Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala 
Toimialajohtaja5319.08.2020 

6364-2020 (12 05 03, 02 05 01)

Koululaisten Kivakesä kulmilla -kesätoiminnan organisointi ja kustannukset vapaa-aikatoimialalla - kumoaa päätöksen 3.6.2020 § 30

Kehittämispäällikkö Heini Parkkunen:

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana keväällä 2020 koululaiset olivat etäopetuksessa palaten perusopetuksen osalta lähiopetukseen 14.5.2020. Eri tahoilla on tullut esille huoli miten poikkeuskevään jälkeen lasten ja nuorten kesäloman aika sujuu erityisesti lähiöissä ja perheissä, joissa mahdollisesti on haasteita.

Vapaa-aika- ja sivistystoimialan sekä konsernihallinnon yhteistyönä on valmisteltu kesä- ja heinäkuun ajalle maanantaista perjantaihin klo 11 - 16 toteutettavaa Kivakesä kulmilla -toimintakokonaisuutta kuuteen Turun lähiöön: Halinen, Jäkärlä, Lauste, Pansio, Runosmäki ja Varissuo. Kokonaisuuteen kuuluu jokaisella alueella toimintapiste, jonka ympäristössä toimintaa järjestetään pääosin ulkotiloissa turvallisuusohjeet huomioiden. Toimintapisteessä on vastuuohjaaja, joka voi olla kaupungin tai järjestön työntekijä. Vastuuhenkilön lisäksi paikalla on työllistetty aikuinen, aamu- ja iltapäivätoiminnasta siirtyneitä ohjaajia sekä 2 - 3 nuorta kesätyöllistettyä. Jokaisessa paikassa järjestetään myös monipuolista liikunta-, kulttuuri- ja muuta toimintaa, jota toteuttavat kaupungin ja järjestöjen toimijat. Osallistujille on tarjolla pieni välipala.

Toiminnan tavoitteena on taata kuudessa lähiössä paikka, jossa toiminta-aikana on paikalla turvallisia aikuisia sekä tarjolla maksutonta monipuolista, mielekästä ja kiinnostavaa toimintaa lapsille ja nuorille.

Toimintaan ei tarvitse etukäteen ilmoittautua, vaan paikalle voi tulla oman aikataulun mukaan. Paikalle tuleville nuorille annetaan kotiin vietäväksi suostumuslomake toimintaan osallistumiseksi ja pyydetään palauttamaan se vanhempien/huoltajan allekirjoittamana seuraavalla kerralla.  Sisätilojen käyttämistä vältetään ja kaikessa toiminnassa huomioidaan viranomaisohjeiden mukaiset turvallisuusohjeet, mm. turvavälit, hygienia ja kokoontumisrajoitukset.

Turun kaupunki on toiminnan pääjärjestäjä. Toiminnan koordinoinnista vastaa vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut, mutta toiminnan toteuttamisessa ovat mukana kaikki toimialan palvelualueet. Työllistettyjen, aamu- ja iltapäiväohjaajien sekä kesätyönuorten esimiehinä toimivat nuorisopalveluista Taina Laaksonen (kesäkuu) ja Toni Ekroos (heinäkuu). Alueiden vastuuohjaajien tuki- ja yhteyshenkilönä toimii nuorisopalveluissa Joonas Petäjäniemi. Hän huolehtii myös nuorisotiloihin liittyvistä asioista (siivous, hankinnat jne).  Alueiden vastuu- ja kerho-ohjaajien esimiehenä toimii kunkin oman organisaation esimies. Toiminta-alueet, -pisteet ja vastuutahot ovat seuraavat:

Halinen, nuorisotila Huudi, vastuutaho Turun 4H -yhdistys

Jäkärlä/Maaria, nuorisotila, vastuutaho SPR Turun osasto

Lauste, lähiötupa vastuutahot Turun urheiluliitto ja Turun Jyry

Pansio, MEtalo, vastuutaho Fingerroosin säätiö

Runosmäki, nuorisotila, vastuutaho vapaa-aikatoimialan museopalvelut

Varissuo, nuorisotila, vastuutaho FC Inter Turku

Kaikille vastuutahoina toimiville yllä mainituille järjestöille maksetaan 1 000 euroa toiminnasta aiheutuviin kustannuksiin vapaa-aikatoimialan hallinnon kustannuspaikalta 26003, Kehittäminen. Välipalatarjoilun kustannukset maksetaan konsernihallinnosta.

Halisten ja Jäkärlän vastuutahoina toimiville järjestöille (Turun 4H -yhdistys, SPR Turun osasto) maksetaan ostopalvelusopimuksella á 28 euroa / tunti kummallekin korkeintaan 8 200 euroa alueellisten vastuuohjaajien rekrytoimiseksi kesä-heinäkuuksi. Kustannukset maksetaan nuorisopalvelujen määrärahoista. Lausteen ja Varissuon vastuutahoina toimiville järjestöille (Turun urheiluliitto/Turun Jyry ja FC Inter Turku) maksetaan ostopalvelusopimuksella á 28 euroa / tunti korkeintaan 8 200 euroa FC Inter Turulle ja korkeintaan 8 200 euroa Turun Urheiluliitolle ja Turun Jyrylle yhteensä alueellisten vastuuohjaajien rekrytoimiseksi kesä-heinäkuuksi. Kustannukset maksetaan liikuntapalvelujen määrärahoista. Korvaus Turun Urheiluliitolle ja Turun Jyrylle suoritetaan suhteessa kummankin järjestön tekemään työpanokseen. Kaikilla neljällä alueella alueellisen vastuuohjaajan työaika on maanantaista perjantaihin 6,5 tuntia / päivä.

Alueilla toteutettava ohjattu liikunta- ja kulttuuritoiminnan ohjaus hankitaan ostopalveluna useilta järjestöiltä ja kolmannen sektorin toimijoilta. Kustannukset korvataan palvelualueiden kilpailutusten mukaista hinnoittelua noudattaen vapaa-aikatoimialan eri palvelualueiden määrärahoista sovittujen ohjaustuntien mukaisesti.

Jokaisen toimintaa toteuttavan järjestön kanssa tehdään ostopalvelusopimus, jossa määritellään mm. toimijan vastuut, tehtävät ja maksettava korvaus. Korvaus maksetaan laskutuksen perusteella toiminnan toteuttamisen jälkeen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

PäätösPäätin, että koululaisten Kivakesä kulmilla -kesätoiminta toteutetaan ylläkuvatulla tavalla.

Minna Sartes

toimialajohtaja

Jakelu

tiedFC Inter Turku ry
tiedFingerroosin säätiö
tiedSuomen Punainen Risti Turun osasto
tiedTurun Jyry ry
tiedTurun Urheiluliitto ry
tiedTurun 4H-yhdistys ry
tpvMontonen Anna-Kaisa
tpvSutinen Asta
tpvVapaa-aikatoimiala, toimialan hallinto
tpvEkroos Toni
tiedFriman Johanna
tiedHelander Niina
tiedKalmari Markus
tpvKarjalainen Harri
tpvLaaksonen Taina
tiedLehtiö-Vainio Annina
tiedManninen Ilkka
tiedParantainen Anu
tiedParkkunen Heini
tpvPetäjäniemi Joonas
tiedPilppula Rebekka
tiedRuohonen Juhani
tpvVartiainen Emma
tiedVäyrynen Mika