Maarian nuorisotilan palveluseloste

 

Alueen erityispiirteet ja nuorisotila sijainti

Maarian nuorisotila sijaitsee moottoritien läheisyydessä, Arkeologinkatu 4, 20460 Turku. Nuorisotila on suuri vanha puutalo Jäkärlän keskustan lähellä. Piha on suuri, vehreä ja ulkoiluun kannustava, pihapiiristä löytyy keinut ja osa pihasta on asfaltoitu. Välittömässä läheisyydessä ovat alueen terveyspalvelut, alakoulu, urheilukenttä ja seurakunta.

Jäkärlä on hyvin erillään pohjoisessa turussa sijaitseva lähiö. Alueen erityispiirteeksi voisi luonnehtia heikoksi sosioekonomiselta taustaltaan. Alueella on paljon lastensuojelun, päihdehuollon ja sosiaalitoimen asiakkaita. Nuorilla on tämän vuoksi hyvin negatiivinen käsitys viranomaisista ja heidän palveluistaan. Alueella on myös paljon työttömyyttä ja köyhyyttä. Jäkärlän alueella on noin 3600 asukasta tällä hetkellä, nuorten osuus määrästä on reilu 300 9-18-vuotiasta. Tulevaisuusennusteen mukaan nuorten määrä alueella on nousussa. Vuonna 2035 alueella on 9-18-vuotiaita nuoria päälle 400 henkilöä.

 

Nuorisotilan toiminta ja palvelun tarjonta

Maarian nuorisotilan asiakkaita ovat eri-ikäiset Jäkärlän ja ympäristön asukkaat. Tilaa käytetään avoimen nuorisotoiminnan lisäksi muihin harrastetoimintoihin ulkopuolisten yhdistysten, yksityishenkilöiden ja koulunviranomaisten toimesta.

 

Avointa nuorisotalotoimintaa järjestetään 9-18 -vuotiaille nuorille. Avoin toiminta mahdollistaa nuorille kaverisuhteiden ylläpitämistä sekä uusien kavereiden löytämistä, turvallisen tila, ohjaajan ammatillisen tuen ja ohjauksen erilaisissa elämäntilanteissa kuten mm. kouluasiat, muutto, kaverisuhteet, ongelmat perheen sisällä, seksuaalikasvatukselliset tilanteet. Ohjaajien tavoitteena on tukea nuorten vapaa-ajan toimintaa ja päihteettömyyttä, lisätä nuorten osallisuutta sekä tarjota nuorille, oma puolueeton kohtaamispaikka, jossa on mielekästä toimintaa.

 

Avoimen toiminnan lisäksi nuorisotilalla järjestetään erilaista ohjattua toimintaa kuten harrastekokeiluja, ruokakasvatusta sekä pelikasvatusta, retkitoimintaa ja leirejä. 

 

Tämän lisäksi ulkopuolisten tuottamana tilassa on ohjattua kerhotoimintaa (muskari, tanssi) vauva- ja taaperoikäisille lapsille. Nuorisotilaa käyttää myös läheisen alakoulun luokat opettajineen (kouluyhteistyö). Tilan käyttäjiä ovat myös paikalliset yhdistykset ja järjestöt sekä yksityiset henkilöt (kokoukset ja muut tapaamiset, perhejuhlat). 

Jäkärlän keskustassa on joka toinen perjantai Jesari, helluntaiseurakunnan iltakahvila nuorille. Lisäksi alueella järjestetään partiotoimintaa sekä VPK-harrastusmahdollisuus. Myös pari urheiluseuraa järjestää jonkun verran toimintaa alueella. 

 

Nuorten tukeminen palvelun saavuttamisessa 

Keskimääräinen kävijämäärä talolla on tällä hetkellä alle 30 nuorta/ ilta.

 

Nuoria tavoitetaan palvelun käyttäjiksi mm. sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram, Snapchat, whatsup), sekä jalkautumalla alueen ala- ja yläkouluihin. Nuorisotalon toimintaa mainostetaan Turun kaupungin nettisivuilla.

Nuoria kannustetaan ja sitoutetaan palveluun mm. järjestämällä toimintoja eri kiinnostusten mukaan, järjestämällä talokokouksia ja kuulemalla alueen nuoria. Nuoria kohdataan toiminnassa yhdenvertaisesti ja huomioidaan heidät yksilöllisesti. Nuori tarvitsee nuorisokortin osallistuakseen toimintaan.

 

Palvelun saavutettavuus

Palvelu on tällä hetkellä erittäin hyvin saavutettavissa. Nuorisotalolle on kävelymatka joka puolelta Jäkärlää (lähiö jatkuu Lietoon saakka). Tila on esteetön.  Talon sijainti on hyvä ja rauhallinen: lähellä lähiön keskusaukiota (kauppa, baari ym.) mutta kuitenkin selkeästi omassa rauhassaan, pienen metsikön takana, jolloin alueen melko levoton keskusta ei aiheuta häiriötä nuorisotalolla. 

 

Alueen bussiyhteydet keskustaan ovat keskinkertaiset. Bussi kulkee noin 2 x tunnissa. Bussiyhteyttä esimerkiksi Ypsiloniin ja Moisioon ei vielä ole. 

 

Käyttäjäprofiili

Maarian nuorisotalolla käy tyttöjä ja poikia suunnilleen saman verran. Tyypillinen asiakas on yläkoululainen tai toisen asteen opinnoissa oleva alueen nuori, joka liikkuu jalkaisin/polkupyörällä. Tyypillisesti nuorilla ei ole harrastuksia ja he kuvailevat nuorisotalon olevan heille toinen koti. 

 

Alueella on havaittavissa jengiytymistä, ja tämä näkyy myös nuorisotalolla. Tilanne talolla on kuitenkin hallinnassa ja on onnistuttu rikkomaan kaveriporukoiden rajoja osallistamalla nuoria heidän valitsemiinsa mielekkäisiin toimintoihin yhdessä toisten nuorten kanssa. 

 

Resurssit

Palvelua tuottaa kaksi nuorisotyöntekijää. Työntekijät ovat pitkän nuorisoalan kokemuksen omaavia ja koulutettuja nuorisotyön osaajia. Nuorisotyöntekijät hyödyntävät toistensa erityisosaamista ja jakavat ennalta vastuu tehtävät toimintaansa. Koulutus tarpeita kartoitetaan ja tarjotaan säännöllisesti ammattitaidon ylläpitämiseksi. Nuorisotiloilla työskenteleviltä vaaditaan, kuten kaikilta lasten ja nuorten kanssa toimivilta rikostaustaote.

Alueella on myös kaksi muuta nuorisotilaa, Paattisilla ja Ypsilon Yli-Maariassa, joissa molemmissa on kaksi työntekijää.