Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut 
Nuorisopalvelujohtaja226.01.2021 

1128-2021 (02 05 00)

Nuorisopalvelujen hinnasto 1.2.2021 alkaen

Palvelupäällikkö: Toni Ekroos

Nuorisolautakunta on kokouksessaan 25.10.2018 § 94 päättänyt vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelujen maksujen periaatteet ja perusteet sekä nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet ja ohjeet. Lautakunnan päätöksen mukaisesti nuorisopalvelujen maksuista päättää nuorisopalvelujohtaja. Nuorisopalveluiden hinnasto on edellisen kerran päivitetty nuorisopalvelujohtajan päätöksellä 10.12.2019 § 7

Nuorisotilojen ja nuorisoleirialueiden sekä muiden nuorisopalvelujen ensisijainen kohderyhmä on nuorisolain (1285/2016) mukaisesti alle 29-vuotiaat lapset ja nuoret.

Nuorisopalvelujen tila- ja leirialuevarausten hallinta on siirtynyt Kauppatorin Monitorin yhteispalvelupisteeseen 16.9.2020 alkaen. Koko kaupungin tilavarausprosessia on yhtenäistetty varauspalvelujen keskittyessä Monitoriin. Myös nuorisopalvelujen tila—ja leirialueiden vuokrahinnastoa sekä vuokramaksujen periaatteita on tässä yhteydessä tarkasteltu ja yhtenäistetty. Esityksen suurimmat muutokset koskevat nuorisotilojen ja leirialueiden vuokrahintoja.

Alueellisten nuorisotilojen vuokramaksut poistetaan, jolloin 1.2.2021 alkaen kaikki nuorisotilojen nuorisopalveluiden oman käytön ulkopuoliset tilavaraukset olisivat maksuttomia. Nuorisopalvelujen tilaverkko on voimakkaassa muutoksessa ja uudet nuorisotilat sijaitsevat monitoimitilojen yhteydessä. Monitoimitilojen yhtenä tavoitteena on yhtenäistää eri toimijoiden palveluperiaatteita sekä vahvistaa alueellista asukasaktiivisuutta. Kirjastopalveluissa tilojen varaaminen on jo pitkään ollut maksutonta ja nuorisopalvelut haluaa nuorisotilojensa varausmaksujen poistamisella edistää kirjasto—ja nuorisopalvelujen yhteistyötä sekä tilojen yhteiskäyttöä mutta myös helpottaa alueen asukkaiden ja kansalaisjärjestöjen sekä yhdistysten toimintaa.

Ahtelan, Vienolan ja Tippsundin leirialueiden vuokrahintoja on esityksessä yhtenäistetty ja tarkastettu pääsääntöisesti ylöspäin sekä kausihinnat ovat poistettu. Hintoja on korotettu keskimäärin 20 %. Leirialueiden väliset hintaerot säilyisivät esityksessä lähes samanlaisina mutta hinnastoa on yksinkertaistettu poistamalla talvi- ja kesäkausien eri hinnat. Kullakin leirialueella olisi näin 1.2.2021 alkaen käytössä ympäri vuoden samat ilta-, päivä- ja vuorokausihinnat. Hinnan korotusten perusteena on yleinen hintatason nousu sekä kasvaneet leirialueiden kunnossapidon kustannukset; Tippsundin ja Vienolan leirialueilla kunnossapidosta huolehtivat 1.2.2021 alkaen kaupungin tilapalveluiden kilpailuttamat mökkitalkkarit joiden vuosikustannus on noin 30 000 euroa. Lisäksi korona-epidemian johdosta leirialueiden siivouskustannukset ovat kasvaneet merkittävästi.

Muutosten kustannusvaikutukset:

Kaikkien tilojen ja leirialueiden vuokratulot vuodelta 2019: 119 114 euroa (veroton).

Nuorisotilojen vuokratulot vuodelta 2019: 23 343 euroa (veroton).

Leirialueiden vuokratulot vuodelta 2019: 93 564 euroa (veroton). Keskimääräisen 20 % korotuksen laskennallinen vaikutus on 18 700 euroa. Todellinen tulon lisäys on arviolta merkittävästi pienempi, sillä korona-epidemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus sekä palvelurajoitusten ja ihmisten muuttuneen vapaa-ajan käyttäytymisen vaikutukset heijastuvat todennäköisesti leirialueiden varausmääriin lähitulevaisuudessa.

Ehdotan että seuraavat hinnat astuvat voimaan 1.2.2021 jatkuen toistaiseksi ja samalla kumotaan nuorisopalvelujohtajan päätös 10.12.2019 § 7.

Liite 1Nuorisopalvelujen hinnasto alkaen 1.2.2021

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

PäätösPäätin hyväksyä yllä olevan esityksen mukaisen nuorisopalvelujen hinnastot, jotka astuvat voimaan 1.2.2021. Kumoan tällä päätöksellä nuorisopalvelujohtajan päätöksen 10.12.2019 § 7.

 

 

Annina Lehtiö-Vainio

nuorisopalvelujohtaja

Jakelu

tiedKonsernihallinto, vapaa-aikatoimialan talouden toimialapalvelu
tiedEkroos Toni
tiedHammarberg Ann-Mari
tiedHarmava Anna
tiedLaaksonen Taina
tiedLeinonen-Vainio Marika
tiedRautiainen Anne-Marie
tiedSaarinen Minna
tiedSalminen Anna
tiedSankari Miia


Liitteet:

Nuorp § 2
Liite 1:Nuorisopalvelujen hinnasto