Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Toni Ekroos, Minna Saarinen ja Taina Laaksonen:

Lokakuun toiminnassa näkyi koululaisten syyslomaa ja nuorille järjestettiin lomaviikolla monenlaista ohjelmaa. Nuorisopalvelut osallistui Turun uudessa Palloiluhallissa järjestettyyn Grail Quest pelitapahtumaan. Kaikki TGA- toiminnan e-Sportsjoukkueet olivat mukana. Tavoitteena oli mahdollistaa nuorille pelaajille elämys multipelaajatapahtumasta ja siihen kuuluvasta yhteisöllisyydestä sekä rohkaista nuoria osallistumaan.

Monet aluenuorisotilat järjestivät syyslomaviikolla leirejä ja retkiä. Runosmäen Nuorisotalon teki syksyisen päiväretken nuorisopalveluiden Vienolan leirialueelle Rymättylään sekä retken Linnanmäen Valokarnevaaleille. Lausteen ja Varissuon nuorisotalot järjestävät yhteistyössä retken Linnanmäelle nuorten toiveesta.  Maarian ja Paattisten nuorisotalojen yhteinen syyslomaretki suuntautui Fazerilaan ja Kauppakeskus Jumboon. Lausteella pidettiin nuorten kanssa Talokokous., jossa nuoret ja ohjaajat suunnittelivat yhdessä vuoden 2019 toimintaa.  Kaupunginjohtaja Minna Arve vieraili Lausteen nuorisotilalla Kaupunginjohtaja kylässä -kierroksella. Kaupunginjohtaja ja nuoret keskustelivat aktiivisesti nuoria koskettavista asioista.

Kansainvälisen toiminnan edustajat osallistuivat UBC- nuorisokomission vuosiseminaariin Rostockissa 8.-11.10.2018. Mukana oli 30 osallistujaa kahdeksasta eri maista.

Seikkailupuiston syyslomatapahtuma oli kummitusteemainen ja vei lapset ajassa vuosisatojen taakse.

Vimman Präkäämön ja Pelikerhon nuoret viettivät yhteisen syyslomapäivän 19.10.. Ohjelmassa mm. tutustumisliekkejä, keilausta Aninkaisten keilahallissa. Päivä oli todella onnistunut. Osallistuneista nuorista lähes kaikki kokivat saaneensa uusia kavereita ja myös ideoita / keinoja uusien kavereiden hankkimiseen.

Vimman Avoimissa taidepajoissa on ruuhkaa jonoksi asti joulun lähestyessä ja talon tilat ovat muutenkin aktiivisessa käytössä.

Turku Rock Academyn ja toimittaja Björn ”Nalle” Östermanin ideoimat artistien haastattelut alkoivat lokakuussa Logomossa.. Ajatuksena on tuoda artistit lähemmäs faneja. Ensimmäisenä haastateltavana oli Anssi Kela 13. lokakuuta. Haastattelutuokiot ovat ikärajattomia ja maksuttomia, eivätkä edellytä keikkalipun ostamista.

Skeittihalli Cube avautui skeittaajille lokakuun alussa. Pitkän ja lämpimän kesän jälkeen siirrytään taas ulkoa sisäskeittikauteen.

Turun nuorten työpaja Fendari teki syysleirin Inarin Nukkumajoella 30.9–5.10.2018; seitsemän (7) nuorta osallistui leirille, jonka tavoitteena oli tutustuttaa nuoret Ylä-Lapin ja Inarin alueen luontoon ja kulttuuriin, erityisesti saamelaiskulttuuriin. Ajatuksena oli myös lisätä luonnossa liikkumisen taitoja, yhteistyötaitoja ja kotimaan tuntemusta. Viestintäpajalla oli lisäksi omat tavoitteensa pajalaisten ammatillisten valmiuksien kehittämisen osalta. Nuorten kommentteja leiriviikosta:

-          ”Harmittaa jo nyt, että kohta pitää lähteä pois.” (leirin ensimmäisenä päivänä kuultua)

-          ”Mulla on jo nyt ikävä tänne takaisin, vaikka ei olla vielä edes lähdetty pois” (leirin toiseksi viimeisenä päivänä.”

-          ”Tää on vaan niin hienoo.”

-          ”Oltais edes pari päivää vielä oltu.”

10.12.2018 avautuu Vimmassa viestintäpajan näyttely, jossa on työsatoa Inarin Nukkumajoen leiriltä.

Nuorten työpaja Fendarin nuoret osallistuivat Instant runokioskin toimintaa, kävivät kirjamessuilla sekä järjestivät kansainvälisen vegaanipäivän.

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut jatkoivat CV-kuvauksia, olivat mukana 2. asteen ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivissä sekä järjestivät retken jätevedenpuhdistamoon.

Lokakuussa järjestettiin nuorille taide- ja toimintatalo Vimmassa kaksi EA 1 –kurssia, jossa oli yhteensä 27 nuorta. Tavoitteena kurssien järjestämisille on, että nuoret oppivat kansalaistaitoja sekä valmiuksia mm. työelämään.

Nuorisovaltuuston asiakastyytyväisyyskysely on käynnissä 2.-30.11.2018

Turun nuorisovaltuusto ja Turun Lasten Parlamentti alkavat pilotoida Democratize-sovellusta https://democratize.fi/. Kyseessä on mobiilisovellus, jonka kautta esim. nuva voi kysellä Turun alle 30-vuotailta nuorilta mielipidettä asioihin. Lisäksi sovellus mahdollistaa mm. eduskunnan päätöksenteon seuraamisen.

Nuorisovaltuusto hakee Nuva ry:n Aktiivipäiviä 2019 Turkuun. Kevään Aktiivipäivät järjestetään maaliskuussa, ja syksyn Aktiivipäivät lokakuussa ja haussa on jommankumman saaminen Turkuun.

Nuorisovaltuuston kokous 24.10.2018 kaupungintalolla. Viestintäjohtaja Saara Malila esitteli nuorisovaltuustolle Turun kaupungin viestintää.

Helsingin nuorisoneuvosto ja Turun nuorisovaltuusto ovat solmineet ystävyyssopimuksen 4.10.2018. Tämä tarkoittaa tiiviimpää yhteistyötä ja kanssakäymistä Helsingin ja Turun nuorten vaikuttajaryhmien välillä.

Lausteen nuorisotalolla ja viestintäpajalla kokeillaan valtakunnallista nuorisotyön tilastointi- ja arviointityökalua ”Logbookia”, jossa myös nuoret pääsevät arvioimaan järjestettyä toimintaa.