PÄÄTÖS 26.01.2012 § 6

   9..05.2012      

 

Raportin laatija : Hasan Habib

 

Otsikko: Nuorisolautakunnan tutustumismatka Rostockiin 18. - 21.4.2012

 

 

Yleistä matkasta

Suomesta Rostockin tutustumismatkan osallistuivat seuraavat henkilöt: Niskala Maija (nlk:n pj), Kallio Anna (nlk), Karvonen Annika (nlk), Kekkonen Mari (nlk), Lundahn Mona (nlk), Oksanen Teemu (nlk), Rantanen Aapo (nlk), Siitonen Vilja (nlk), Laaksonen Mikko (Khn edustaja), Kyttä Maija (akj), Kari-Granfors Outi (va. kaupunginsiht.), Lehtiö-Vainio Annina (ntj), Lundgren Tiina-Mari (ltk:n siht.), Jykelä Ritva (osastop.), Paananen Kerstin (osastop.), Roiha Eeva (osastop.), Hasan Habib (toiminnanjoht.).

 

Matka alkoi18.4.2012 klo. 4.45 taksilla kohti Turun lentokenttään. Lento lähti Turusta klo 06.15 Helsinkiin kautta Berliinin ja saavuimme Berliinin 18.4.2012 klo 09.15 paikallinen aika. Berliinin kentältä oli tilattu bussikuljetus Berliinin juna-asemalle, josta matka Rostockiin jatkui junalla klo 10:45. Oltiin perillä Rostockissa oltiin 13:04. Rostockin junanasemalla oli vastassa järjestäjätahon edustajat. Juna-asemalta menimme hotelliin paikallisella ratikalla. Ma-joittumisen jälkeen oli lounas ja lounaan yhteydessä suomalaisdelegaatioryhmäläiset tutustuivat toisiaan ja kävim-me koko matkan ohjelma läpi. Illalla ohjelmassa oli opastettu kaupungin tutustuminen ja illallinen. 19.4.2012 Ros-tockin kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja vastaanottivat suomalaisdelegaation ryhmään kaupungintalolla ja sen jälkeen työskentely alkoi kaupungintalossa. Kolmen tutustumispäivän aikana tutustuimme mielenkiintoisia kohteita mm "Frida" kulttuurikeskus, "Kinderstadt" iso nuorisotila, ja kuultiin Rostockin nuorisotyöpolitiikka ja strate-gia. Yksi suuri ero Rostockin ja Turun nuorisotyön välillä on se, että Rostockissa järjestökenttä pyörittävät nuoriso-työtä kaupungin myöntämällä avustuksella.

 

Matkan tarkoitus/tavoitteet

Matkan tarkoitus oli kehittää Turun ja Rostockin kanssa yhteistyötä ja elvyttää ystävyyskaupunkitoiminta. Turun ja Rostockin nuorisotoimilla on ollut 1990-luvulle asti tiivistä yhteistyötä. Viime vuosina nuorisotoi-men ystävyyskaupunkien kanssa yhteistyö on ollut aika vähäistä ja sen myötä myös Rostockin kaupun-gin kanssa yhteistyö on vähentynyt. Tänä vuonna Turun nuorisoasiainkeskus liittyi UBC nuorisokomissi-oon (Union of Baltic cities, comission on Youth issues) ja Rostock on myös UBC nuorisokomission jäsen. Tämän vuoksi nuorisolautakunta teki matkansa Rostockin elvyttääkseen ystävyyskaupunkisuhteet ja jo aikaisemmin luodut monet toiminnalliset yhteistyömuodot. Matkan aikana kävimme läpi molempien kaupunkien nuorisopolitiikan ja nuorisotyön strategioita, rakenteita ja tutustumassa nuorisotiloja. Matkan aikana sopisimme, että yhteistyötä aloitetaan nuorisotyön puitteessa ja kutsumme heitä Turkuun alku syksystä keskustelemaan jatkotoimenpiteistä. .

Yhteys Turku –strategiaan/painopisteisiin

Knasainvälisyys

Tulokset ja/tai seminaarin/konferenssin sisältö

Matkan yhteydessä sovittiin, että ensi vuodesta alkaen suunnitellaan ja toteutetaan yksi nuorisotapahtuma Rostockissa ja seuraavana vuonna Turussa. Vähintään yhtä tärkeää tutustumismatkan aikana olivat kulttuurirajat ylittävä kommunikaatio ja tiedon jakaminen nuorisotyöstä.

Mahdolliset jatkotoimenpiteet

Kutsumme Rostockin delegaatioryhmä Turkuun ensi syksynä ja sovimme yhteistyökuviot.