Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta15415.12.20114

13153-2011 (041)

Talousarvion 2012 noudattamista koskevat määräykset

Tiivistelmä: -

Nlk § 154

Kehittämissuunnittelija Virpi Sandvik:

 

Kaupunginvaltuusto päätti talousarvion noudattamista koskevat määräyksistä vuodelle 2012 (Kv 28.11.2011 §217).

 

Eniten muutoksia vuoteen 2011 verrattuna on tapahtunut talousarviota ja henkilöstön palkkaamista koskevissa määräyksissä.

 

Talousarvion sitovista kohdista, muutoksista ja määrärahojen siirroista

 

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovia ovat talousarviokirjassa rasteroinnilla ilmaistut määrärahat ja tuloarviot tai netto. Lisäksi kaupunginvaltuustoon nähden sitovia ovat toimielinten erikseen sitoviksi merkityt toiminnalliset tavoitteet ja kaupunginjohtajan, kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston esittämät tekstimuutokset.

 

Sitovia tavoitteita voidaan tarkentaa ja määritellä kaupunginhallituksen ja toimielinten välisissä sopimuksissa (sopimusohjaus).

 

Lisäyksiä /muutoksia ovat mm. seuraavat määräykset:

 

Määrärahan säästöä käyttötalousosassa ei voida käyttää investointiosan määrärahan ylityksen katteena tai päinvastoin

Muutoksista talousarvioon päättää kaupunginvaltuusto (Hallintosääntö 28 §)

Kaupunginhallitus päättää lauta- ja johtokuntien määrärahojen ja tavoitteiden muutoksista kun kaupungin organisaatiota muutetaan talousarviovuoden aikana (Hallintosääntö 28 §)

Toimivaltainen viranomainen voi päättää määrärahojen siirrosta toimielimeltä toiselle. Tällöin siirretty määräraha lisätään valtuuston vahvistamaan määrärahaan. Toimivaltainen viranomainen merkitään täytäntöönpanon yhteydessä talousarviokirjaan ao. määräharahan jälkeen sulkuihin (KV), (KH), (Kj), (Pj), (Otj), (Yj), (Sj), (Hj) tai (Tj).

Kaupunginvaltuuston hyväksymää sitovaa nettomenoa tai – tuloa taikka liikelaitoksen sitovaa liikeylijäämää tai –alijäämää + poistot –euromäärää saadaan muuttaa ilman kaupunginvaltuuston päätöstä em. toimivaltaisen viranomaisen päättämällä määrärahan siirrolla.

 

Henkilöstön palkkaaminen

 

Henkilöstön palkkaamiseen liittyviä määräyksiä on tiukennettu. Niiden mukaan, mm.:

 

Henkilökuntaa voidaan palkata vain talousarvion määrärahan, nettomäärärahan tai sitovan tulostavoitteen puitteissa. Valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa on määritelty työvoiman käytön alenematavoite kaudelle 2009 – 2012.

Ennen uuden henkilöstön palkkaamista tulee aina selvittää onko tehtävää mahdollista hoitaa kaupungin nykyisillä henkilöstövoimavaroilla työtehtäviä uudelleen järjestämällä tai vakituisen työntekijän uudelleensijoituksella. Lyhytaikaiset sijaisuudet tulee pyrkiä hoitamaan sisäisin työjärjestelyin.

Palkattaessa henkilöä vakinaiseen palvelussuhteeseen tai yli 6 kk kestävään määräaikaiseen palvelussuhteeseen on aina ensin selvitettävä henkilöstöasioiden vastuualueelta, onko tehtävään sijoitettavissa työntekijä, jolle etsitään uudelleensijoituspaikkaa. Selvitystä ei tarvitse tehdä, jos kyse on palkkatukityöstä tai vuorottelu- tai osa-aikalisäsijaisen palkkaamisesta.

Palkkaaminen toistaiseksi voimassa olevaan virka/työsuhteeseen ja määräaikaisen henkilökunnan palkkaaminen lukuun ottamatta avoimen vakanssin hoitajia ja sijaisia edellyttävät sektorista vastaavan kaupunginjohtajan lupaa.

Palkkausten tulee olla palvelutoiminnan kannalta välttämättömiä.

Henkilön palkkaamiseen tilapäiseen, ylimääräiseen, määräaikaiseen palvelussuhteeseen tulee alla mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta olla sektorista vastaavan kaupunginjohtajan lupa.

 

Seuraaviin tilapäisiin palkkauksiin ei tarvita erillistä kaupunginjohtajan lupaa:

 

-talousarvioon varatulla määrärahalla palkattavat arvonnan kautta kesätyöpaikan saavat 16-18-vuotiaat koululaiset -toimentulotukea hakevat opiskelijat, joille sosiaali- ja terveystoimi järjestää kesätyöpaikan

-varausmäärärahalla palkattavat korkeakouluharjoittelijat

-varausmäärärahalla palkattavat palkkatukityöllistetyt

-uudelleensijoituksiin (terveydelliset syyt) liittyvät työsuhteet

-osa-aikaeläkejärjestelyyn perustuva määräaikaisen työntekijän palkkaaminen tekemään sitä työaikaa, joka jää osa-aikaiseksi siirtyneen henkilön täydestä säännöllisestä työajasta.

 

Hallintokunnissa on lisäksi vahvistettava konkreettinen suunnitelma ja periaatteet sijaisten käytöstä.

 

Liite1                                  Talousarvion 2012 noudattamista koskevat määräykset

 

Liite2                                  Nuorisoasiainkeskuksen suunnitelma ja periaatteet sijaisten käytöstä vuonna 2012

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee liitteen 1 talousarvion noudattamista koskevat määräykset tiedokseen, ja vahvistaa liitteen 2 suunnitelman ja periaatteet sijaisten käytöstä vuonna 2012.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Nlk § 154
Liite 1:Talousarvion 2012 noudattamista koskevat määräykset
Liite 2:Nuorisoasiainkeskuksen suunnitlema ja periaatteet sijaisten käytöstä vuonna 2012