Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta16815.12.201118

14081-2011 (057)

Nuortenturku Foorumin toimintakatsaus 2011

Tiivistelmä: -

Nlk § 168

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Kaupunginhallitus teki päätöksen Nuortenturku foorumin kokeilemisesta vuonna 2003. Nuorten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien lisääminen tapahtuu foorumissa niin, että 13–17 –vuotiaat nuoret tekevät syyslukukauden aikana kouluilla ja nuorisotaloissa toiminnan ja ympäristön viihtyvyyden parannusehdotuksia, joista nuoret päättävät kaupungintalon valtuustosalissa. Hankkeet toteutetaan keväällä. Samalla opitaan vaikuttamisen ja päätöksenteon taitoja: esittämään perusteltuja mielipiteitä ja neuvottelemaan. Kevätkokouksessa nuoret esittelevät ja raportoivat hankkeiden toteutumisen. Toiminnan koordinoinnista vastaa nuorisotoimi. Nuortenturku foorumin kokouksia on järjestetty vuodesta 2004 alkaen. Hanketahoja on ollut mukana kaikkiaan 108.

 

Nyt kahdeksannen kerran kokoontuneessa Nuortenturku – foorumissa yhteensä 17 koulua esittelivät ehdotuksiaan kahdessa sarjassa. Tämänvuotisista hankkeista toiminnallisia oli 5 ja kalustohankkeita 12. Suunnitelmien esittelyn jälkeen 38 edustajan Nuortenturku – foorumi äänesti parhaiten perustelluista hankkeista.

 

Toiminnallisissa hankkeissa haettiin rahoitusta esimerkiksi pikkujoululuistelulle, vappupiknikille, täydelliselle ruualle yhdeksi päiväksi, eksoottiselle liikuntapäivälle ja komediashow’lle.

 

Kalustohankkeissa toivottiin rahaa esim. koulutilojen seinämaalauksiin, uusiin sohviin ja nojatuoleihin, kuntoilulaitteisiin, pihakalusteisiin, välipalaan, näytelmätarvikkeisiin, Info - tv – järjestelmiin ja kahvipaussitoimintaan.

 

Kalustohankesarjan voittajaksi äänestettiin Turun Lyseon lukion ehdotus: "Pommisuojan ehostus”, jossa rahoitusta haettiin 2000 euroa pommisuojan muuttamiseksi oleskelutilaksi.

 

Toiminnallisen hankesarjan ykköseksi äänestettiin Turun Klassikon lukion suunnitelma ”Nyt jok' ikinen liikkeelle!”, jossa 1000 euron rahoitusta toivottiin eksoottisia lajeja sisältävän liikuntapäivän viettoon.

 

Oheismateriaali 1   Hankkeet

 

Hankkeiden esittelyn ja niistä äänestämisen jälkeen nuorilla oli mahdollisuus vastata kyselyyn foorumitoiminnasta.

Kaikille foorumilaisille jaettiin kokouksessa yhden sivun mittainen kyselylomake foorumitoiminnasta. Väittämiin vastattiin asteikolla 1 -5, jos vastaaja oli täysin samaa mieltä väittämän kanssa, hän valitsi numeron 5. Jos taas hän oli täysin eri mieltä väittämän kanssa, hän valitsi numeron 1. Kyselystä saatiin seuraavat tulokset.

 

Kyselyyn vastasi 36 kokoukseen osallistunutta jäsentä.

 

Foorumitoiminta on;

 

a) mielenkiintoista

vastausten ka. 4,08

b) tärkeää

vastausten ka. 4,42

c) kivaa

vastausten ka. 3,92

d) foorumissa nuoret voivat vaikuttaa

vastausten ka. 4,03

Yleisarvosanaksi foorumitoiminalle saatiin

vastausten ka. 4,11

 

Nuoret vastasivat myös runsain mitoin avoimiin kysymyksiin;

 

1. risuja ja ruusuja sekä kehittämisehdotuksia

 

2. kerro ideasi/ ehdotuksesi millaisia tilaisuuksia haluaisit nuorille järjestettävän/ nuorten järjestävän vuoden 2012 aikana

 

Tässä on muutama poiminta nuorten vastauksista:

 

”Hienoa, että nuorille annetaan tällainen mahdollisuus päästä viemään hankkeita eteenpäin! Samalla esiintymistaito kehittyy ja on mukava kuulla muidenkin hankkeita.”

”Ruusuja siitä miten Turussakin ollaan kehittämässä nuorillekin suunnattua päättämismahdollisuutta”

”Nuorisovaltuusto olisi ehdottomasti perustettava, mutta ehdokkaat eivät saisi tulla koulujen edustajina, vaan itsensä, turkulaisen nuoren, edustajina. Sosiaalinen media, infopisteet, koulut, nuorisotalot, tiedottajat tiedotusvälineinä.”

”Sähköinen äänestys nuorisovaltuustosta”

”Informaation kulkemisen edistämisen lisäksi pitäisi todellakin saada esim. valtuusto- ja vaikuttamistoiminta osaksi oppilaiden ja nuorien jokapäiväistä elämää”

 

Esityslistan 8 kohdassa ”Muut osanottajien asiat” puheenjohtaja kysyi nuorilta miten nuorten kuulemista pitäisi kehittää ja toteuttaa Turussa. Tämä ei oikein avannut keskustelua mutta seuraava kysymys ”Tarvitaanko Turkuun nuorisovaltuusto” synnytti vilkkaan mielipiteiden vaihdon. Oheismateriaaliin on koottu Nuorten kommentit asiayhteyksiin ryhmiteltyinä.

 

Oheismateriaali 2               Keskustelumuistio

 

Nuortenturku foorumin toiminta on saanut kiitosta ”Idea on hyvä! Mahtavaa, että nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa (lukion edustajan kommentti)”. Nuorilta saadun palautekyselyn tulos on hyvä. Hanketoiminnassa on koko prosessi tärkeää. Hanketoiminta on nuoria osallistava, sillä se vaatii nuorilta hankkeen ideointia, yhteiseen valintaan päätymistä, hankkeen esittelyyn valmistautumista, hankkeen toteuttamista sekä siitä raportointia.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus        Nuorisolautakunta päättää merkitä Nuortenturku Foorumin toimintakatsauksen 2011 tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKyttä Maija