Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta7710.12.20205

13854-2020 (02 05 00)

Vapaa-aikatoimiala nuorisopalvelujen maksujen hinnoittelu sekä nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet ja ohjeet

Tiivistelmä: -

Nlk § 77

Nuorisopalvelupäällikkö: Toni Ekroos

Kuntalain (410/2015) mukaan valtuuston tehtäviin kuuluu päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Voimassa olevan hallintosäännön (kv 18.5.2020 § 60) 37 §:n 6 kohdan mukaisesti lautakunta päättää asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti. 

Nuorisolautakunta on kokouksessaan 25.10.2018 § 94 päättänyt vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelujen maksujen periaatteet ja perusteet sekä nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet ja ohjeet. Lautakunnan päätöksen mukaisesti nuorisopalvelujen maksuista päättää nuorisopalvelujohtaja.

Nuorisotilojen ja nuorisoleirialueiden sekä muiden nuorisopalvelujen ensisijainen kohderyhmä on nuorisolain (1285/2016) mukaisesti alle 29-vuotiaat lapset ja nuoret.

Nuorisolain mukaan nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin. Toteuttaessaan nuorisolain 2 §:ssä määriteltyjä tavoitteita ja lähtökohtia kunnan tulee paikalliset olosuhteet huomioon ottaen luoda edellytyksiä nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa.

Hallintosäännön 17 § mukaan nuorisolautakunnan tehtäväalueena on nuorisolaissa säädetyllä sekä hallintosäännössä määrätyllä tavalla paikalliset olosuhteet huomioon ottaen luoda edellytyksiä nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa. Suunnittelua ja toimeenpanon kehittämistä varten kunnassa on oltava yhteistyöryhmä, jonka kohderyhmänä ovat kaikki kunnassa asuvat nuoret. Lisäksi nuorisolautakunnan tehtäväalueena on toteuttaa lastensuojelulaissa tarkoitettua tukea ja erityistä tukea.

Nuorisopalvelujen tila- ja leirialuevarausten hallinta on siirtynyt Kauppatorin Monitorin yhteispalvelupisteeseen 16.9.2020 alkaen. Koko kaupungin tilavarausprosessia on yhtenäistetty varauspalvelujen keskittyessä Monitoriin, ja tähän yhtenäistämiseen liittyen nuorisopalveluiden maksujen hinnoitteluun sekä tilojen ja leirialueiden käytön periaatteisiin ja ohjeisiin ehdotetaan seuraavia muutoksia nuorisopalvelujen maksuryhmien määrittelyihin, vakiovuorojen varaamiseen sekä kumppanuussopimuksien laatimiseen.

Nuorisopalvelujen maksuryhmät

Nuorisopalvelujen maksujen määrittelyssä on käytössä kaksi ryhmää.

Ryhmä 1. Turkulaisten nuoriso-, liikunta-, kulttuuri- ja muiden harrastusyhdistysten lapsi- ja nuorisoryhmät, vammaisjärjestöjen ryhmät, nuorten toimintaryhmät sekä muiden Turun kaupungin toimialojen lapsi- ja nuorisoryhmät.

Myös ei-turkulaiset yhdistykset, järjestöt ja seurat, jotka tila- tai leirialueen varauksen aikana järjestävät toimintaa turkulaisille lapsille ja nuorille toimintaa olisi tarkoituksenmukaista sisällytettää jatkossa maksuryhmä 1:n piiriin. Tämä muutos laajentaa turkulaisille lapsille ja nuorille tarjottavaa toimintaa ja helpottaa varausten hallinnointia. Tällä hetkellä ei-turkulaiset järjestöt ja yhdistyksen anovat maksutonta tilan käyttöä kumppanuussopimuksen kautta.

Ryhmä 2. Muut käyttäjät (aikuisryhmät, muut yhdistykset, yritykset, yksityiset henkilöt jne.).

Vakiovuorot 

Alueellisiin nuorisotiloihin on myönnetty vakiovuoroja kesäkaudeksi (1.6-31.8) sekä talvikaudeksi (1.9-31.5). Vakiovuoroja on anottu tiettyyn päivämäärään mennessä, jonka jälkeen vapaiksi jääneet nuorisotilojen vuorot ovat olleet vapaasti varattavissa. Vakiovuorojen varausprosessi, varausten hallinnointi ja käsittely on sisältänyt paljon manuaalista työtä eikä sitä ole mahdollista toteuttaa yhtenäisesti eikä turvallisesti yhteispalvelupiste Monitorissa. Siksi ehdotetaan, että 1.6.2021 alkaen alueellisten nuorisotilojen vakiovuorojen varaamisesta luovutaan eikä kesäkaudeksi 2021 vakiovuoroja enää myönnetä. Kaikki alueellisten nuorisotilojen varattavat tilavuorot olisivat näin yleisesti varattavissa kesä- ja talvikausiksi.

Ehdotus koskee vain alueellisia nuorisotiloja, nuorisoleirialueiden käyttövuoroja voi jatkossakin varata kuluvalle ja kahdelle seuraavalle vuodelle.

Kumppaneilta perittävät maksut sekä kumppanuussopimuksien laatiminen

Yhteistyökumppanien kanssa solmittavissa sopimuksissa tai erillisissä nuorisolautakunnan tai nuorisopalvelujohtajan päätöksissä määritellään tapauskohtaiset maksut tai maksuttomuus.

Kumppanuussopimuksia tulee vuositasolla useita ja kumppanuutta haetaan useimmiten tietyn tilan tai leirialueen maksutonta käyttöä varten. Sopimukset ovat hyväksytty lähtökohtaisesti tilasta tai alueesta vastaavan toiminnanjohtajien esityksen perusteella. Jatkossa ehdotetaan, että lautakunta valtuuttaa myös nuorisopalveluiden toiminnanjohtajat hyväksymään ja allekirjoittamaan vastuualueelleen kuuluviin tiloihin kohdistuvat kumppanuussopimukset.

Liite 1            Nuorisopalvelujen maksujen hinnoittelu

Liite 2            Nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä edellä ja liitteissä 1 ja 2 kuvatun nuorisopalvelujen hinnoittelun 1.1.2021 alkaen toistaiseksi sekä nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet ja ohjeet.

Lisäksi nuorisolautakunta päättää valtuuttaa nuorisopalveluiden toiminnanjohtajat hyväksymään ja allekirjoittamaan vastuualueensa tiloihin ja toimintaan kohdistuvat kumppanuussopimukset. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, vapaa-aikatoimialan talouden toimialapalvelu
tiedHammarberg Ann-Mari


Liitteet:

Nlk § 77
Liite 1:Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala nuorisopalvelujen maksujen hinnoittelu 1.1.2021
Liite 2:Nuorisotilojen ja nuorisoleiriauleiden käytön periaatteet ja ohjeet 1.1.2021