Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta16915.12.201119

13756-2011 (532)

Vaikuttava Sirkus

Tiivistelmä: -

Nlk § 169

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Sirkusyhdistys Unioni ry Turusta ja Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus sekä nuorisoasiainkeskus ovat saaneet rahoitusta Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (Ely) Vaikuttava Sirkus hankkeen toteuttamiseksi. Hankkeen toteutumisaika on 1.11.2011 -28.2.2014. Hankkeen kokonaisrahoitus näinä vuosina on 946.253 €. Tämä koostuu Euroopan sosiaalirahaston osuudesta, joka on yhteensä 764.425 € sekä kunnan ja yksityisen rahoituksista ja tuloista. Turun omarahoitusosuus hankkeessa on neljän vuoden aikana yhteensä 35.000 €.

 

Valtakunnallisen Vaikuttava Sirkus hankkeen tavoitteena on lisätä sirkusalan työllisyyttä parantamalla sirkusorganisaatioiden asemaa sirkukseen perustuvien hyvinvointipalvelujen tuottajina ja sosiaalisen ja soveltavan sirkuksen ammattilaisten työantajana. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi hankkeessa kehitetään sosiaalisen ja soveltavan sirkuksen vaikutuksien tutkimiseen tarvittava metodi, joka levitetään hankkeen jälkeen sirkusorganisaatioiden käyttöön valtakunnallisesti.

 

Sirkus on yksi suosituimpia harrastusmuotoja lasten keskuudessa. Sirkusharrastus kehittää monipuolista koordinaatiota ja on lisäksi oivallinen kokonaisvaltainen liikunnan muoto. Seikkailupuiston monitoimitila Timantti soveltuu sirkusharrastukseen hyvin ja se on varustettu sirkukseen sopivalla tekniikalla. Hanke sopii myös liikunta- kulttuuri- ja nuorisotoimen Eviva hankkeen tavoitteisiin ja sitä voidaan viedä myös laajemmin nuorisoasiainkeskuksen toimintaan. Alustavasti on neuvoteltu, että hanke olisi osa Evivaa, jolloin kustannuksia olisi mahdollista jakaa.

 

Seikkailupuisto toteuttaa hankkeen ideaa käytännössä lapsille suunnatulla sirkustoiminnalla, joka lisää ja monipuolistaa Seikkailupuiston tarjoamaa vapaa – ajantoimintaa.

 

Hanke toteutetaan käytännössä vuosina 2012 – 2014. Nuorisoasiainkeskuksen omarahoitusosuus hankkeessa on vuosittain 8750 €. Tällä saadaan viikoittain useita tunteja sirkusopetusta Seikkailupuiston ryhmätoimintaan sekä sirkusalan koulutusta. Luovan toiminnan ohjaajat saavat samalla koulutusta aiheeseen sekä osallistuvat järjestettyihin työseminaareihin.

 

Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus vastaa hankkeen tieteellisestä, taloudellisesta ja hallinnollisesta koordinoinnista sekä seminaarien järjestämisestä että loppuraportoinnista.

 

Sirkusyhdistys Unioni ry vastaa sosiaalisen ja soveltavan sirkuksen kokonaisvaltaisesta suunnittelusta, toteutuksesta ja raportoinnista sekä sirkusopetuksen vakuutuksista ja turvallisuudesta.

 

Hankkeen aikana toiminnan vaikutuksia ja metodin kehittämistä tutkitaan ja työseminaareissa sosiaalisen ja soveltavan sirkuksen metodit tuotteistetaan.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä Vaikuttava Sirkus hankkeen suunnitelmat osaksi nuorisoasiainkeskuksen toimintaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.