Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta1627.02.20206

2353-2020 (06 06 00, 07 01 05)

Kouluterveyskysely

Tiivistelmä:

Kouluterveyskysely on joka toinen vuosi toteutettava hyvinvointikysely lapsille ja nuorille. Kyselyn toteutuksesta huolehtii terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Turussa tietoja on kerätty yläkoululaisilta (8 ja 9 lk) vuodesta 1996, lukiolaisilta (1 ja 2. lk) vuodesta 1999, ammattiin opiskelevilta (1. ja 2. lk) vuodesta 2008 ja alakoululaisilta (4.ja 5 lk) sekä heidän huoltajiltaan vuodesta 2017 alkaen. Kyselyn aiheina ovat lasten ja nuorten hyvinvointi, terveys, koulunkäynti, osallisuus, avun saaminen sekä palvelujen tarpeen vastaavuus. Kysely tuottaa sekä seurantatietoa vuosien välillä, että vertailutietoa muihin kuntiin.

Nlk § 16

Kehittämispäällikkö Heini Parkkunen:

Turkulaiset lapset ja nuoret ovat tyytyväisiä elämäänsä

Tällä hetkellä tyytyväinen elämäänsä kertoo olevansa 89% alakoululaisista, 73% yläkoululaisista, 74% ammattikoululaisista ja 75% lukiolaisista. Terveydentilansa keskinkertaista paremmaksi kokee 4.- ja 5.-luokkalaisista 91 prosenttia, 8.-9.-luokkalaisista neljä viidestä, lukiolaisista ja ammattikoululaisista kolme neljännestä. Lukiolaisista ja ammattikoululaisista yli 80% saanut apua opettajalta hyvinvointiinsa. Koulunkäynnissä yläkoulussa koetaan melko paljon vaikeuksia mutta 80% saa tukea ja apua opettajilta hyvinvointiin. 93% yläkoululaisista ja lukiolaisista ei herätä huolta päihteiden tai tupakkatuotteiden käyttäjänä tai rahapelien pelaajana, mutta ammattikoululaisten kohdalla osuus oli 73%. Tosi humalan vähintään kerran kuukaudessa jättää kokematta 90 prosenttia yläkoululaisista, 84 prosenttia lukiolaisista ja 70 prosenttia ammattikoululaisista.

Yläkoululaisista ja ammattikoululaisista 87 prosenttia ja lukiolaisista 85 prosenttia ei koe ahdistuneisuuden tunnetta. Keskusteluvälit vanhempiensa kanssa on kunnossa 98 prosentilla 4.-5.-luokkalaisista ja yli 90 prosentilla myös yläkoululaisista, ammattikoululaisista ja lukiolaisista. Yksinäisyyteen liittyviä haasteita ei tunne 96 prosenttia 4.-5.-luokkalaisista, eikä lähes 90% yläkoululaisista ja lukiolaisista tai ammattikoululaisista. Lähes kaikilla 4-5.-luokkalaisilla on läheisiä ystäviä. Koulukiusaaminen ei ole koskettanut omakohtaisesti yli 90 prosenttia kaiken ikäisistä vastaajista.

Turkulaisten koululaisten arkeen pitää kiinnittää huomiota

Lähes kolmasosa lukiolaisista on kokenut vanhempien tai muiden huolta pitävien henkistä väkivaltaa, neljäsosa ammatti- ja yläkoululaisista ja vajaa viidennes alakoululaisista. Vanhempien fyysistä väkivaltaa on kokenut 12 prosenttia alakoululaisista, 14 prosenttia yläkoululaisista, 9 prosenttia ammattikoululaisista ja 7 prosenttia lukiolaisista. Yli viidesosa yläkoululaisista ja ammattikoululaisista (38% ammattikoulun tytöistä) ja neljännes lukiolaista on kokenut häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua vuoden aikana. Alakoulun 4-5.-luokkalaisista 2,4% on kokenut seksuaalista koskettelua ja painostusta kosketteluun.

Koululaiset peruskoulussa ja toisella asteella kokevat terveydentilansa heikentyneen. Alakoululaisista 6 0% kokee, ettei opettaja ole kiinnostunut hänen kuulumisistaan. Alakoululaisten parissa koulunkäynnistä pitäminen on vähentynyt aikaisemmasta. Huolenaiheina nousivat esille myös yleistyneet nuuskan ja sähkötupakan kokeilut, luokkien työrauha ja se, ettei 8% ole saanut apua perheessä kokemaansa väkivaltaan. Peruskoulun 4.- ja 5.-luokkalaisista kahden tunnin päivittäisen liikkumiseen yltää 39%, 8.-ja 9.-luokkalaisista 22 %, ammattiin opiskelevista ja 15-17 %. Koululounaan jättää syömättä päivittäin 39 % peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista ja määrä on pienempi mutta kasvava myös toisen asteen oppilailla.

Tulossa vielä asuinaluekohtaiset tiedot

Tuloksia hyödynnetään sivistys-, vapaa-aika- ja hyvinvointitoimialan suunnittelussa ja seurannassa. Tuloksia käsitellään koulukohtaisesti opettajien, kouluterveydenhuollon ja vanhempaintilaisuuksissa. THL on kehittänyt tulosten hyödyntämistä ja jakelua tukevia välineitä mm. tietokuutioiden muodossa. Turun kaupunki on lisäksi tilannut vuoden 2019 tulosten datan omaan käyttöönsä, jotta sitä voidaan hyödyntää alueprofiilien tiedoissa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee vuoden 2019 kouluterveyskyselyn tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti kehittämispäällikkö Heini Parkkunen.