Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta17415.12.201124

14070-2011 (539)

Nuorten koulutus- ja työelämävalmiuksien parantaminen vuonna 2012

Tiivistelmä: -

Nlk § 174

Toiminnanjohtaja Hannele Norkooli ja osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Nuorisotoimi on hakenut nuorten työpajatoiminnan avustusta Varsinais-Suomen ELY.ltä edellisvuosien tapaan. Avustuksen liitteenä oli toimintasuunnitelma vuodelle 2012.

 

Nuorten työpaja Fendarin prosessit ovat kumppanuusprosessi ja nuorten elämänhallinnallinen osallistamisprosessi. Kumppanuusprosessissa Fendari pyrkii sijoittamaan yhteistyökumppaneiden osoittamat nuoret kohdennetun toiminnallisen tuen piiriin. Nuoren prosessi alkaa, kun nuori tai hänet lähettävä taho ottaa yhteyttä pajan urasuunnittelijaan. Fendarissa noudatetaan asiakaslähtöistä ja osallistavaa toimintatapaa, jonka tavoitteena on 1) löytää nuoren voimavarat ja parantaa hänen toimintakykyään, 2) kehittää nuorten sosiaalisia taitoja ja edistää hänen elämänhallintaansa ja 3) katkaista nuoren syrjäytymiskehitys työnteolla ja motivoimalla koulutukseen.

 

Työpajatoiminnan keskeinen kehittämishanke on ollut yhteistyö ammatti-instituutin kanssa MAST –hankkeessa, joka päättyy vuoden 2011 lopussa. Hankkeen hyvät käytännöt jatkuvat, joten mm. vuonna 2012 otetaan käyttöön osaamistodistukset, jolloin pajajakson suorittanut nuori saa todistuksen. Siitä näkee, mitä opintosuunnitelmaan sopivia töitä nuori on pajalla tehnyt.

 

Nuorisotoimella on kahdeksan työpajaa: puu-, ompelu-, tekstiili-, kädentaito-, maalaus-, korjaus, retki (sis.kuljetus) sekä Forum Marinumin kanssa yhteinen venepaja. Vuoden 2012 aikana nuorisotoimen pajat saavat käyttöönsä Bovalliuksen autopajalle vuokratut tilat. Suunnittelu vapautuvan tilan käytöstä esim. retkipajan toiminnan laajentamiseen on käynnissä.

 

Nuorten ohjaamisesta koulutukseen ja työelämään huolehtii nuorisotoimessa Ohjaamo, jonka ensisijainen kohderyhmä on 15 – 18 -vuotiaat ilman koulutuspaikkaa olevat nuoret. Toimintaan kuuluu kesän täydennys- ja jälkihaussa ohjaaminen, yhteishaussa auttaminen sekä työharjoittelujaksojen järjestäminen.

 

Etsivän nuorisotyön tavoitteena on turvata palvelujen saatavuus niille 17 – 29 –vuotiaille nuorille, jotka eivät ole lainkaan tai ovat vain riittämättömästi palvelujen piirissä. Etsivässä nuorisotyössä painopisteitä ovat nuoren löytäminen, kontaktin saaminen, luottamuksen rakentaminen ja palveluohjaus.

 

Fendarilla, ohjaamolla ja etsivällä nuorisotyöllä on yhteinen ohjausryhmä, jossa on edustajat työvoimahallinnosta, sosiaali- ja terveystoimesta, kasvatus- ja opetustoimesta sekä Forum Marinumista.

 

Liite1                                  Toimintasuunnitelma vuodelle 2012

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Ehdotus        Nuorisolautakunta päättää merkitä tiedokseen liitteenä 1 olevan Nuorten koulutus- ja työelämävalmiuksien parantamisen toimintasuunnitelman vuodelle 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Nlk § 174
Liite 1:Fendarin toimintasuunnitelma vuodelle 2012