Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aikatoimiala 
Toimialajohtaja2015.02.2018 

1466-2017 (011)

Nuorisopalvelujen vuodelle 2017 hyväksyttyjen palvelutuotannon suunnitelmien toteutuminen

Erityisasiantuntija Ritva Jykelä 12.2.2018:

Toimialajohtaja hyväksyi 6.2.2017 § 1 (1466 – 2017) nuorisopalvelujen palvelutuotannon suunnitelmat vuodelle 2017. Suunnitelmia (sopimuksia) on kolme (3) ja ne ovat nuorisopalvelujen osuus toimialan sopimusohjauksen kolmannesta tasosta. Palvelualueen yksiköt ovat laatineet seurantaraportit palvelutuotannon suunnitelmien toteutumisesta.

Nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos:

Kehittäminen ja johdon tuki -yksikkö

Onnistumisia

Nuorisovaltuustovaalien organisointi ja toteutus sekä uuden nuorisovaltuuston valinta ja perehdytys onnistuivat hyvin. Osallistuvan budjetoinnin työtapaa kehitettiin ja menetelmää testattiin kahdella nuorisotilalla ja koulunuorisotyössä. Kaupungin kehittämismalli ja projektityötapa juurrutettiin. Turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat ja ohjeistukset päivitettiin yhdessä henkilökunnan kanssa. Avustuksissa otettiin käyttöön sähköinen Kulta2 – järjestelmä.

Haasteita

Leirialueiden hiljaisen ajan käyttöasteen nosto ei toteutunut halutulla tavalla. Leirialueiden kehittäminen oli jäissä osan vuotta, kun Ahtelan valtioavun menetyksen vaikutuksia leirialueiden osalta selvitettiin. Markkinointiin ei ollut myöskään resursseja panostaa riittävästi.

Vapaaehtoistyön kehittäminen oli haastavaa. Vapaaehtoisten toiveet vapaaehtoistyöstä tai nuorisopalvelujen tarpeet ja vaatimukset vapaaehtoistyöntekijöiden suhteen eivät aina kohdanneet, mikä vaikeutti sopivien työtehtävien löytämistä vapaaehtoistyöntekijöille ja nuorisopalveluiden henkilökunnan sitoutumista vapaaehtoistyöntekijöiden perehdytykseen ja vastaanottamiseen.

Henkilöstön hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemisessa ei onnistuttu toivotulla tavalla, koska työuupumuksesta johtuvia poissaoloja oli viime vuotta enemmän (sairaspoissaolojen kokonaismäärä laski vuodesta 2016).  Vuonna 2015 toteutettu organisaatiouudistus toi mukanaan muutoksia työtapoihin ja organisaation rakenteisiin ja niistä johtuen työkuorma on päässyt kasautumaan epätasaisesti. Lisäksi henkilökunnassa on ollut paljon vaihtuvuutta, joka on aiheuttanut lisäkuormitusta osalle henkilökuntaa ja esimiehiä. Kuormitustekijöitä ei ole tunnistettu riittävän hyvin eikä tukevia toimenpiteitä ole toteutettu riittävästi. 

Ohjaus ja tuki –yksikkö

Onnistumisia

Työpaja Fendarin ja Starttipajan toimintaan osallistuneista nuorista 93 % koki sosiaalista vahvistumista ja 73 % sosiaalisten taitojensa kasvamista. Uusia palvelumuotoja nuorille olivat CV-valokuvaukset ja järjestetyt kurssit (ensiapu, hygieniapassi, järjestysmies), jotka edesauttavat kesätyöpaikan saantia sekä kerryttävät nuorten osaamista. Etsivän nuorisotyön jalkautui Varissuolle ja kumppanuudet kehittyivät. Vapaa-aikatoimialan sisäinen yhteistyö sekä aktiivisuuden lisääminen mm. Pop up -tapahtumat kirjaston ja museon kanssa sekä liikunta- ja kulttuuritoiminta osana työpajatoimintaa.

Haasteita

Nuorisopalveluiden seinättömän pajatoiminnan kehittämistyö aloitettiin, mutta eteni suunniteltua hitaammin, koska ei ollut mahdollista irrottaa ko. työhön työntekijää. Työllisyyden kuntakokeilu aloitettiin 1.8.2017 (vie resursseja). Digitaalisten medioiden hyödyntäminen ei edennyt; Henkilöstö osallistui koulutukseen, mutta osaamisen hyödyntäminen ja monien kanavien käyttö vaatii pitkäjänteistä työtä.

Tekemällä oppiminen –yksikkö

Onnistumisia

Prosessimaisen työtavan edistäminen ja vakiinnuttaminen, jossa kiinnitettiin huomiota työn laatuun, riittäviin resursseihin ja työssäjaksamiseen. Toimintaa suunniteltiin ja kehitettiin enemmän yhdessä. Etenkin luovuuskasvatustoiminnan tuottamaa harraste- ja kurssitoimintaa tuotettiin aiempaa enemmän yhteistyönä ja myös alueellisesti. Myös tapahtumatoimintaa on toteutettu työntekijöiden laajempana yhteistyönä, samoin monikulttuurisuustoimintaa. Digitaalisen nuorisotyön e-Sports toimintaan tarvitaan lisäresursseja. Nuorisopalveluiden ohjaajat olivat mukana prosessitiimeissä kehittämässä ja suunnittelemassa nuorisopalvelujen toimintaa.

Syvälahden ja Yli-Maarian toiminnan suunnittelussa nuorisopalvelut olivat aktiivisessa roolissa. Runosmäen ”kylätalo” –hanke viivästyi, mutta uudeksi suunnittelu kohteeksi tuli Aunelan (Jyrkkälä) monitoimitila.

Digitoiminnassa juurrutettiin pelitoimintaa sekä kehitettiin some -osaamista ja -näkyvyyttä. Toimittiin aktiivisesti nuorten eli diginatiivien ”luontaisessa” toimintaympäristöissä ja järjestettiin myös kohtaamisia.

Vuonna 2017 e-Sports pelitoiminta kehittyi paljon. Keväällä saatiin e-Sports toiminnalle oma pelitila Nexus Jyrkkälän nuorisotilan yhteyteen. e-Sports joukkueiden määrä nousi. Alkuvuodesta järjestettiin henkilökunnalle Instagram -koulutusta. Instagramin käyttöä ei seurattu samalla tavalla kuin edellisenä vuonna tuotettuja YouTube-videoita. Instan rinnalla oli useita muita Somekanavia.

Haasteita

Osallisuuden lisääminen ja edistäminen nuorisopalveluiden toiminnoissa –projekti muutti muotoaan. Alkuvuodesta 2017 nuoria ohjattiin aktiivisesti hyödyntämään Palautepalvelua ideoiden esiin nostamiseksi.

Osallisuustoiminnan edistäminen muuttui jonkin verran suunnitellusta, sillä vuonna 2017 käynnistyi myös OBU-hanke, jota pilotoitiin Lausteella, Paattisilla ja koulunuorisotyössä. Nuoret käyttävät edelleen Palautepalvelua nuorisopalvelujen toiminnan kehittämisen välineenä.

Liite 1Kehittäminen ja johdontuki 2017 toteutuminen

Liite 2Ohjaus ja tuki 2017 toteutuminen

Liite 3Tekemällä oppiminen 2017 toteutuminen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

PäätösPäätin hyväksyä liitteiden 1 – 3 mukaiset nuorisopalvelujen yksiköiden raportit vuoden 2017 palvelutuotannon suunnitelmien toteutumisesta.

Minna Sartes

toimialajohtaja

Jakelu

tiedNuorisolautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala, nuorisopalvelut
tiedJykelä Ritva


Liitteet:

Vapaato § 20
Liite 1:Kehittäminen ja johdontuki 2017 toteutuminen
Liite 2:Ohjaus ja tuki 2017 toteutuminen
Liite 3:Tekemällä oppiminen 2017 toteutuminen