Uusi Ypsilonin nuorisotila eli Yppis otettiin tammikuussa käyttöön Ypsilonin monitoimitalossa. Vanhemmille ja nuorille järjestettiin tutustumispäivä 17.1. Ypsilonissa alkoi ohjaajien kokeiluluontoinen koulunuorisotyöpäivystys keskiviikkoiltapäivisin. Toinen ohjaajista on tuolloin mukana haastavien luokkaryhmien ohjauksessa esimerkiksi tekstiilitunneilla. Myös Syvälahdessa on tehty koulunuorisotyötä osallistumalla sisävälitunteihin. Syvälahden tammikuun ohjelmassa oli myös pingisturnaus, sarjakuvakerho, kokkailua, mtg -opetusta sekä pienten perjantai.

Runosmäen ja Teräsrautelan nuorisotilat toteuttivat yhteisen yönuokkarin pienimmille nuorille. Teräsrautelan nuokkarilla on toteutettu ohjelmallisia discoja yhteistyössä Vesaisten kanssa. Teräsrautelassa toimii myös keppihevosharrastajien Keppari-kerhotoimintaa.

Pansion nuorisotilalla on käynnistynyt Tyttöryhmä sekä nuorten elämänhallintaa tukeva ryhmä.  Pansiossa on myös tiivistetty Yhteistyötä aluepoliisin sekä Fingeroosin säätiön kanssa. Pansion Moottorihallilla on uusi carting-autoprojekti Mikaelin koulun jopoluokan ja Mikaelin seurakunnan kanssa. Lisäksi on alkanut pienryhmätoiminta nuorisopalveluiden starttipajan kanssa.

Kevään 2019 harrastekokeilut ovat taas varattavissa aluenuorisotiloille. Toiminta on löytänyt hyvin paikkansa ja vuonna 2018 harrastekokeiluja toteutettiin kaikissa 12:sta nuorisotalossa. Harrastekokeilujen avulla viedään harrastamisen ja erilaisten lajien kokeilumahdollisuus lähelle nuoria. Nuorten oli vuonna 2018 mahdollisuus tutustua seuraaviin harrastekokeiluihin: Liikkuva kuva, Kuva, Da Vinci (Taidemaalaus), Graffiti, Luovat kädet, Circus, Teatteri, Parkour, Elektroninen musiikki ja Disc Jockey. Harrastekokeiluja järjestettiin viime vuonna 33 ja niissä kävijäkertoja oli yhteensä 855.

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman kevään toimintakausi alkoi viikolla 2.

Taidepajoihin tuli heti runsaasti asiakkaita; jonottajille avattiin ”Oleskelupaja”, jossa voi odotellessaan selailla lehtiä ja kirjoja tai tehdä pieniä askarteluja. Koululaisryhmät, Jopo:t ja Valmot ovat käyneet Vimman työpajoissa tuttuun tapaan, oppilaat ovat antaneet työpajoista hyvää palautetta erityisesti romunukkepaja on saanut innokkaan vastaanoton. KaféVimmassa abit kuvasivat omaa abivideotaan – Vimman kahvila on ollut tärkeä osa heidän koulutaivaltaan! Vimman tiloissa järjestettiin mm. Hyvinvointitoimialan ”Meistä tulee perhe” –valmennuksia tuleville äideille ja perheille, vegaani- ja kasvisruokaluentoja, koulutuksia ja erilaisia kokouksia ja palavereita.

Turku Rock Academy ja nuorisopalvelujen musiikkitoiminta oli tammikuussa (9.-12.1.) mukana toteuttamassa viidettä Turku Band Festivalia, joka keräsi jälleen reilut 3000 henkeä eri tilaisuuksiin ympäri kaupunkia. Turku Bandfestivaalin tapahtumia järjestettiin myös Vimmassa. Uusina kuvioina mukana Musiikkikirjasto, jossa oli ke – la luentoja jne. Yhtyeitä esiintyi yli 50. Kaikkiaan viidessä vuodessa tapahtuma on tavoittanut yli 15.000 henkeä.

Turku Bandstand bändikatselmus järjestettiin täysin uudistuneena 23. kerran Vimmassa 23.–26.1. Kilpailu on lopetettu ja nykyinen tapahtuma keskittyy voimakkaasti palautteen antamiseen. Tapahtumaan osallistui 12 bändiä ja ne saivat aina esiintymisen ja illan päätteeksi suoraa palautetta musiikin asiantuntijoilta yleisön edessä. Kunakin iltana saliin jäivät kaikki kuulijat, joten myös heitä kiinnosti, millaista palautetta yhtyeille annettiin. Tällä tuodaan myös Rock Academyn työskentelytapoja tutuiksi esim. lasten vanhemmille. Uudistuneen tapahtuman mukaan yhtyeet saavat vielä kevään aikana toisen samanlaisen kierroksen, jos haluavat – kaikki mukana olleet 12 yhtyettä halusivat sen! Samat bändit nousevat Vimman lauteille taas toukokuussa. Nuorilta saatu palaute Bandstandin uudistuneesta konseptista oli erittäin positiivista.

Uuden hankkeen myötä on Rock Academy Finland vol 2 toiminta uusissa yhteistyökaupungeissa alkanut. Rovaniemen, Kemin, Raahen, Kuopion ja Kouvolan Rock Academy – toimijat kävivät tammikuussa Turussa koulutuksessa

Tammikuun aikana Turku Rock Acadmy toteutti kolme avointa klinikkaa:

9.1. Kimmo Aroluoma, Custom Boards Finland, keikkailuun liittyvät seikat

10.1. Mikko Niemelä, Vantaan Festivaalit – Ruisrock, promoottorin työ

15.1. Antti Härmä, kitarateknikon työ

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston kevätkausi alkoi 21.1.2019. Myös Seikkiksessä toiminta on alkanut vauhdikkaasti ja asiakkaita on ollut kiitettävästi. Tammikuun avoimissa ateljeepajoissa muotoiltiin savea ja painettiin kangaskasseja. Pajat ovat huhtikuuhun sakkatorstaisin klo 14 - 16 ja sunnuntaisin klo 11–16. Luovien käsien ensimmäinen kokoontuminen (yht.10 kertaa) oli ma 21.1. klo 16 - 18. Kevään teemana on minä, maailma ja värit.

Tarinamuskari aloitti ke 23.1. Ryhmiä on kolme: vauvoille, taaperoille ja naperoille. Muskari on lasten ja vanhempien yhteinen toimintahetki, jossa lauletaan, leikitään ja kuunnellaan musiikkia. Ryhmät ovat avoimia ja niihin ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua.

Perhemuskari aloitti samana päivänä 23.1.

Kevään värikylpy-ryhmät aloittivat 27.1. Avoimet työpajat olivat sunnuntaisin.

Värikylpytyöpaja on säännöllinen ja johdonmukainen värin kokemuksellisuutta ja moniaistisuutta korostava kuvataidetoiminnan muoto.

Lisäksi Seikkailupuiston kerhotoiminnassa on keväällä kolme Sirkuskerhoryhmää, Animaatiokerho, Biittimiitti, jossa tehdään omia biisejä, skrätsätään sämplätään ja tutustutaan DJ-laitteistoon. Mediapajan ryhmässä pelikerholaiset seikkaillevat 2D ja 3D- maailmoissa. Lapset tutustuivat pelimaailmojen suunnitteluun ja toteuttamiseen eri ohjelmistoilla.

Seikkailupuiston Timantti-teatterissa vieraili Grus Grus Teatterin esitys Koivuhiiri ja Päästäinen 27.1. klo 15. Esitys toteutettiin piirtämisen ja sadunkerronnan keinoin. Esitys voitti vuoden 2018 lastenkulttuurin ideahautomon ITU-palkinnon.

Sateenkaariperheiden vuoden 2019 ensimmäinen tapaaminen oli su 20.1. Seikkailupuiston vihreässä talossa

Seikkailupuiston teatterintekijä Mikko Pitkäniemi vieraili kahdessa kirjastossa. Satuaamut olivat 16.1. Paattisilla ja 21.1. Runosmäen kirjastossa. Satuaamut saivat paljon kiitosta.

Turun kaupungin nuorten kesätyöprosessissa työpaikkojen keräysvaihe päättyi ja työpaikkoja saatiin nuorille tarvittava 310 paikkaa.

Turun kaupungin etsivän nuorisotyön nuorisotyöntekijät osallistuivat varusmiespalveluksen erilliskutsuntoihin, joissa tavoitettiin 122 nuorta.

Rock Academy Finland vol.2 – hankkeen toiminta on käynnistynyt. Bändit, jotka pääsevät mukaan Rock Academy – toimintaan valitaan kaikissa kaupungeissa (Rovaniemi, Kuopio, Raahe, Kemi, Kouvola) helmi-maaliskuussa.

Maakunnallisen nuorisotyön koordinaatio-projektin projektipäällikön tehtävä oli haettavana 7 - 23.1.2019. Valittu projektipäällikkö aloittaa työssään maaliskuun alussa. Projektille saadaan rahoitus Lounais-Suomen aluehallintovirastolta sekä maakunnan kunnilta. Projektilla kehitetään maakunnallista nuorisotyötä sekä luodaan vahvempaa yhteyttä maakunnan nuorisotoimijoiden sekä valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten ja muiden valtakunnallisten verkostojen välillä. Lisäksi projektilla selvitetään mahdollisen maakuntauudistuksen vaikutuksia nuorisotyölle.

Nuorisotyön itsearviointi- ja raportointialusta ”Logbook” on ollut loka - tammikuussa pilottikäytössä Lausteen nuorisotilalla. Koulutusta alustan ja menetelmän käyttöön järjestetään keväällä kaikille nuorisopalveluiden työntekijöille ja tavoitteena on saada logbook käyttöön kaikilla tiloilla vuoden 2019 loppuun mennessä. Logbook on valtakunnallinen verkkopohjainen järjestelmä kunnallisen nuorisotyön dokumentointiin. Logbookiin kirjataan tilastoja, kuvauksia ja selityksiä siitä, miten nuorisotyötä on tehty ja tehdään. Logbookin käytön tarkoituksena on dokumentoida koko kunnallisen nuorisotyön palvelukokonaisuus, sen lukuisat työmuodot ja nuorten parissa tehty työ. Logbook on tarkoitus ottaa käyttöön koko Suomessa - kaikkien kuntien nuorisopalveluissa.