Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta5622.10.20203

7069-2020 (00 01 02, 00 04 02, 00 00 00)

Lausuntopyyntö valtuutettu Janika Takatalon ym. tekemään aloitteeseen kuntavaalien 2021 äänestyspaikkojen suunnittelemisesta yhdessä nuorten kanssa

Tiivistelmä: -

Nlk § 56

Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut, vs. nuorisosihteeri Janni Mäkelä 15.10.2020

Keskusvaalilautakunta on 31.8.2020 § 41 käytyään keskustelua asiasta päättänyt muun ohessa valtuuttaa lautakunnan sihteerit valmistelemaan vastausluonnosta ja pyytämään tarvittavat lausunnot esimerkiksi nuorisovaltuustolta. Lautakunnan sihteerit ovat toimittaneet lausuntopyynnön nuorisovaltuuston lisäksi myös nuorisolautakunnalle.

Valtuutettu Takatalon ym. esille nostama huomio 18-24-vuotiaiden nuorten äänestysaktiivisuudesta vuoden 2017 kuntavaaleissa on tärkeä. Nuorten äänestysaktiivisuuden lisäämiseen on sen vuoksi  hyvä kiinnittää huomiota kevään 2021 kuntavaaleja suunniteltaessa. Äänestyspaikkojen sijoittaminen nuorilähtöisesti on kannatettava ajatus, jolla on mahdollista saada nuoret aktiivisemmin äänestämään ja sitä kautta vaikuttamaan kuntansa asioihin.

Aloitteen liitteenä olevasta ennakkoäänestys- ja vaalipäivän äänestyspaikoista käy ilmi, että varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikka on ollut useammassa koulussa, kirjastossa, nuorisotalolla ja monitoimitaloissa. Ennakkoäänestyspaikat ovat kirjastoissa, kaupoissa, liikekeskuksissa ja lisäksi käytössä on ollut Vaalibussi. Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat ovat jakautuneet ympäri Turkua ja äänestää on voinut useissa nuorille tutuissa paikoissa. Nuorten kuuleminen äänestyspaikkojen valintaprosessissa auttaa kohdistamaan etenkin ennakkoäänestyspaikat nuorille helpommin saavutettavimmiksi.

Aloitteessa esitetään, että äänestyspaikkojen sijainnit pitää suunnitella yhteistyössä nuorisovaltuuston, toisen ja korkea-asteen opiskelijakuntien, nuorisojärjestöjen ja nuorisotyöntekijöiden kanssa. On tärkeää ottaa suunnitteluun mukaan monta tahoa, jotka nuorten elämään ovat kytköksissä ja joiden joukossa nuoret toimivat. Lisäksi huomioon tulisi ottaa ne nuoret, jotka ovat syrjäytymisvaarassa tai eivät muuten kuulu aktiivisesti mihinkään järjestöön tai opiskelijakuntaan.

Nuorisotiloilla työskentelevien nuorisotyöntekijöiden kohderyhmää ovat pääosin alle 18-vuotiaat nuoret, jotka eivät kuulu kuntavaaleissa äänestämisen kohderyhmään. Sen sijaan äänestyspaikkojen suunnitteluun voisi pyytää näkemyksiä pajatyöntekijöiltä sekä niiltä ohjaajilta, jotka tekevät töitä täysi-ikäisten, tuetussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevien nuorten kanssa. Näin saadaan näkökulma myös niiltä nuorilta, jotka eivät välttämättä aktiivisesti osallistu järjestöjen, opiskelijakuntien tai vastaavien toimintaan. Monipuoliset äänestyspaikat tuovat äänestämisen saavutettavaksi suuremmalle joukolle nuoria. Äänestyspaikaksi onkin hyvä harkita myös esimerkiksi työpajoja, kuntouttavan työtoiminnan pisteitä tai vastaavia matalan kynnyksen palvelupisteitä.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää antaa edellä esitetyn keskusvaalilautakunnalle lausuntonaan aloitteeseen kuntavaalien 2021 äänestyspaikkojen suunnittelemisesta yhdessä nuorten kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Takatalo ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana pykälän ajan toimi Majuri.

Jakelu

lausKeskusvaalilautakunta