Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta3411.06.20206

6624-2020 (00 04 02, 12 05 03)

Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjauksen järjestäminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 34

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos ja nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen:

Nuorisopalvelut esittää Taidekeskus koulussasi -toiminnan järjestämismuutosta.

Nuorisolautakunta hyväksyi 20.5.2009 § 62 ’Lasten ja nuorten taidekasvatusyhteistyön kohdalla yhteistyösuunnitelman vuonna 1984 kulttuuriasiainkeskuksessa alkaneen lasten ja nuorten varsinaisenkoulupäivän jälkeen tapahtuvan taidekasvatustoiminnan turvaamiseksi kulttuuri-, opetus- ja nuorisotoimen yhteistyöllä lukuvuonna 2009–2010.

Nuorisolautakunta päätti 25.3.2010 § 31 ottaa lasten ja nuorten taidekasvatustoiminnan osaksi nuorisoasiainkeskuksen (nyk. vapaa-aika toimiala nuorisopalvelut) palvelutarjontaa ja vastata toiminnan hallinnoinnista, käytännön toteutuksesta ja kehittämisestä sekä muiden palveluntuottajien kanssa mahdollisesti sovittavan toiminnan toteutuksen koordinoinnista 1.10.2010 alkaen.

Taidekeskus koulussasi -toiminnan tavoitteena antaa kouluikäisille lapsille ja nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet avoimeen ja pitkäjänteiseen harrastamiseen ja uusien taitojen oppimiseen. Nuorisopalveluiden tehtäviin on kuulunut Taidekeskus koulussasi toiminnan -koordinointi, yhteistyö koulujen kanssa, tiedottaminen ja yksilösoitonohjauksen kokonaisuuden tuottaminen.

Taidekeskus koulussasi -toiminnan ryhmämuotoinen kuvataide- sekä tanssi- ja liikeilmaisun ohjaus on järjestetty yhteistyössä 3. sektorin toimijoiden kanssa. Viime vuosina yhteistyökumppaneina ovat toimineet Varsinais-Suomen Kuvataidekeskus sekä Läntisen tanssin aluekeskus. Palvelua yhteistyössä tuottavat toimijat vastaavat täysimääräisesti omasta toiminnastaan, mukaan lukien hallinto, ohjaajien palkkaus ja työsopimusasiat, toimintaan ilmoittautumiset, viestintä perheiden kanssa sekä laskutus, osallistumis- ja muut maksuasiat.

Toimintaa on järjestetty soitonohjauksessa lukuvuonna 2019-2020 18 koulussa ja kuvataideohjauksen osalta kuudessa koulussa. TK-toiminta on lukuvuoden aikana tavoittanut yhteensä 360 eri lasta/nuorta. Toimintaan osallistuminen on asiakkaille maksullista. Soitonopetukseen lukukausimaksu on 240 euroa ja kuvataideopetuksen maksu 180 euroa/lukukausi.

Nuorisopalveluissa on tarve uudistaa nykyistä palveluntuottamismallia ja panostaa lasten ja nuorten kulttuuri- ja harrastustoiminnassa uudenlaisiin maksuttomiin ja laajemman kohderyhmän saavutettaviin taidemuotoihin, harrastustoimintaan ja digitaaliseen kulttuuriseen nuorisotyöhön. Tästä syystä Nuorisopalvelut etsiikin uutta ratkaisua Taidekeskus koulussasi- toiminnan soitonohjaukseen ja hakee tahoa, joka ottaisi vastuulleen soitonohjauksen kokonaisuuden järjestämisen vastaavalla tavalla kuten on toimittu Taidekeskuskoulussasi -toiminnan kuvataide- ja tanssin opetuksen toteutuksessa.

Toiminnan koordinointi, erityisesti soitonohjauksen yksilöopetuksen järjestäminen edellyttää perinteisen musiikkialan erityisosaamista ja asiantuntemusta sekä yhteistyötä alan toimijoiden mm. soitonopettajien verkostoissa. Alustavassa kartoituksessa Turun konservatorio ja musiikkiopisto on noussut esiin potentiaalisena yhteistyötahona. Asiaan toivotaan ratkaisua ennen Taidekeskus koulussasi syyskauden käynnistymistä, jotta toimintaan ei tulisi katkosta.

Viralliset neuvottelut käytäisiin kesä-elokuun aikana. Nuorisopalvelujen lähtökohtana on varmistaa, että toimintaan osallistuvien lasten ja nuorten näkökulmasta esitettävillä muutoksilla ei ole vaikutusta palveluun. Taidekeskus koulussasi toiminnan kokonaiskoordinointi jäisi tämän hetken arvion mukaan edelleen kaupungin vastuulle.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää antaa vapaa-aikatoimialan nuorisopalveluille valtuuden käynnistää kuluvan kesän aikana neuvottelut Turun musiikinopetus Oy:n kanssa Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjauksen järjestämisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.