Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta2423.04.20205

2989-2020 (10 03 02)

Nuorisolautakunnan lausunto Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Nlk § 24

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, palvelupäälliköt Anna Salminen, Taina Laaksonen ja Toni Ekroos:

Tilapalvelukeskus pyytää käyttäjänäkökulmasta lausuntoa Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta, kulttuurilautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja nuorisolautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen ja mitä tarveselvityksen mukaista vaihtoehtoa toimielin esittää toteutettavaksi. Hyväksymällä tarveselvityksen toimiala sitoutuu hankesuunnitteluvaiheeseen. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen Tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

Pansio-Pernon alueelle sijoittuvien toimitilojen tilatarveselvityksessä on kaksi ratkaisuvaihtoehtoa: uudisrakennuksena toteutettava monitoimitalo (vaihtoehto A) ja peruskorjaus erillisiin tiloihin (vaihtoehto B).

Vaihtoehto A

Monitoimitaloon olisi sijoittumassa seuraavia alueen nykyisiä palveluita saman katon alle: päiväkoti 126 lapselle, alakoulu 300 oppilaalle, valmistava opetus, esiopetus ja aamu-ja iltapäiväkerhotilat, oppilashuollon tilat, nuorisotila ja kirjasto. Yhteiskäyttötiloissa on lisäksi mm. kuntosali ja liikuntasali puku-, pesu- ja varastotiloineen. Kirjaston ja nuorisotilojen kokonaisneliöt ovat 504m2. Monitoimitalon kokonaislaajuus olisi n. 6350m2, bruttoalan ollessa n. 7000m2.

Monitoimitalon kustannusarviossa perustamiskustannukset (alv.0%) ovat 18,6 milj.€ ilman kalustamisen ja varustamisen kustannuksia.

Vaihtoehto B

Peruskorjausvaihtoehdossa on tarkasteltu mahdollisuutta peruskorjata erillisinä yksiköinä toimivia nykyisiä tiloja. Nykytilojen laajuudet huonetiloina ovat yhteensä n. 6300m2. Peruskorjauksella ei pystytä luomaan uudenlaista yhteiskäyttötilaa ja oppimisympäristöä, vaan tilat jatkaisivat erillisinä yksiköinään peruskorjauksen jälkeen. Nykyisen nuorisotilan rakennukset ovat välttävässä, osin huonossakin, kunnossa. Nuorisotilan rakennuksista moottorihalli ja kisapuiston pukutilat, eli rakennus C, on ollut jo jonkin aikaa vakiokäytöltä suljettuna. Rakenteista löytyneet piilevät vesivuodot ovat aiheuttaneet siinä laajuudessa vaurioita, että rakennus C on todettu purkukuntoiseksi ja nuorisotoimi on päättänyt olla jatkamatta tätä toimintaa. Varsinainen nuorisotila sijaitsee nyt rakennuksessa B, joka on kunnoltaan kohtalainen. Rakennuksessa A sijaitsee kuntosali, starttipaja, treenikämppä ja seurakunnan partiolle vuokraamat tilat. Rakennuksen kattoa parhaillaan korjataan, muuten tilat ovat välttävässä kunnossa

Kustannukset

Kustannusarvio peruskorjausvaihtoehdolle on 19-22 milj. € (alv 0%). Lisäksi tulee kustannuksia väistötilaratkaisusta rakentamisen ajalta.

Sijaintivaihtoehtoina on tarkasteltu Pansion Kisapuiston ympäristöä sekä Pernon koulun tonttia.

Peruskorjausvaihtoehto on nykyisten tilojen osalta huono ratkaisu koska tilat eivät ole joustavasti muunneltavissa. Rakennus C:ssä sijainneen moottorihallin toimintaa ei tulla jatkamaan. Rakennus A:ssa toiminut starttipaja ei myöskään jatka nykyisissä tiloissa. Kirjasto-nuorisotilan sijaitseminen monitoimitalossa mahdollistaa toiminnan kehittämisen paremmin. Nuorisopalveluiden kannalta molemmat tontit ovat mahdollisia.

Nuorisopalvelut esittää uudisrakennuksen yhteydessä huomioitavaksi seuraavat asiat:

Liite 1Lausuntopyyntö

Liite 2Monitoimitalon tarveselvitys

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää liitteiden 1 ja 2 pohjalta hyväksyä osaltaan laaditun tilatarveselvityksen ja lausuu edellä esitetyn perusteella toteutettavaksi vaihtoehto A:n eli uudisrakentamisen.

Lisäksi nuorisolautakunta katsoo, että monitoimitalon suunnittelussa tulee huomioida nuorten toiminnan erityistarpeet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus
tiedLehtiö-Vainio Annina


Liitteet:

Nlk § 24
Liite 1:Lausuntopyyntö
Liite 2:Pansio-Pernon monitoimitalon tilatarveselvitys