Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala 
Toimialajohtaja1018.02.2019 

716-2018 (00 01 02)

Nuorisopalveluiden vuodelle 2018 hyväksyttyjen palvelutuotannon suunnitelmien toteutuminen

Hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Päivi Ahvenainen:

Vapaa-aikatoimialan toimialajohtaja hyväksyi 24.1.2018 § 10 nuorisopalveluiden palvelutuotannon suunnitelmat vuodelle 2018. Palvelutuotannon suunnitelmat ovat osa sopimusohjauksen kokonaisuutta. Palvelualueen yksiköt ovat laatineet seurantaraportit palvelutuotannon suunnitelmien toteutumisesta.

Nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos:

Ohjaus ja tuki -yksikkö

Nuorisopalveluiden ohjaus ja tuen palvelutuotantosopimus sisälsi toiminnallisia erillistavoitteita, joiden avulla uutta palvelutuotantoa käynnistettäisiin ja / tai vanhaa palvelua kehitettäisiin / laajennettaisiin. Laadullista työtä pyrittiin tekemään näkyväksi etsivässä nuorisotyössä ja nuorten työpajatoiminnassa valtakunnallista sovari–mittaristoa käyttäen. Mitattavaksi kohteeksi otettiin nuoren sosiaalinen vahvistuminen, joka liittyy vahvasti kaupungin nuorten syrjäytymisen ehkäisy -ohjelmaan. Etsivässä nuorisotyössä nuoret kokivat 100 % sosiaalista vahvistumista (valtakunnallisesti 94 %) ja työpajatoiminnassa näin koki 90 % nuorista (valtakunnallisesti 90 %). Etsivässä nuorisotyössä tavoitteena oli kartoituksen jälkeinen uuden aluetyön aloittaminen, joka tapahtui Pansion alueella. Nuorten työpajatoiminnan opinnollistaminen ja oppimisympäristöjen kuvaaminen aloitettiin uuden työkalun avulla, mutta työtä ei saatu viedyksi loppuun: valmius osaamistodistusten käyttöön on n. 70 %. Viestintäpaja aloitti toimintansa 2018 ja tavoitteena oli pajan toiminnan kuvaus, kokemusten arviointi ja viestintäpajan toiminnan vakiinnuttaminen, joka on tehty ja toiminta jatkuu 2019. Työllisyyden kuntakokeilu, jossa nuorisopalvelut ja nuorten työpaja Fendari olivat osatoteuttajana, arvioidaan konsernihallinnossa kuntakokeilun tavoitteiden mukaisesti, tuloksia ei ole vielä saatavilla. Seinätön pajamalli on saatu valmiiksi ja toiminta lähtee käyntiin 2019.

Tekemällä oppiminen –yksikkö

Tekemällä oppiminen -yksikössä tuotettiin turkulaisille lapsille ja nuorille vapaa-ajan palveluja ja harrastusmahdollisuuksia monenlaisissa toimintaympäristöissä. Hansan Pop Upin toimintaa on toteutettu yhteistyössä Turun NMKY:n kanssa. Harrastusryhmätoimintaa toteutetaan yhteistyössä yhdistysten ja vapaan taidekentän toimijoiden kanssa. Nuorten osallisuutta on lisätty, lähes kaikki aluenuorisotilat ovat mukana OBU-osallistavan budjetoinnin mallissa. Turku Game Academy sai Allianssin myöntämän nuorisotyön menetelmien tunnustuspalkinnon. Turussa kehitetty Rock Academy -toiminta laajenee viiteen uuteen kuntaan.

Nuorten harrastelajikokeiluja on hyödynnetty laajasti aluetoiminnassa ja LOTR eli Luovuuskasvatus On The Road on jalkautunut asuinalueille. On oltu mukana myös koulujen ryhmäyttämisissä yhdessä koulunuorisotyön kanssa. Uusissa monitoimitaloissa (Syvälahti ja Ypsilon) on päästy monitoimitila-ajattelussa ja -kehittämisessä hyvään alkuun. Toiminnan yhtenä tavoitteena on kaveruuden lisääminen eli nuorten yksinäisyyden vähentäminen. Nuorten sosiaalisia taitoja vahvistetaan ja toiminnassa korostetaan ryhmäytymistä ja yhdessä tekemistä. Turun nuorisotilojen asiakastyytyväisyyskyselyn 2018 vastaajista 70 % on saanut toiminnassa uusia kavereita.

Kehittäminen ja johdon tuki -yksikkö

Kehittäminen ja johdon tuki -yksikkö johtaa ja koordinoi nuorisopalveluiden sisäistä ja ulkoista kehittämistä. Lisäksi se vastaa nuorisopalveluiden osalta kansalaistoiminnan tukemisesta, leirialueista sekä nuorten osallisuuden edistämisestä Turun kaupungissa. Yksikkö tarjoaa myös tukipalveluita koko nuorisopalveluiden organisaatiolle.

Nuorisovaltuuston koordinointityö tuottaa vuosi toisensa jälkeen hyviä tuloksia jos mittarina käytetään nuvan jäsenten omia arvioita toiminnan hyödyllisyydestä. Tulevaisuuden haasteena on nuva-toiminnan vaikutusten ja vaikuttavuuden edistäminen verkostoitumalla entistä vahvemmin lautakuntien päätöksentekoon sekä kouluissa ja nuorten arjessa tapahtuvaan osallisuustyöhön. Osallistuva budjetointi -projekti siirtyy seuraavaksi toiminnan juurruttamisvaiheeseen. Toimintamallia on kokeiltu yhdeksällä nuorisotilalla ja muutamalla tilalla toiminta alkaa jo osittain vakiintua.

Kansalais- ja järjestötoiminnan tuki koki muutoksia, kun avustusjärjestelmä siirtyi sähköiseen muotoon ja hakuaikataulu muuttui. Syksyn projektiavustushakemusten määrä putosi merkittävästi edellisiin vuosiin verrattuna.

Suurimmat haasteet vuonna 2018 liittyivät henkilöstön työhyvinvointiin. Kunta10-tulokset laskivat merkittävästi edellisiin tuloksiin verrattuna. Vuonna 2018 käynnistetiin laaja nuorisopalveluiden sisäinen organisaatiokulttuurin kehittämishanke, jonka odotetaan parantavan useita esiin nousseita ongelmia.

Nuorisopalveluiden kehittämistyö teki tasoloikan vuoden 2018 aikana. Kehittämisprojektit resursoitiin selvästi aiempaa paremmin ja henkilöstön kehittämisosaamista edistettiin voimakkaasti.

Liite 1Ohjaus ja tuki 2018 toteutuminen

Liite 2Tekemällä oppiminen 2018 toteutuminen

Liite 3Kehittäminen ja johdontuki 2018 toteutuminen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

PäätösPäätin hyväksyä liitteiden 1-3 mukaiset raportit nuorisopalveluiden vuoden 2018 palvelutuotannon suunnitelmien toteutumisesta.

Minna Sartes

toimialajohtaja

Jakelu

tiedNuorisolautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut
tiedAhvenainen Päivi
tiedMäkynen Ilkka
tiedParkkunen Heini


Liitteet:

Vapaato § 10
Liite 1:Ohjaus ja tuki 2018 toteutuminen
Liite 2:Tekemällä oppiminen 2018 toteutuminen
Liite 3:Kehittäminen ja johdontuki 2018 toteutuminen