Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta9823.09.20158

1715-2011 (653)

Nuorisolautakunnan lausunto Yli-Maarian koulun päivitetystä hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Nlk § 98

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Strateginen tilojen ohjaus pyytää Yli-Maarian koulun päivitetystä hankesuunnitelmasta lausuntoja 12.10.2015 mennessä. Hyväksyessään hankesuunnitelman tulee toimialojen lausunnoissaan ilmoittaa sitoutuvansa hankkeesta aiheutuviin vuokrakustannuksiin.

Nuorisolautakunta päätti kokouksessaan 27.8.2015 § 76 seuraavasti: ”Nuorisolautakunta päätti osallistua Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman päivitykseen ja että valmis hankesuunnitelma tuodaan osaltaan nuorisolautakunnan hyväksyttäväksi. Lisäksi nuorisolautakunta päättää erikseen Moision ja Maarian nuorisotilojen jatkosta lähipalveluperiaate huomioiden. Päätös tehtiin Mäkipään Niskasen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.”

Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen hankesuunnitelma hyväksyttiin Turun kaupunginvaltuustossa 18.4.2011. Hankkeen toteuttamisajankohtaa on sittemmin siirretty. Kaupunginhallitus hyväksyi periaatelinjauksen 23.3.2015, että Yli-Maarian koulun hankesuunnitelma päivitetään siten, että Yli-Maariaan voidaan toteuttaa yhtenäiskoulu, joka voisi aloittaa toimintansa 1.8.2018.

Käyttäjiksi Yli-Maarian koulu- ja päiväkotirakennukseen tulevat Sivistystoimialalta varhaiskasvatus, esiopetus, iltapäivä- ja aamupäivätoiminta sekä perusopetus. Vuosiluokat 1-9, 696 oppilasta, muodostavat Yli-Maariaan yhtenäiskoulun. Vapaa-aikatoimialalta käyttäjiksi tulevat kirjasto- ja nuorisopalvelut. Hyvinvointitoimiala tuo kohteeseen kouluterveydenhuollon, neuvolan ja psykologin. Lisäksi kohteeseen tehdään valmistuskeittiö.

Päivitetyn hankesuunnitelman mukainen laajuus hankkeelle on 8 582 hum2 ja hinta-arvio 24.000.000 euroa. Tästä vapaa-aikatoimialan osuus on 131.500 €/vuosi (kirjastopalvelut 77.500 €/vuosi ja nuorisopalvelut 54.000 €/vuosi).

Nuorisotila on alueen lasten ja nuorten yhteinen kokoontumispaikka, jossa järjestetään monipuolista ohjattua toimintaa. Nuorisotilatoiminta mahdollistaa nuorille elämyksiä, kokemuksia, tekemällä oppimista ja erilaisia tapahtumia. Nuorisopalveluiden sijoittuminen uuteen Yli-Maarian monitoimitilaan vahvistaa alueennuorten palveluja ja lisää kaupungin eri toimialojen välistä yhteistyötä. Uuden tilan tulee olla kävijämääriin ja toiminnan monipuolisuuteen nähden riittävänkokoinen ja vastata varustukseltaan ja aukioloajoiltaan nuorten tarpeisiin. Nuorisotilatoiminta on suunnattu ensisijaisesti 9-18-vuotiaille.

Nuorisotilan tulee rakennuksessa sijaita keskeisellä paikalla lähellä kirjastotiloja, jotta yhteiskäyttö ja yhteinen nuorten tila saadaan toteutettua. Nuorisotilojen tulee olla muunneltavia ja niiden tulee mahdollistaa nuorten monipuolinen ja aktiivinen toiminta. Lisäksi tarvitaan myös rauhallisia tiloja, jotta nuorten ja ohjaajien on mahdollista käydä tuki- ja ohjauskeskusteluja.

Monitoimitilarakennuksessa tulisi olla mahdollista erilaisten nuorten ryhmä- ja kurssitoimintojen ja tapahtumien toteutus myös muissa kuin nuorisotilassa. Pienryhmätoiminta ja erilaiset harrastekurssit tarvitsevat omat tilansa. Esim. kokkikursseja voisi järjestää iltaisin tyhjänä olevassa kotitalousluokassa ja tanssi- tai sirkuskerhoa liikuntasalissa. Myös lasten, nuorten ja perheiden tapahtumille tarvitaan muunneltavia tiloja. Nykynuoret käyttävät päivittäin monipuolisesti erilaisia digitaalisia medioita uusiutuvin laittein. Nuoret myös pelaavat paljon erilaisia digi- ja verkkopelejä. Tämä kehitys on otettu vahvasti huomioon myös nuorisotyössä ja se luo uusia mahdollisuuksia oppimisympäristöihin. Toiminnan, menetelmien ja välineiden digitalisoituminen tulee huomioida uutta monitoimitaloa ja nuorisotilaa suunniteltaessa.

Vajaan kymmenen vuoden aikana on pohjoisella alueella, erityisesti Moisiossa, havaittu, että jatkuvan alueelle keskittyneen uudisrakentamisen myötä alueella asuvien lasten ja nuorten määrä kasvaa koko ajan. Lasten ja nuorten (0–18 vuotta) osuus on jo nyt yksi Turun korkeimmista Maaria-Paattisessa (25,9 %). Tämä on näkynyt myös nykyisten Moision ja Maarian nuorisotalon vuosittain kasvaneissa kävijämäärissä. Kun uusi nuorisotila sijoittuu yläkoulun yhteyteen, kävijämäärä tulee olettavasti nousemaan nykyisestä. Myös alueen väestö- ja oppilasennusteissa lasten ja nuorten määrä on kasvusuuntainen. Pohjoisella alueella ei varsinaisesti ole muita nuorille suunnattuja vapaa-aikapalveluja ja -toimintoja kuin nuorisotilat, joten on erittäin tärkeää, että näitä palveluja on riittävästi tarjolla jatkossakin. Nuorisotilan sijoittuminen Yli-Maariaan edellyttää hyviä ja turvallisia kevyen liikenteen väyliä pohjoisen alueen eri asuinalueilta nuorisotilalle.

Vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut haluaa osaltaan olla mukana luomassa uudentyyppistä toimivaa monitoimitilaa ja yhteisöä, joka mahdollistaa lasten ja nuorten oppimista, kasvua ja kehitystä. Jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa on tärkeää kuulla ja osallistaa lapsia nuoria.

Oheismateriaali 1Yli-Maarian koulun päivitetty hankesuunnitelma liitteineen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää nuorisopalvelujen osalta hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja sitoutuu suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin, vuoden 2015 hintatasossa 54.000 €/vuosi. Samalla lautakunta päättää, että Pohjoisen alueen nuorisopalveluista ja niiden järjestämisestä tuodaan selvitys lautakunnan käsiteltäväksi viimeistään lautakunnan toukokuun 2016 kokoukseen.

PäätösNuorisolautakunta päätti nuortenpalveluiden osalta hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja sitoutuu suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin, vuoden 2015 hintatasolla 54 000 euroon vuodessa. Samalla lautakunta päätti, että nuortenpalveluiden järjestämismahdollisuudesta Pohjoisella alueella tuodaan selvitys viimeistään vuoden 2016 toukokuun lautakunnan kokoukseen. Nuorisolautakunnan mukaan on tärkeää, että Maarian‒Jäkärlän alueella on jatkossakin säännöllistä nuorisotalotoimintaa uudesta, Yli-Maarian koulun yhteyteen suunnitellusta nuortentilasta huolimatta.

Päätös tehtiin äänestyksen jälkeen äänin 9-1-0.

Päätökseksi tulleen Heinon Mäkipään kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Peltonen, Yousfi, Asikainen, Shintami, Tähti, Karlsson ja Azizi.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänesti Raiskila. Koponen äänesti tyhjää.

Poissa kokouksesta olivat Lahti ja Wiren.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus