Toiminta marraskuu 2019         

 

 

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Toni Ekroos, Anna Salminen, Minna Saarinen ja Taina Laaksonen:

 

      

Marraskuussa kohdennetun nuorisotyöyksikön toiminnoissa näkyi vahvasti ammatillisten työnhakuvalmiuksien ja kansalaistaitojen vahvistaminen: nuoret tekivät työpaikka- ja oppilaitostutustumisia mm. telakalle ja AMK:lle, nuorten tieto- ja neuvontapalvelussa järjestettiin CV-kuvauksia sekä kaikille nuorille avoimia EA I- ja hygieniapassikoulutuksia oli kumpaakin yksi kurssi.

Arjenhallintataitoja, sosiaalista vahvistamista, osallisuutta ja aktiivisuuden lisäämistä jatkettiin kohdennetun nuorisotyön työmuodoissa perustyöllä.

 

Nuorisovaltuustovaalit toteutettiin marraskuun alkupuolella. Ehdokkaita oli yhteensä 70, 26 eri koulusta. Lisäksi yksi ehdokas tuli Turun koulujen ulkopuolelta ja yksi Turun iltalukiosta. Ehdokkaiden määrä kasvoi 11 ehdokkaalla vuoden 2017 vaaleista.

 

Kulttuurisen nuorisotyön yksikön marraskuun toiminnoissa näkyi sekä Halloween että lähestyvä joulunaika. Seikkailupuiston sunnuntain kädentaitotyöpajoissa tehtiin pehmoleluja ja grafiikkaa. Helmiteatterin esityksiä olivat mm. Grimmin kauheimmat, Mies, joka halusi nähdä koko maailman, vauvoille suunnattu Unipuu, Molli ja Kumma sekä Sammakkolammikko. Seikkailupuiston joulukausi alkoi 17.11. Syksyn harrasteryhmä esiintyivät ja uusilla kävijöillä mahdollisuus tutustua Seikkiksen tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin. Avajaisten Taidepajassa tehtiin joulukortteja ja Joulupukkikin käväisi. Avoimien joulupajojen lisäksi Seikkailupuistossa järjestetään myös ryhmäpajoja päiväkotilapsille ja pienille koululaisille.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Turussa Lasten oikeuksia kunnioitettiin 20.11.–30.11. Seikkailupuiston ja kirjaston yhteistyönä heijastamalla Turun pääkirjaston sisäpihan seinälle Seikkailupuiston tämän vuoden taideleirillä tehtyjä animaatioita

Vimmassa 1.11. toteutettu Halloween-tapahtuma oli menestys. Toista kertaa järjestetyssä tapahtumassa oli yli 250 osallistujaa ja ohjelmassa oli mm. kauhukuvanäyttely, Kirottu kartano -pakohuone, kauheussalonki, kauhutunneli, halloween-disco ja -bingo. Paikalla oli myös fursuit-harrastajia esittelemässä harrastustaan ja erikoisia asujaan. Vimman Taidepajojen Präkäämönuoret ja työpajatoimintaan osallistuvat nuoret olivat isossa roolissa tapahtuman suunnitteluissa ja järjestelyissä. Nuorisopalvelut toteutti Halloween -tapahtuman yhteistyössä Turun Nuoren Teatterin kanssa.

Vimma toimi nuorisovaltuustovaalien äänestyspaikkana, Nupan hygieniapassi- ja EA-koulutusten järjestämispaikkana sekä Lasten parlamentin kokouspaikkana, Vimmassa oli marraskuussa Live at Vimma -konsertti ja nuorten open mic- tapahtuma. Marraskuussa oli myös lasten konsertti, tanssiesityksiä ja KV- tapahtumia. Lisäksi Vimmassa kokoontuivat nuorten erilaiset harrasteryhmät ja järjestettiin mm. hyvinvointitoimiala järjesti perhevalmennusta odottajille. Vimma toimi myös monien nuorten ryhmien ja asiakasraatien sekä erilaisten seminaarien ja koulutusten kokoontumis- ja järjestämispaikkana.

Vimman Taidepajoilla on loppuvuoden ruuhkahuippu, ennätysmäärä kävijöitä. Avoimissa Joulupajoissa tehtiin mm. saippua, himmeleitä, paperitähtiä ja joulukortteja. Joulupajat jatkuvat vielä joulukuussa, joulun avoimet taidepajat sopivat joulun odottajille, niin vasta-alkajille kuin konkareille. Ei ennakkoilmoittautumista. (yli 13-vuotiaille, alle 13-vuotiaat aikuisen seurassa). Nuorisokortilla toimintaan osallistuminen on maksutonta.

 

Vimman marraskuun taidenäyttelynä 5. - 29.11. oli Miska Karhun: "Me hukumme maailmoihin toisiin"

 

 

Turku Rock Academyn Laboratorioiden sarja jatkui marraskuussa kahdella teemaillalla; Monster Amps ja VuorenSaku guitars kävivät esittelemässä tuotteitaan. Marraskuussa oli vuoden viimeinen Rock Academy klinikka, jossa mm. HIM-yhtyeen riveissä koskettimia soittanut Juska Salminen kertoi oman tarinansa. Salminen toimii nykyisin Kouvolassa nuoriso-ohjaajana ja ohjaa Kouvolan Rock Academyn nuoria.

A-Panimon studiossa jatkuivat TRA -yhtyeiden esituotannot, jotka valmistelevat kevääksi uusia julkaisuja. Panimon salissa bändit kävivät pitämässä livetreenejä ja harjoittelijat opettelivat miksaamista ja valojen ajamista.

 

Alueellisessa työssä marraskuun toiminnoissa näkyivät Halloween, isänpäivä sekä lähestyvä joulunaika. Halloweenia juhlittiin useissa eri taloissa ja isänpäivä ja joulunaika näkyivät askarteluiden ja kädentaitojen teemoina. Kokkikerhoissa opeteltiin arjen taitoja ja valmistettiin terveellisiä välipaloja.

 

Taloilta retkeiltiin nuorten toiveiden perusteella mm. elokuvateatteriin, Fazerilaan sekä Caribian kylpylään. Harrastemahdollisuuksiin tutustuttiin taloilla järjestetyissä harrastepajoissa, joissa pääsi tutustumaan mm. rytmiseen voimisteluun ja eri kädentaitojen menetelmiin.

 

Kansallisia teemaviikkoja vietettiin useilla taloilla. 6. - 12.11. vietettiin Ehkäisevän päihdetyön viikkoa ja 18. - 25.11. Mielenterveyden viikkoa.

 

Kansainvälisestä toiminnasta kaksi henkilöä osallistui Pietarissa järjestettyyn Dobro-foorumiin. Lisäksi Vimmassa järjestettiin 9.11. monikulttuurinen Viihdeilta, jossa oli myös pietarilaisia musiikkivieraita.

 

Osallisuuden teemaa edistettiin Maariassa, Runosmäessä ja Ypsilonissa. Maarian nuorisotalolla järjestettiin 20.11. keskusteluilta nuorille ja päättäjille. Keskusteluilta oli osa laajempaa avoimen työn arviointia. Muut arvioinnin osat toteutetaan kahden vuoden aikana nuorten ja nuorisotyöntekijöiden kanssa. Runosmäen nuorisotilassa järjestettiin aluefoorumi 27.11. Ypsilonissa valmistettiin 13.11 OBU mainoksia ja julisteita oppilaskunnan oppilaiden kanssa. 15.11. vietettiin OBU äänestyspäivää nuokkarin tiloissa. Äänestämässä kävi 354 oppilasta.