Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 18 17.02.2011 4

1465-2011 (526)

Turun Nuorisoasiainkeskuksen 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden yhteistyöhankkeet

Tiivistelmä: -

Nlk § 18

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Turku2011-kulttuuripääkaupunkivuosi tarjoaa kaupunkilaisille runsaasti mielenkiintoisia ja inspiroivia elämyksiä. Turun nuorisoasiainkeskus on mukana monella tavalla kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman suunnittelussa ja toteuttamisessa joko yhteistyökumppanina tai osatuottajana.

 

Kulttuurikuntoilun keskuspuisto & Piiloleikki 2010–2011 Kulttuurikuntoilun keskuspuiston Kulttuuriasiain­keskuksen koordinoima hanke, jonka tarkoituksena on kohentaa kaupunkilaisten hyvinvointia tarjoten mahdollisuuden liikunta- ja kulttuurielämyksiin samanaikaisesti. Nuorisoasiainkeskus on ollut vahvasti mukana hankkeen valmistelussa ja suunnittelussa. Osana kulttuurikuntoilun keskuspuistoa toteutetaan Piiloleikki taideteos, joka koostuu lasten muovailemista pronssiin valettavista pienistä, mielikuvituksellisista omakuvista, jotka sijoitetaan pysyvästi Aurajoen rantamaisemiin keväällä 2011. Lapset voivat itse vaikuttaa veistoksensa sijoituspaikkaan. Teokseen liittyy myös verkkosivusto, josta löytyvien vihjeiden perusteella veistoksia voi etsiä. Piiloleikki on taiteilija Oona Tikkaojan suunnittelema ja se toteutetaan yhdessä Seikkailupuiston kanssa.

 

Future Circus 17.8.2011–26.8.2011 Huippusirkusta ja säihkettä, huikeita temppuja ja kihelmöivää jännitystä. Akrobatiaa Aurajoen yllä! Elokuussa 2011 kaikkien ulottuvilla on korkeatasoisia esityksiä, kun Turussa nähdään sekä kansainvälistä että suomalaista sirkuksen magiikkaa ja visuaalista lumoa.Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian sirkusopiskelijat ja vierailevat sirkustaiteilijat esiintyvät mitä yllättävimmissä yhteyksissä, yhdessä ja erikseen. Seikkailupuisto isännöi festivaalin perheille suunnatun ohjelmakokonaisuuden.

 

Sytyke 14.11.–20.11.2011 Valtakunnallisen lasten ja nuorten Taikalamppu-verkoston kaksivuotisessa SYTYKE -hankkeessa keskiössä on lasten ja nuorten oman taiteen tekeminen, taide-elämysten ja – kokemusten mahdollistaminen, näkyväksi tuleminen ja haltioitumien. Opetusministeriön ylläpitämän Taikalamppu – verkoston jäsenkeskukset kehittävät lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa Suo­messa. Kaikkien yhdentoista Taikalamppu-keskuksen yhdessä tuottama SYTYKE kokoaa moni-ilmeisesti ja -taiteisesti lapsille ja nuorille suunnattuja kulttuurikasvatus ja taidetoimintamalleja livenä Turkuun lastenoikeuksien viikolla 2011. Sytykeviikon aikana taidepajojen lisäksi kaupungin kulttuurilaitoksissa ja Vimmassa sekä Seikkailupuistossa on lastentapahtumia ja -konsertteja eri-ikäisille lapsille

 

TIP-Fest 18.11.–21.11.2011 Turku international puppetry festival eli TIP-Fest on lämminhenkinen tapahtuma ja valopilkku marraskuun pimeydessä. TIP-Festin ohjelma koostuu sekä lapsille että aikuisille suunnatuista nukketeatteri-esityksistä, erilaisista työpajoista ja ympäri kaupunkia leviävästä nukketeatterinäyttelystä. Kotimaisten teatteriryhmien lisäksi tapahtumaa värittävät ulkomaiset vierailijat Unkarista, Saksasta ja Ruotsista. Festivaalin suojelijaksi on lupautunut tasavallan presidentti Tarja Halonen. Seikkailupuisto on suunnitellut ja valmistellut tapahtumaa yhdessä pääjärjestäjä TIP-Connection ry:n kanssa ja Seikkailupuisto toimii myös festivaalin päänäyttämönä.

 

Saarten Triennaali 27.1.2011 - 25.4.2011 Turun edustan saarilta löytyy lukematon määrä mielenkiintoisia paikkoja, joihin voidaan sijoittaa tapahtumia. Saarten Triennaali kutsuu saarten asukkaat erilaisten tapahtumien toteuttamiseen. Hanke alkaa alkuvuodesta 2011 Hirvensalon laskettelurinteessä järjestettävällä talvitapahtumalla. Taide- ja kädentaitojen osaajat saavat taidonnäytteitään esille Brinkhallin kartanon Pakarintupaan ja muun muassa Hirvensalon sillalla nautitaan lasten ja nuorten toteuttamasta kuvataiteesta. Bändejä, tanssijoita ja muita esityksiä nähdään sekä ulkona että sisätiloissa. Hirvensalon nuorisotila on mukana tapahtuman järjestelyissä. Pääosa tapahtumista on toukokuun 2011 viimeisillä viikoilla.

 

Pata, Sandaali ja Virkattu teltta 2011

Kolme installaatiota ja tarinoista syntyvät esitykset tarjoavat yleisölle konkreettisia tapoja osallistua luovaan työskentelyyn. Nuorten työpajat Fendari on mukana Teltta - tilkkujen installaatio – osuudessa. Suuri teltta rakennetaan virkatuista, kudotuista ja kirjotuista tilkuista, joita ovat tehneet pakolaisnaiset ympäri maailman. Teltta pystytetään julkisille paikoille ja siinä järjestetään vaihtuvia työpajoja ja tapaamisia. Pakolaisten tarinoista rakennetaan soveltavan draaman keinoin esityksiä ohjaaja ja näyttelijä Ida-Lotta Backmanin johdolla. Teltta avautuu yleisölle toukokuussa 2011.

 

Lasten musiikkijuhlat 19.3.–23.3.2011 Luvassa on keväinen karnevaali isoille ja pienille, kun Turun filharmoninen orkesteri ja Turun konservatorio järjestävät jälleen yhteistyössä Lasten musiikkijuhlat 19.3.–27.3.2011 Viikon aikana lapsille ja lapsiperheille on tarjolla runsaasti konsertteja ja erilaisia musiikkikokemuksia. Kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi Seikkailupuisto tuottaa festivaalille kuuluisan portugalilaisen lasten musiikkiteatterin ”Companhia de Música Teatral”:in esityksen Bebé Plim Plim.

 

Ekoteko! – Nuoret Itämeren äärellä 2010–2011 Nuorisoasiainkeskus on mukana järjestämässä ympäristökasvatustapahtumia ja -työpajoja vuosina 2010–2011. Keskeisenä teemana on Itämeri. Hankkeessa otetaan yläkouluikäisiä nuoria mukaan pohtimaan ympäristöasioita ja kestävien elämäntapojen omaksumista. Tavoitteena on luoda pysyviä vaikutuksia nuorten vastuulliseen ajatteluun, antaa kokemuksia omien valintojen merkityksestä, osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista sekä omien kulutusvalintojen yhteyksistä elinympäristöjen tilaan. Huipentumana viiden päivän ympäristötapahtuma Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa syys-lokakuun vaihteessa 2011.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä nuorisotoimen kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 yhteistyöhankkeet tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin

Asian esitteli nuorisotoimenjohtajan varahenkilö Ritva Jykelä