Toiminta maaliskuu 2020         Liite 1

 

 

 

 

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Toni Ekroos, Anna Salminen, Minna Saarinen ja Taina Laaksonen:

 

      

Kohdennettu nuorisotyö:

 

Maaliskuun toiminta muuttui olennaisesti korona pandemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Nuorten työpajatoiminnan työvalmennuksellinen osuus ajettiin alas, mutta työpajanuorten kanssa jatkettiin yksilövalmennusta uusien ja erilaisten työmuotojen avulla. Yksilövalmennus rakentui puhelinohjaukseen, whatsup -yhteyksiin sekä muihin digitaalisiin työmuotoihin. Erityistä tukea tarvitsevia nuoria on tavattu myös ns. kontaktiolosuhteissa turvallisuussääntöjen puitteissa.

Etsivässä nuorisotyössä asiakkuudet säilyivät poikkeustilanteesta huolimatta ja uusia asiakkaita otetaan palveluun mukaan. uutena työmuotona aloitettiin discord -alustainen nettiolkkari, jossa etsivän nuorisotyöntekijöitä voi tavata kolmena päivänä viikossa klo. 15-18.00. Etsivän nuorisotyön työntekijät olivat mukana suunnittelemassa poikkeustilanteeseen sopivaa jalkautuvan nuorisotyön muotoa.

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut jatkoivat työtehtäviään, mutta digitaalisessa muodossa. Tietopalveluohjaajat ovat tavoitettavissa puhelimitse sekä sähköisissä asiakaspalveluissa.

Kohdennetun nuorisotyön työntekijöitä kiinnitettiin Sekasin chat-palveluun, jonka toiminta Turun osalta alkaa huhtikuun alussa.

 

 

Kulttuurinen nuorisotyö:

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman maaliskuun alku oli talossa toiminnan ja tilaisuuksien täyttämä. Ohjatussa toiminnassa Taidepajoissa normaalin Avoimen pajatoiminnan, kurssien ja ryhmien lisäksi pidettiin mm. Präkäämön nuorten suunnittelukokous ja suosion saavuttanut Avoin kosmetiikkapaja.

Lasten syöpäyhdistyksen vaikuttava ja koskettava valokuvanäyttely järjestettiin kahvilassa ja II krs;n aulassa, Batman, Robin ja muita supersankareita. Taksvärkki ry:n roll up ”Nepalin nuoret” näyttely oli esillä I krs;n aulassa. Vimman tiloissa järjestettiin mm. Nupan EA-kurssi, nuorten kesätyöhaastattelut, alueellisen nuorisotyön kehittämispäivä sekä Nuorisofoorumin aloituspalaveri. Ulkopuoliset varasivat tiloja mm. koulutuksiin, seminaareihin ja muihin tilaisuuksiin sekä erilaisten nuorten toiminta ryhmien käyttöön.

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston maaliskuun avoimista työpajoista ehdittiin ennen korona-ajan alkua toteuttamaan kaksi, Unisiepparipaja ja kipsiveistospaja. Timantti -teatterissa sunnuntaisin järjestetty avoin maksuton sirkustelupaja keräsi hyvin osallistujia. Kuun alussa ehti toteutua kaksi esitystä Timantissa: Tatu ja Patu syömään! -esitys yhteistyössä Linnateatterin kanssa 1.3. sekä Tunnebongari 10.3., tunteita käsittelevä monitaiteinen ja
-mediainen esitys, jonka syntyprosessiin lapset olivat vaikuttaneet.

Seikkiksen maksullisten harrasteryhmien (mm. biittimiiti, vauvojen värikylvyt, muskarit, luovat kädet, sirkuskerho) kevätkausi jäi toiminnan keskeytyessä lyhyemmäksi, peruuntuneita kurssikertoja oli kolmesta neljään per ryhmä. Asiakkaille hyvitetään toteutumattomat kerrat.
Seikkis on tämän hetkisen tiedon mukaan kiinni toukokuun loppuun, joten retkipaketit ja koululaisryhmät on peruttu. Myös kevään Teatteriesitykset on peruttu. Osa esityksistä siirtyy syksyyn ja osa mahdollisesti heinäkuulle, mikäli kesäkausi voidaan toteuttaa. Seikkailupuistossa valmistellaan ja suunnitellaan nyt tulevaa kesäkautta, vaikka sen toteutuminen on vielä epävarmaa. Vaikka Seikkailutalo ja muut tilat on suljettu, ulkona Seikkailupuistossa leikit jatkuvat. Seikkiksen ilmoitustauluilla muistutetaan asiakkaita hygieniasta: Älä tule kipeänä puistoon, muista turvaväli ja pese kädet. Puistossa voi myös etsiä ja bongata nalleja.

Kulttuurisessa nuorisotyössä toiminnan sulkeminen eteni vaiheittain. 12.3.2020 peruttiin Seikkailupuiston ohjattu toiminta ja kaikki keväälle suunnitellut nuorten tapahtumat kuten Mimmi Magia ja #päättäjäiset. 18.3.2020 suljettiin myös toimipaikat Vimma, Seikkailupuisto ja Auran Panimo. Lisäksi kaikki ohjattu harraste- ja kurssitoiminta peruttiin. Työntekijöiden työtehtäviä on muokattu niin, että palveluja voidaan tuottaa uudenlaisin työmuodoin. Osa yksikön työntekijöistä on siirtynyt vahvistamaan jalkautuvaa nuorisotyötä.

Koronaepidemia muutti lasten, nuorten ja perheiden elämäntilanteita yllättäen ja nopeasti. Monen lapsen ja nuoren harrastustoiminta keskeytyi. Lapset ja nuoret käyvät toukokuuhun saakka etäkoulua ja kaikki kodin ulkopuolinen vapaa-ajan harrastustoiminta on keskeytetty. Poikkeusoloissa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan koulutyön rinnalle muutakin aktivoivaa tekemistä. Jotta elämä jatkuisi mahdollisemman tasapainoisena, lapset, nuoret ja perheet tarvitsevat nyt tukea ja ohjausta kotona tapahtuvaan omaehtoiseen toimintaan ja harrastamiseen. Työntekijät ovat kehittäneet nopealla aikataululla uusia somepalveluja lapsille ja nuorille. Kulttuurisessa nuorisotyössä on käynnistetty seuraavat sometoiminnot ja toimintaa kehitetään jatkuvasti saatujen kokemusten ja asiakaspalauteen mukaan.

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma tuottaa Vimman someen mm. LivePräkäämöä, kädentaito-, tekniikka- ja hyvän olon vinkkejä. Vimman digitiimi jakaa viikoittain verkossa mm. erilaisia kädentaitovinkkejä, joiden tekemiseen ohjaajat opastavat livelähetyksen avulla. Lisäksi jaetaan tekniikkavinkkejä videoin ja kuvin sekä jaetaan hyvän olon vinkkejä taideterapeuttisella otteella Lisätietoja https://www.turku.fi/vimma (täältä löytyy tieto kaikista Somekanavista kootusti).

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston toiminta on siirtynyt verkkoon 27.3. alkaen mm. taidepajat löytyvät verkosta. Seikkis tarjoaa ideoita taiteen tekemiseen ja kohtaamiseen nykyhetken poikkeuksellisen arjen keskellä. Some-videot julkaistaan joka pe klo 12 alustana Youtube (Seikkailupuisto), josta jaetaan Facebookiin ja Instagramiin (seikkisturku). Maaliskuum digitaidepajassa toteutettiin. taumatrooppi (1800-luvun optinen lelu).

Auran Panimon musiikkitoiminta ja Rock Academy Finland tarjoavat kaksi kertaa viikossa livestream-keikkalähetykset TRA:n Youtube-kanavan kautta. Ensimmäistä livestriimiä kävi seuraamassa noin. 550 henkeä. Mahdollisuus soittaa Livestriimikeikka tarjotaan myös muille kuin Rock Academyn yhtyeille. Lisäksi tarjolla on kahdesti kuussa verkkoklinikoita, joissa tutustutaan vaihtuvin teemoin musiikkimaailmaan. Verkkoklinikoiden valmistelu on käynnissä.

Rock Academyn tuottamaan bänditoimintaa jatketaan digitaalisesti mm. etäopetuksella ja -neuvonnalla ja etätehtäviä antamalla. Turussa laadittiin 10 kohdan ohjelma, jolla bändityötä voi jatkaa etänä. Nämä ohjeet jaettiin myös muiden Rock Academy Finland kaupunkien käyttöön. Turku Rock Academy tarjoaa apuaan myös muiden RA vol 2 -hankkeen kaupunkien bändeille ja henkilökunnalle toiminnan pitämiseksi käynnissä. Turussa bändeihin ollaan yhteydessä viikoittain, jopa päivittäin tarpeen mukaan. Yhteydessä ollaan pääasiassa messengerin välityksellä. Facetime, Facebook (turkurockacademy) ja instagram (turkurockacademy) myös käytössä. Youtubea (TurkuRockAcademy) käytetään livestriimeissä.

Bänditoiminnassa kesän festivaaliyhteistyötä valmistellaan odottavissa tunnelmissa.

Mikäli epidemiatilanne ja rajoitukset jatkuvat koulutyön päättymisen jälkeen lasten ja nuorten vapaa-aika lisääntyy. Tilanteen jatkuessa kesän yli pitää nyt olla valmius kehittää ja valmistella uudenlaisia vapaa-ajan toimintamuotoja, joita voidaan toteuttaa ilman lasten ja nuorten joukkokokoontumisia ja fyysisiä kohtaamisia.

Nuorisopalveluiden keskitetty asiakaspalvelusta jatkuu edelleen normaalisti. Toiminta-aikoja on tarkastettu ja asiakaspalvelu palvelee poikkeustilanteessa sähköpostitse ja puhelimitse arkisin klo 9-16. Palvelua ovat työllistäneet paljon tilavarausten peruminen, toiminnan muutokset ja keskeytyneiden kurssitoimintojen asiakasmaksujen hyvityskäytännöt. Asiakaspalveluun on tullut myös toiveita Somepalveluiden sisältöihin ja akuutteja kysymyksiä nuorten kriisiajan tukipalveluihin liittyen.

 

Alueellinen nuorisotyö:

 

Maaliskuussa toimintaan vaikutti merkittävästi vallitseva koronatilanne. Nopealla reagoinnilla kaikki avoin nuorisotilatoiminta ajettiin alas, tilat suljettiin ja käyttäjävaraukset peruttiin.

 

Työntekijöille luotiin uudet tehtävänkuvat ja kartoitettiin työntekijöiden some- ja digityövälineet ja kanavat. Nopealla reagoinnilla käynnistettiin uudet verkossa toimivat palvelut nuorille. Nuoria on kohdattu puhelimessa, Skypessä, Whatsupissa, Snäpchatissä, Discordissa ja Intstagramissa.

 

Nuoria on osallistunut toimintaan 1185 maaliskuun aikana. Toimintaa on tarjottu 1347 toimintatuntia. Toimintaan osallistuneista nuorista on ollut tyttöjä 262, poikia 526 ja ei binäärisiä 397.

Nuorten keskeiset keskustelun aiheet ovat olleet: yksinäisyys, ahdistus tilanteesta ja tilanteen jatkumisesta, kouluongelmat, harrastusten loppuminen, ikävä kavereita ja tilojen työntekijöitä, tylsyys, mielenterveysongelmat ja perheen taloudelliset ongelmat. Lisäksi nuoret ovat käyttäneet runsaasti aikaa kilpailuihin ja haasteisiin osallistumiseen ja sosiaaliseen ajanviettoon mm. pelaamisen muodossa.