Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Toni Ekroos, Minna Saarinen ja Taina Laaksonen:

Syyskuun 2018 toimintaa nuorisopalveluissa:

Syyskuussa vietettiin nuorten työpaja Fendarin 30-vuotis-, nuorten tieto- ja neuvontapalvelu NuortenTurun 15-vuotis- ja etsivän nuorisotyö Kompin 10-vuotisjuhlia. Virallisten juhlallisuuksien lisäksi ”syntymäpäiväsankarit” jalkautuivat pääkirjastoon, jonka tavoitteena oli tavoittaa uusia nuoria ja tuoda työtä näkyville. Jalkautuminen onnistui hyvin ja mahdollisuuksien mukaan jalkautumista tullaan jatkamaan.

NuortenTurun ja etsivän nuorisotyö Kompin yhteisissä avoimissa ovissa, joka järjestettiin nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa 27.9.2018, saavutti 176 kävijää; ja ilahduttavaa oli nuorten runsas näkyvyys tilaisuudessa.

Turun nuorisopalvelujen kansainvälisen nuorisotyön yksi painopistealue on yhteistyö ystävyyskaupunki Pietarin kanssa. Yhteistyön painopisteet ovat: nuorisovaihdot, nuorisoyhtyen vaihdot, asiantuntija vierailut ja yhteiset projektit. Turun edustus osallistui 24–27.9.2018 Pietarin kansainväliseen ekologia seminaariin. Seminaarissa käsitetiin ympäristön liittyviä haasteita ja etsiä kestäviä ratkaisuja niihin haasteisiin. Seminaarin yhteydessä työstettiin alustava yhteistyösuunnitelma Saksan (Hampuri), Pietarin ja Turun nuorisopalvelujen välillä.

EU:n nuorisotoimintaohjelma Erasmus+ alaohjelma ”Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu( EVS)” antaa nuorille mahdollisuuden itsenäistymiseen, tutustumiseen uusiin kulttuureihin ja kulttuurien välisen oppimiseen vuorovaikutuksella. Vastanottavataho tarjoa vapaaehtoiselle työssä oppimispaikan ja antaa työyhteisölle mahdollisuuden kansainvälistymiseen ja uusien kontaktien luomiseen. Opetushallitus on myöntänyt projektirahoituksen Erasmus+ -ohjelmasta Turun kaupungin nuorisopalvelujen ”Open youth house” projektille. EVS-projektin kautta neljä nuorta Puolasta, Romaniasta, Georgiasta ja Serbiasta työskentelevät Turun nuorisopalvelussa ajalla1.9.2018-31.8.2019. EVS- vapaehtoiset sijoittuvat Syvälahden monitoimitaloon, Vimmaaan sekä Teräsrautelan ja Varissuon nuorisotaloille. 

Syyskuu alkoi Lauste-Varissuon yhteisellä Syysriehalla, tapahtumassa osallistui 67 nuorta ja ohjelmassa oli Nuokkaribiili sumopuvut sekä frisbeegolf: NMKY:n Yökoris-toiminta oli tapahtumassa mukana

Turku on mukana valtakunnallisessa Biisisanoittamo –hankkeessa, jossa etsitään uusia, kaupunkiympäristöä kuvaavia, laulujen sanoituksia. Syyskuussa Turussa toteutettiin 4 biisisanoittamopajaa, joista yksi oli Varissuon nuorisotalossa.

Vimma osallistui 8.9. elokuvapäivään Harry Potter -maratonin merkeissä, esittäen kaikki 8 Potter -elokuvaa putkeen. Katsojia oli yhteensä 185.

Vimmassa rokataan syksyn aikana nuorten bändien voimin kolmena perjantaina Live @ Vimma -keikoilla. Keikat ovat ikärajattomia, päihteettömiä ja maksuttomia. Ovet avataan kello 18.30. Pe 14.9. esiintyivät Danger Highway, A.E.C. ja Chapter Two. Seuraavat ikärajattomat keikkapäivä on 9.11.

Vimmassa on käynnistynyt myös sateenkaarikahvilan toiminta 11.9.  Sateenkaarikahvila aloitti on Vimman neljännen kerroksen kerhohuoneissa ja on auki joka toinen tiistai klo 17–20.

Seikkailupuiston syyskausi alkoi 27.8. Ensimmäiset avoimet pajat järjestettiin 2.9. ja tällöin vietettiin myös teatterin super-sunnuntaita, jolloin esiintymässä olivat sekä Maltti ja Valtti että Jokeri Pokeri Box.

Seikkiksessä järjestettiin 21.9. valtakunnallinen ITU-lastenteatterikatselmus. ITU-haussa etsitään uusia lapsille suunnattuja esityksiä. Vuoden 2019 ITU-esitykseksi valittiin Elisa Salon ja Uni-työryhmän tuotanto Unikuskit.

Nuorisovaltuuston ulkoilmaelokuva järjestettiin Brinkkalan pihalla 6.9.  Piha oli täynnä, mutta kaikki halukkaat mahtuivat tällä kertaa pihalle ja ilmakin suosi paikalla olioita.

Vertti-leirillä 13.–14.9. Viherlahden leirikeskuksessa oli 37 nuorta. Kupittaan urheiluhallilla pidettäväksi suunniteltu Vertti-tapahtuma päätettiin siirtää kevääseen.

Nuorisovaltuusto oli edustettuna Turun päivänä Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa. Ständillä kävi paljon ihmisiä. Karkit ja heijastimet kelpasivat kansalle. 

Nuorisovaltuuston kokouksessa 26.9. kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari avasi nuorille kaavoitusprosessia. Nuorisovaltuusto saa asemakaavoja säännöllisesti kommentoitavaksi ja on hyvä perehtyä niihin tarkemmin