Seikkailupuiston kesäkahvilan vuokrasopimus ajalle 2.6.–15.8.2019 (+optio vuodelle 2020)

 

Sisällys

 

1   Sopijapuolet   2

2   Vuokrakohde ja edellytetty käyttötarkoitus   2

3   Hinnat ja maksuehdot   2

4   Vuokralaisen toiminnalle asetetut vaatimukset   2

5   Vuokra-aika   3

6   Kohteen kalustus, hoito ja ylläpito   3

7   Vakuus   4

8   Vuokralaisen muutostyöt   4

9   Vuokranantajan oikeus tehdä muutostöitä   4

10   Verot ja julkishallinnon maksut   5

11   Ympäristö   5

12   Edelleenvuokraus, vuokraoikeuden siirtäminen ja alivuokraus   5

13   Vahingot   5

14   Toiminnan keskeyttäminen   6

15   Vakuutukset   6

16   Sopimuksen purkaminen   6

17   Tilat vuokrasuhteen päättyessä   6

18   Sopimuksen julkisuus   6

19   Erimielisyyksien ratkaiseminen   6

20   Sopimukseen sovellettava laki   6

21 Sopimuksen muuttaminen……………………………………………………………………………….. 7

 

22 Päiväys ja allekirjoitus……………………………………………………………………………………. 7


Seikkailupuiston kesäkahvilan vuokrasopimus ajalle 2.6. - 15.8.2019
(+ optio vuodelle 2020)

 

 

 

Sopijapuolet

 

Vuokranantaja

Turun kaupunki, Nuorisopalvelut (jäljempänä vuokranantaja)

Y –tunnus

0204819-8

Osoite

Kupittaankatu 2

Postitoimipaikka

20520 Turku

Tilaajan yhteyshenkilö

Marika Leinonen-Vainio

 

Vuokralainen

Cafe Elegia Ay (jäljempänä vuokralainen)

Y –tunnus

2471680-4

Osoite

Jaanintie 45

Postitoimipaikka

20540 Turku

Palveluntuottajan yhteyshenkilöt

Eeva Ekroos ja Sini-Tuuli Vanhatalo

 

Yhteyshenkilöiden tehtävänä on seurata ja valvoa sopimuksen toteutumista ja tiedottaa siitä oman organisaationsa sisällä ja toiselle sopijapuolelle. Yhteyshenkilön vaihtumisesta on heti ilmoitettava toisen sopijapuolen yhteyshenkilölle kirjallisesti.

 

Sopimukseen liittyvät ilmoitukset on tehtävä kirjallisesti toisen osapuolen sopimusasioiden yhteyshenkilölle.

 

Vuokrakohde ja edellytetty käyttötarkoitus

 

Vuokrakohteena on Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston vihreän talon alapääty, ns. vanha Eftiksen tila, Kupittaankatu 2, 20100 Turku.

 

Kohde vuokrataan Seikkailupuiston kesäkahvilatoiminnan järjestämiseksi.

 

Yrittäjä sitoutuu pitämään vuokrakohteessa kahvilaa seuraavin ehdoin:

 

Seikkailupuiston kahvilan tulee olla auki vähintään 6.6–5.8.2019 klo 10–18.00 päivittäin (7 pv/vk).

 

Tavoitteena on toimintavarmasti ja laadukkaasti toteutettu kahvilapalvelu, joka vastaa kaikkien asiakasryhmien tarpeisiin, huomioiden erityisruokavaliot (varsinkin kasvisvaihtoehdot) ja etniset ruokavaliot. Kahvilassa tulee olla tarjolla kaikkina päivinä vähintään seuraavat palvelut:

Kahvilatuotteet, lounasvaihtoehdot (salaatit, täytetyt uuniperunat tmv), täytetyt leivät, piirakat ja tuoremehut / virvoitusjuomat, jäätelöt sekä vauvanruuat.

 

Kahvilapalvelun tulee perustua vuokralaisen toimittamaan ”Hakemukseen Seikkailupuiston kesäkahvilayrittäjäksi”, joka sisältää myös kahvilassa tarjottavatn tuotevalikoiman (liite 1) sekä ”Tarjoukseen liikehuoneiston vuokrauksesta” (liite 2). Vuokralaisen hakemuksessa mainitsema tuotevalikoima tulee täyttyä vuokratilassa järjestetyssä kahvilapalvelussa koko vuokrasopimuksen ajan.

Vuokranantaja varaa oikeuden myydä ulkopuolisille ruoka-, juoma- ja makeis- tai muu elintarviketuotteiden myyntipaikkoja Seikkailupuistossa järjestettävien tapahtumien aikana. Vuokranantaja on kuitenkin velvollinen informoimaan vuokralaista kaikista ulkopuolisille myydyistä myyntipaikoista.

 

Erikseen tilattaessa vuokralainen järjestää Seikkailupuistossa järjestettävien esitysten ja tapahtumien esiintyjien ruokailun. Vuokralainen huolehtii muun toimintansa ohella Seikkailupuiston esitteiden jakamisesta kahvilan asiakkaille. Kahvilaan ei ole mahdollista hankkia anniskeluoikeuksia eikä tupakan myyntioikeuksia.

 

Vuokralainen vastaa itse kaikista elinkeinoharjoittamiseen liittyvistä luvista kuten terveystarkastajan luvasta jne.

 

Hinnat ja maksuehdot

 

Vuokralainen määrittää itse kahvilapalvelun hinnaston.

 

Kuukausivuokra tilasta on 811,53 €/kk + alv, mikä laskutetaan kerran kuukaudessa. Ellei vuokraa eräpäivänä suoriteta, vuokralainen on velvollinen suorittamaan erääntymispäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain mukaisesti ja perimispalkkion.

 

Vuokraan kuuluu käyttövesi, sähkö ja jätehuolto (Seikkailupuiston normaalitoiminnassa käyttämät jäteastiat urheilupuiston kupeessa). Vuokralainen vastaa kaikista muista kiinteistön käyttökustannuksista tehden itsenäisesti sopimukset palveluntarjoajien kanssa (esim. terassin ja kahvilan siivous, hoito ja ylläpito, mahdollinen tuholaistorjunta jne).

 

Vuokralaisen tulee olla alv-velvollinen tai hakeutua alv-velvolliseksi. Vuokralainen on velvollinen antamaan alv-velvollisuutta koskevat selvitykset vuokranantajalle. Vuokralainen vastaa selvitystensä oikeellisuudesta.

 

Vuokralainen vastaa siitä, että vuokrattuja tiloja käytetään arvonlisäverovähennyksen oikeuttavaan käyttöön. Jos vuokranantaja joutuu vuokralaisen toimenpiteen tai laiminlyönnin vuoksi maksamaan palautuksia tekemistään arvonlisäverovähennyksistä, vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vastaavan määrän.

 

Vuokralaisen toiminnalle asetetut vaatimukset

 

Vuokralainen sitoutuu noudattamaan toiminnassaan Suomen lakia ja Turun kaupungin järjestyssääntöjä, sekä kaikkien viranomaisten kuten esim. terveystarkastajan asettamia sääntöjä ja ohjeistuksia.

 

Vuokra-aika

 

Vuokrasopimus on määräaikainen ajalle 2.6.–15.8.2019. Sopimus on optiollinen vuodelle 2020. Mikäli molemmat osapuolet ovat halukkaita jatkamaan sopimusta, voidaan sopimus uusia vuosittain aina vuodeksi kerrallaan, kuitenkin maksimissaan elokuun 2020 loppuun saakka. Mikäli vuokrasopimus uusitaan, vuokraa tarkastetaan vuosittain elinkustannusindeksin nousun mukaisesti. Mikäli indeksin luku pienenee, vuokraa ei alenneta.

 

Vuokralaisen tulee ilmoittaa halukkuudestaan jatkaa sopimusta seuraavalle vuodelle viimeistään 1.11.2019.

 

Kohteen kalustus, hoito ja ylläpito

 

Tila luovutetaan vuokralaisen käyttöön kalustamattomana.

 

Kahvilassa ei ole sisällä asiakaspaikkoja. Kahvilan terassi on noin 30m2 ja siinä noin 20 asiakaspaikkaa. Terassin pöydät ja tuolit kuuluvat vuokraan. Vuokralainen kustantaa kahvilanpidon edellyttämät tarvikkeet, kuten ruokailuvälineet, ruuanvalmistusastiaston, tarjoiluastiaston ja keittiön pienastiaston, tarjoilutekstiilit ja sisustusmateriaalit. Koska tilat ja laitteet ovat kaupungin omaisuutta, niitä ei saa käyttää muuhun kuin sopimuksen mukaisiin tarkoituksiin, ellei niiden käytöstä ja korvauksesta ole erikseen sovittu nuorisopalvelujen kanssa.

 

Vuokranantaja vastaa kiinteistön huolto- ja peruskorjauksista, vuokralainen vastaa omien laitteidensa toiminnasta. Tiloissa on vuokranantajan hankkimia keittiölaitteita kuten liesi/uuni, jääkaappi, astianpesukone ja mikro. Vuokralainen on oikeutettu käyttämään niitä, vuokranantaja ei kuitenkaan vastaa niistä ja niiden toimivuudesta eikä jatkossa hanki uusia keittiölaitteita. Vuokralainen vastaa kahvilan terassin siisteydestä. Vuokranantaja ei vastaa vesivahingon, tulipalon yms. vuokralaisen omaisuudelle aiheuttamasta vahingosta. Vuokranantaja ei korvaa luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja vuokralaiselle. Pinta-ala ei ole tarkistusmitattu eivätkä tarkistusmittaukset johda vuokrantarkistuksiin.

   

Vuokralainen on tutustunut tilaan ja hyväksyy sen sellaisenaan. Vuokralaisen tulee hoitaa kohdetta huolellisesti ja ilmoittaa vioista viipymättä. Kahvilan terassilla ei saa tupakoida tai käyttää alkoholijuomia.

 

Tiloissa on suoritettava loppusiivous vuokrasuhteen päätyttyä, mikäli näin ei tapahdu, on vuokranantaja oikeutettu tilaamaan siivoustyön ja laskuttamaan vuokralaista.

 

Toiminta ei saa aiheuttaa vahinkoa tai vaaraa rakennukselle, muille vuokralaisille tai ulkopuolisille. Vuokralainen vastaa myös vieraidensa kiinteistölle aiheuttamista vahingoista. Kaikki muut kuin normaalista kulumisesta aiheutuneet vahingot on vuokralaisen korvattava.

 

Vuokralaisen käyttöön luovutetaan avaimet, jotka palautetaan välittömästi vuokra-suhteen päätyttyä. Palauttamattomista, kadotetuista ja ylipäätään teetetyistä lisäavaimista ja sarjoituskuluista veloitetaan vuokralaista.

 

Vakuus

 

Tämän sopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi vuokralainen suorittaa kahden kuukauden vuokran vakuudeksi. Vakuus on toimitettava ennen vuokrasuhteen alkua vuokranantajan määräämälle tilille. Vakuuden toimittaminen on ehto vuokrasopimuksen alkamiselle.

 

Vuokralaisen muutostyöt

 

Vuokralaisella ei ole muutostyöoikeutta ilman vuokranantajan kirjallista lupaa. Vuokralaisen toimintaansa varten vaatimat muutostyöt vuokralainen kustantaa itse. Mikäli vuokralainen tekee kiinteistössä korjaustöitä, ei niistä makseta sopimuksen loputtua korvauksia vuokralaiselle vaan ne jäävät vuokranantajan omaisuudeksi.

 

 

 

Vuokranantajan oikeus tehdä korjaus- ja muutostöitä

 

Vuokranantajan on ilmoitettava vuokralaiselle etukäteen kaikista kohteessa tehtävistä korjauksista vähintään kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa tilan käytölle aiheuttavista muutoksista ja korjauksista on ilmoitettava kahta kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

Verot ja julkishallinnon maksut

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset yrittäjältä perittävään vuokran määrään, ellei tätä ole pidettävä maksun suuruuden vuoksi kohtuuttomana.

   

Ympäristö

 

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan energiaa säästäviin toimintamalleihin sekä omalta osaltaan lajittelee syntyvät jätteet ja sitoutuu käyttämiensä tuotantomenetelmien sekä pesu- ja puhdistusaineiden ympäristöhaittojen minimointiin.

 

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan vuokrakohdetta käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla. Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

Edelleenvuokraus, vuokraoikeuden siirtäminen ja alivuokraus

 

Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan kirjallista lupaa siirtää vuokraoikeutta tai muulla tavoin luovuttaa tai alivuokrata kohdetta tai sen osaa. Saatuaan luvan edelleen- tai alivuokraukseen vuokralainen vastaa kuitenkin edelleen tämän sopimuksen velvoitteista myös edelleen- tai alivuokraamiensa tilojen osalta. Mikäli edelleen- tai alivuokraus aiheuttaa tilanteen, jossa vuokranantaja ei voi tehdä arvonlisäverovähennyksiä tai joutuu palauttamaan tekemiään arvonlisäverovähennyksiä, vuokralainen vastaa niistä vuokranantajalle.

 

Vahingot

 

Vuokralainen vastaa vuokranantajaan nähden siitä haitasta ja vahingosta, mikä vuokrakohteen käyttäminen saattaa kolmannelle aiheuttaa. Vuokranantaja ei vastaa itsestään tai kohteen omistajasta riippumattomista syistä aiheutuneista lämpöenergian, sähkön tai veden jakelun rajoituksista, puutteellisuudesta tai epäsäännöllisyyksistä eikä niistä aiheutuvista vahingoista. Vuokranantaja ei vastaa vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta sellaisesta vahingosta yrittäjän toiminnalle, ominaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta. Kiinteistöstä vastaa tilaliikelaitos.

 

Toiminnan keskeytyminen

 

Mikäli toiminnan harjoittaminen kohteessa estyy muusta kuin vuokralaisesta aiheutuvasta syystä, ei vuokralaisella ole keskeytyksen ajalta velvollisuutta vuokran maksamiseen. Keskeytys todetaan yhteisessä katselmuksessa.

 

Mikäli toiminta keskeytyy vuokrakohteessa mistä tahansa syystä, ei vuokranantajalla ole keskeytymisen ajalla velvollisuutta maksaa korvausta.

 

Vakuutukset

 

Vuokralainen hankkii oman toimintansa ja irtaimistonsa edellyttämät vakuutukset. Vuokranantaja vakuuttaa vuokraamissaan tiloissa olevan oman tai kolmannen henkilön omistaman omaisuuden ja pitää vakuutukset voimassa vuokrasuhteen voimassaoloajan.

 

Sopimuksen purkaminen

 

Sen lisäksi, mitä on säädetty liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain (LHVL 482/95) 8 luvussa, vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus, mikäli vuokralainen laiminlyö vuokranantajalle maksettavien maksujen tai verojen suorittamisen, mikäli vuokranantaja saa toistuvasti perusteltuja valituksia vuokralaisen toiminnasta eikä vuokralainen korjaa toimintaansa viipymättä saatuaan siihen vuokranantajalta kirjallisen kehotuksen, tai vuokranlainen laiminlyö toistuvasti sopimuksen perusteella antamien, toiminnan kannalta merkittävien ohjeiden noudattamista tai tämän sopimuksen ehtoja, eikä vuokralainen korjaa toimintaansa viipymättä saatuaan siihen vuokranantajalta kirjallisen kehotuksen.

 

Tilat vuokrasuhteen päättyessä

 

Vuokrasuhteen päättyessä pidetään tilassa yhteinen katselmus. Katselmuksessa mahdollisesti todetut sellaiset puutteellisuudet ja viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on yrittäjän välittömästi korjattava. Jos vuokralainen on asentanut kohteeseen kilpiä tai mainostauluja, vuokralaisen on vuokra-ajan päätyttyä korjattava tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot vuokranantajan hyväksymällä tavalla. Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen on vuokranantajan niin vaatiessa purettava ja siivottava kohteeseen (vuokrattuihin tiloihin) rakentamansa laitteet ja rakennelmat kustannuksellaan.

 

Vuokranantaja on oikeutettu vuokralaisen kustannuksella suorittamaan tämän sopimuskohdan mukaiset puhdistus-, korjaus-, purku- ja siivoustyöt, mikäli vuokralainen laiminlyö tämän velvollisuutensa.

 

Sopimuksen julkisuus

 

Vuokranantajalla on oikeus harkintansa mukaan julkistaa vuokralaisen nimi, vuokran suuruus ja vuokra-ajan pituus.

 

Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

 

Sopimukseen sovellettava laki

 

Ellei sopimuksessa, näissä ehdoissa tai liitteissä ole muuta sovittu, sopimukseen sovelletaan liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain (LHVL 482/95) säännöksiä ja siitä annettuja muutoksia.

 

Sopimuksen muuttaminen

 

Sopimusosapuolet voivat muuttaa tätä sopimusta kirjallisesti, muut muutokset ovat mitättömiä. Muutokset tulevat voimaan, kun molemmat sopimusosapuolet ovat ne asianmukaisesti hyväksyneet ja allekirjoittaneet sopimusosapuolten toimivaltaisten edustajien toimesta.

 

Päiväys ja allekirjoitukset

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin sopimusosapuolelle.

 

 

 

Turussa ____ ____2019

 

 

 

 

_____________________________

Annina Lehtiö-Vainio

Nuorisopalvelujohtaja

Turun kaupunki

 

Turussa ____ ____2019

 

 

 

 

_________________________________

Vuokralainen