkeusvuoden Stream On -keikoista.

Kohdennettu nuorisotyö:

Kesätyöhaastattelut tehdään pääasiassa verkossa. Ellei nuorella ole mahdollisuutta osallistua haastatteluun etänä, järjestetään haastattelu hänen kanssaan livenä.

Työpajatoiminnassa toimitaan hybridimallin mukaisesti: osittain etänä ja työpajojen toimitiloissa max. 10 nuorta ja työntekijät edellyttäen, että kahden metrin turvaväli voidaan säilyttää koko ajan. Tämän takia nuorten etäohjausta on lisättävä.

Etsivä nuorisotyö jalkautuu, mutta tekee etänä yksilöohjausta sekä verkossa tapahtuvia kohtaamisia. Lisäksi etsivä nuorisotyö voi tavata nuoria lähitapaamisissa nuoren tarpeiden mukaisesti turvallisuusohjeita noudattaen.  

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu siirtyy etätyöskentelyyn, samoin nuorten kesätyötoiminta ja DigiPoint.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

PäätösPäätin, että ajalla 8.3. - 28.3.2021 nuorisopalveluiden toiminta järjestetään edellä esitetyn mukaisesti. Nuorisotilat Zabadak, Teräsrautela, Maaria ja Paattinen sekä leirialueet suljetaan kokonaan. Lisäksi kaikki yli kuuden henkilön tilaisuuksia koskevat ja ennen vuotta 2008 syntyneiden harrastustoiminnan varaukset nuorisopalveluiden tiloissa perutaan 26.3.2021 asti.

 

Minna Sartes

toimialajohtaja

Jakelu

tiedKonsernihallinto
tiedNuorisolautakunta
noudVapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut
tpvLehtiö-Vainio Annina