Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta6022.10.20207

4766-2018 (12 05 06)

Tilannekatsaus Maarian nuorisotilan toiminnasta

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunta on käsitellyt katsausta 17.5.2018 § 48,13.12.2018 § 126 ja 29.8.2019 § 67. Nuorisolautakunta linjasi, ettei toimintaa Maariassa lopeteta, vaan odotetaan Yli-Maarian nuorisotilan käynnistämisvaiheen yli. Nyt Pohjoisen alueen toimintaa tarkastellaan laajemmin. Maarian, Paattisten ja Ypsilonin toimintaa voi järjestää vuodesta 2021 siten, että Paattinen ja Maaria palvelisivat viikossa kahtena iltana keskittyen alakoululaisten nuorisotilatoimintaan. Näin saadaan lisäresurssia Ypsiloniin koulunuorisotyön tekemiseen, kirjaston itsepalveluajan rauhoittamiseen ja mahdollisesti yksi palveluilta lisää viikossa. Maarian nuorisotilassa on aloittanut kumppanuussopimuksella Maarian kyläyhdistys, joka täydentää nuorisopalveluiden palvelutarjontaa. Lautakunnalle esitetään, että puolivuotisseurantaa ei enää jatketa ja jatkossa Maarian nuorisotilaa käsitellään, kun tarkastellaan nuorisopalvelujen toimitilaverkkoa kokonaisuutena.

Nlk § 60

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Anna Salminen, Toni Ekroos ja toiminnanjohtaja Ilpo Virtanen:

Nuorisolautakunta on käsitellyt tilannekatsausta Maarian nuorisotalon toiminnasta 17.5.2018 § 48 ja 13.12.2018 § 126 sekä 29.8.2019 § 67. Kokouksissa on esitelty Maarian nuorisotalon sen hetkistä tilannetta ja käyty keskustelua Yli-Maariassa sijaitsevan Ypsilonin monitoimitalon vaikutuksista Jäkärlän alueen nuoriin ja Maarian nuorisotalon toimintaan. Nuorisolautakunta linjasi 17.5.2018 , että toimintaa ei Maarian nuorisotalossa vielä lopeteta, vaan odotetaan Yli-Maarian nuorisotilan käynnistämisvaiheen yli ja että Jäkärlän alueen nuoria tulee ohjata aktiivisesti Ypsilonin monitoimitalossa sijaitsevan nuorisotilan käyttäjiksi ja ottaa heidät mukaan toiminnan suunnitteluun.

Lautakunnan edellisen käsittelyn jälkeen tilanne on muuttunut siten, että Maarian työntekijät ja osa Paattisten nuorisotilan työntekijöistä on vaihtunut. Tällä hetkellä tiloissa työskenteleviä työntekijöitä on kuultu ja työntekijät ovat tuoneet vahvasti esille, että toimintaa tulee tarkastella laajemmin Paattisten, Maarian ja Ypsilonin nuorisotilojen osalta. Alakoululaiset käyttävät lähinnä itseään sijaitsevaa nuorisotilaa ja yläkoululaiset käyttävät pääsääntöisesti Ypsilonin nuorisotilaa, jossa he käyvät myös koulua. Erityisesti Ypsilonin nuorisotilassa on näkynyt nuorten pahoinvointi, häiriökäyttäytyminen ja tarve pitää nuorisotilaa avoinna päivisin sekä iltaisin. Päivällä aukiolo mahdollistaisi koulunuorisotyön tekemisen ja itsepalvelukirjaston rauhoittamisen. Syksyllä 2020 kirjastossa on ollut runsaasti ongelmia nuorten häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Maarian nuorisotilan kävijäluvut vuodelta 2020 eivät ole kovinkaan informatiiviset, koska tilaa ei ole voitu pitää säännöllisesti avoinna henkilökuntavajauksen vuoksi tammi-maaliskuussa. Lisäksi koronapandemia sulki kaikki nuorisotilat maaliskuussa. Kesä-elokuussa nuorisotilat olivat avoinna supistetuin aukioloin.

Kaikki aluenuorisotilat ovat palvelleet 10.8. alkaen yhtenäisin palveluajoin, joten kävijäluvut ovat elo- ja syyskuulta vertailukelpoisia. Elokuussa Paattisten nuorisotilassa on käynyt 27 nuorta, Maarian nuorisotilassa 87 nuorta ja Ypsilonista lukua ei ole saatavilla virheellisen tilastoinnin vuoksi. Syyskuussa Paattisten nuorisotilassa on käynyt 196 nuorta, Maarian nuorisotilassa 266 nuorta ja Ypsilonin nuorisotilassa 744 nuorta. Koronarajoitusten vuoksi tiloihin on otettu vain puolet kävijöistä.

Maarian nuorisotilan toisessa päässä, jossa aikaisemmin toimi koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on aloittanut lokakuun alussa kumppanuussopimuksella Maarian kyläyhdistys. Maarian kyläyhdistys on kattojärjestö alueen muille järjestöille, jotka tuottavat toimintaa talossa. Nuorille aikuisille toimintaa tuottavat mm. Martat ja Fingeroosin säätiö. Järjestön toiminta täydentää nuorisopalveluiden palvelutarjontaa. Kumppanuussopimus on tehty vuodelle 2020. Maarian kyläyhdistys on voittanut äänestyksen osallistuvassa budjetoinnissa ehdotuksellaan Maarian kylätalosta.

Maarian, Paattisten ja Ypsilonin toimintaa olisi mahdollista järjestää vuoden 2021 alusta alkaen siten, että Paattinen ja Maaria palvelisivat viikossa kahtena iltana keskittyen ensisijaisesti alakoululaisten nuorisotilatoimintaan. Tällä järjestelyllä saataisiin lisäresurssia Ypsilonin nuorisotilaan. Lisäresurssilla mahdollistettaisiin koulunuorisotyön tekeminen, kirjaston itsepalveluajan rauhoittaminen sekä mahdollisesti yksi palveluilta lisää viikossa aikaisemman neljän palveluillan sijasta. Kustannuksia järjestely ei lisäisi koska henkilöstön määrä pysyisi samana. Kaikissa tiloissa työskentelee kaksi työntekijää/tila.

Lautakunnan kokouksessa asiaa esittelevät suullisesti nuorisopalvelupäälliköt Anna Salminen ja Toni Ekroos sekä nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio.

Liite 1Maarian nuorisotilan palveluseloste

Oheismateriaali 1Maaria-Paattinen-Ypsilon tilannekatsaus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä tilannekatsauksen tiedoksi. Lisäksi nuorisolautakunta päättää, että puolivuotisseurantaa ei enää jatketa, vaan Maarian nuorisotilaa tarkastellaan osana nuorisopalvelujen toimitilaverkkokokonaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvittivät nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio sekä nuorisopalvelupäälliköt Toni Ekroos ja Anna Salminen


Liitteet:

Nlk § 60
Liite 1:Maarian nuorisotilan palveluseloste