Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta3511.06.20207

2382-2020 (00 01 02, 02 02 02, 01 00 02)

Nuorisopalvelujen toimintaa toukokuussa 2020

Tiivistelmä: -

Nlk § 35

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Toni Ekroos, Anna Salminen, Minna Saarinen ja Taina Laaksonen:

 

Nuorisopalveluissa on toukokuun ajan jatkettu poikkeusajan toimintoja. Toukokuun aikana valmistauduttiin myös toimintojen avaamiseen kesäkuussa.

 

Kohdennetussa nuorisotyössä jatkettiin korona-aikaisia työmuotoja; Työpajapalvelussa olivat käytössä säännölliset etäyhteydet nuoriin mm. käytettiin erilaisia sovelluspohjaisia nettityökaluja nuorten yksilöohjaukseen, yksi Turun ammatti-instituutin opiskelija oli suorittamassa kolmea näyttöä Amiraalistonkadun toimipisteessä sekä muutaman nuoren kanssa oli lähiohjausta.

Etsivässä nuorisotyön tekijät jalkautuivat nuorisopalveluiden jalkautuvan tiimin kanssa alueille, tekivät etäyksilöohjausta sekä pitivät discord-olkkaria kolmena iltapäivänä viikossa.

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu oli etäpalvelua erilaisten sähköisten välineiden ja sovellusten kanssa. Discord- alusta otettiin käyttöön myös nuorten tieto- ja neuvontapalvelussa.

Jalkautuvaan nuorisotiimiin osallistui työntekijöitä etsivän nuorisotyön tekijöiden lisäksi nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta sekä työpajapalvelusta.

Valtakunnalliseen Sekasin chat- palveluun osallistui työpajan ja nuorten tieto- ja neuvontapalvelun henkilökuntaa.

Nuorille suunnattujen palveluiden lisäksi kohdennetun nuorisotyön henkilökunta osallistui kankaisten kasvomaskien tekoprojektiin sekä osa henkilökunnasta oli kunnostamassa leirikeskuksia.

 

Kulttuurisessa nuorisotyössä nuorten taide- ja toimintatalo Vimman taidepajojen digitiimi jatkoi toukokuussa somesisältöjen tuottamista. Ohjelmassa oli. livelähetyksiä ja niihin liittyviä kädentaitovinkkejä. Radio Vimma on ollut mukana bänditoiminnan livestriimauksissa ja -tapahtumissa. Vimmasta käsin koordinoitu suojainompeluprojekti jatkui ja Vimman henkilökuntaa on mukana myös jalkautuvan työn tiimissä. Taidekeskus koulussasi -toiminnan tulevan lukuvuoden järjestäminen oli valmistelussa. Nuorisopalvelujen keskitetty asiakaspalvelu ja Vimman asiakaspalvelu ovat palvelleet asiakkaita etänä.

 

Musiikkitoiminnassa Rock Academyn tuottamat livestream keikkalähetykset ja klinikat jatkuivat. Toukokuussa tuotettiin striimattua livekeikkoja tiistaisin ja torstaisin sekä valmisteltiin kesäkuun alun Turku Stream festivaalia.

 

Lastenkulttuuripäivänä 15.5. lähti liikkeelle valtakunnallinen Taideviesti, joka tekee lastenkulttuuria näkyväksi. Seikkailupuisto (myöh. Seikkis) vastaanotti haasteen ja haastoi vuorollaan Lapin alueen lastenkulttuuriverkoston. Seikkiksen tuottamat digilähetykset jatkuivat. Toukokuun teemoina olivat mm. lihansyöjäkasvin ja aarrekirjan valmistus. Juurinen jatkoi seikkailujaan somessa ja oli livenä nähtävissä Seikkiksessä. Toukokuussa valmistauduttiin Seikkiksen kesäkauteen ja toteutettiin katselmus, jossa pohdittiin kesän turvallisuutta yhdessä kaupungin turvallisuusasiantuntijoiden kanssa.

 

Alueellista nuorisotyötä on tehty neljänä päivän viikossa sekä jalkautuen että etänä verkko- ja somealustojen kautta. Toukokuun aikana työtä on tehty myös lauantaisin ja sunnuntaisin.

 

Kaikkiin nuorisopalvelujen avoimiin digipalveluihin on osallistunut toukokuun aikana 3 340 nuorta. Ns. korona-ajan alusta alkaen osallistujia on ollut 8 892. Jalkautuvassa työssä nuoria on poikkeustilan aikana kohdattu 2 554.

 

Nuoria on toukokuun aikana puhuttanut monet asiat:

 

koulun jatkuminen ja koulunkäynti

tekemisen puute, tylsistyminen

mielen hyvinvointi

kaverit ja perheasiat

nettikiusaaminen

valmistuminen, jatko-opinnot sekä kesätyöt ja kesäloma.

erilaisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat

Nuoret ovat kovasti odottaneet nuorisotilojen avautumista.

 

Päihteiden käytön lieveilmiöt ovat lisääntyneet katukuvassa.

 

Nuorisovaltuusto kokoontui etänä 6.5 ja 27.5.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee tiedoksi nuorisopalvelujen toiminnan toukokuussa 2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.