Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta6619.11.20206

11525-2020 (12 05 05, 00 01 02)

Katsaus Turun kaupungin nuorten työpajapalveluun

Tiivistelmä: -

Nlk § 66

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen:

Turussa nuorten työpajatoiminta sijoittuu nuorisopalvelujen alaisuuteen. Työpajatoimintaa on toteutettu Turun nuorisopalveluissa jo vuodesta 1987. Turun kaupungin nuorten työpaja Fendarin perustehtävänä on yksilö-, työ- ja ryhmävalmennuksellisilla menetelmillä luoda nuorille kohtaamisen areenoita, edistää nuorten kasvua ja aktiivisuutta, tukea sosiaalista vahvistumista sekä vaikuttaa nuorten ja nuorten aikuisten yhteiskunnallisiin asioihin.

Nuorten palvelutarpeet voidaan luokitella kolmeen eri kategoriaan: voimavaratarpeisiin, osaamisen vahvistamistarpeisiin ja työllistämisen edistämisen tarpeisiin. Voimavaratarpeet sisältävät elämänhallinnallisia kokonaisuuksia mm. toimeentulosta, asumisesta ja terveydestä. Lisäksi sosiaalisten taitojen, osallisuuden ja tulevaisuuden näkymien vahvistaminen ovat valmennuksellisten tavoitteiden kärkenä. Osaamisen vahvistamisen tarpeisiin työpajatoiminnassa vastataan osaamisen tunnistamisilla ja opintosuoritusten toteutuksilla, opiskeluun motivoimisella ja opiskeluohjauksella. Em. palvelumuodot ja toiminnan sisällöt tukevat työllistymistä, vaikka hyvin harva työpajalla oleva nuori siirtyy työpajajaksolta suoraan työmarkkinoille.

Vuoden 2019 aikana nuorten työpajalla olleiden nuorien koulutustaustat olivat: pelkän peruskoulun käyneitä nuoria oli 65%, toisen asteen ammatillisen koulutuksen saaneita oli 25,6%, yo-tutkintopohjaisia oli 5,1%. Loput nuorista olivat pajajakson aikana koulutuksessa tai koulutuksen kirjoilla.

Nuorten työpajatoiminta on yhtenä osana Turun kaupungin sopeuttamisohjelmaa, jossa määritellään pajanuorten kohderyhmäksi yli 300 päivää työttömänä olevat nuoret. Tavoitteena on kaupungin työmarkkinatuen kuntaosuuden euromäärän pienentäminen. Myös ammatillisen koulutuksen nuoret, jotka suorittavat opintojaan nuorten työpajalla, tuovat säästöjä kaupungille opintojen suorittamisista ja valmistumisista.

Turun kaupungin nuorten työpajalle nuori tulee aina sopimuksella. Yleisimmät lähettävät tahot ovat Turun kaupungin työllisyyspalvelut, TE-hallinto, Turun ammatti-instituutti, Turun kaupungin sosiaalipalvelut ja Rikosseuraamusvirasto.

Nuorten pajajakson sopimukset vuonna 2019 olivat: kuntouttava työtoiminta (36%), työkokeilu (23%), palkkatuki (9%), koulutussopimus (7%). Loput sopimukset olivat ahkeruusraha, nuorten harjoitteluraha ja rikosseuraamisviraston kanssa tehtävä sopimus.

Työvalmennus sisältää ns. perinteisiä työpaja-aloja, mutta suuntauksena ja kehittämistyönä on jo syntynyt uudenlaisia muotoja työvalmennuksen toteuttamiseen, jotka ovat joustavampia, ajassa eläviä, monipuolisempia ja osittain myös tilasta ja paikasta riippumattomia.

Ruotsinkielistä työpajatoimintaa on tuottanut Kårkulla samkommunin Ungdmsverkstaden Troja, jonka toiminta päättyy 31.12.2020. Trojan toiminta on ollut hieman erilaista, koska siellä ei ole voitu esim. kuntouttavaa työtoimintaa toteuttaa, koska Troja ei ole ollut kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajana. Föreningen Luckanin ym. työryhmä on nuorisolautakunnalle 16.10.2020 toimittamassaan kirjelmässä kiinnittänyt huomiota ruotsinkielisten nuorten palvelutarpeeseen ja palvelun tilaan sekä pyytänyt ryhtymään toimenpiteisiin palvelun jatkumiseksi Trojan toiminnan päättyessä. Kirjeessän on todettu Trojan tuottaneen palveluja vuosittain keskimäärin 70 nuorelle Työryhmän puolesta 13.11.2020 toimitetussa lisäkirjelmässä on laskettu Trojan palveluiden kustannuksiksi niiden jatkumisen on arvioitu vuonna 2021 olevan 190 000 €.

Ruotsinkielisen palvelun varmistaminen turkulaisille nuorille nuorten työpajatoiminnassa, verkostotyössä ja palveluohjauksessa toteutetaan Turun kaupungin sisäisen henkilöstöresurssien muutoksilla. Palvelumalli rakentuu ruotsinkieliseen yksilövalmennukseen, palveluohjaukseen, ”oma valmentaja” -malliin ja sekä nuorisopalveluiden ruotsinkieliseen verkosto- ja koordinaatiotyöhön.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee katsauksenTurun kaupungin nuorten työpajapalveluun tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi nuorisolautakunta päätti, että ruotsinkielisen työpajatoiminnan sekä etsivän nuorisotyön asiakkaiden Turun kaupungin palveluun ohjausta tulee seurata ja tuoda lautakunnan käsittelyyn 2021 maaliskuun loppuun mennessä. Toiminnan sisällöstä ja toteutuksesta tulee samalla raportoida lautakunnalle tiedoksi. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota Ungdomsverkstad Trojan asiakkaiden sujuvaan ohjaukseen Turun kaupungin järjestämään työpaja- sekä kuntouttavaan toimintaan. Lisäyksen osalta päätös tehtiin Hanskin ehdotuksesta Systän kannattamana yksimielisesti.

Asiaa kokouksessa selvitti nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen.